​Ministrul Sănătății a găsit "lipsă de organizare și mizerie" la Spitalul Județean din Cluj, unde a ajuns sâmbătă seară pentru o vizită "inopinată". "Imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizita demnă să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală", este reacția Sorinei Pintea după vizita la Cluj.

Intrarea in spitalul din ClujFoto: Sorina Pintea / Facebook

Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a reacționat rapid, arătând că a filmat și a făcut publice acum câteva luni problemele găsite de Sorina Pintea la spitalul din Cluj, "am propus și măsuri împotriva managerului Spitalului Județean Cluj, un apropiat al dumneavoastră, nu ați luat niciun fel de măsuri împotriva managementului defectuos, nu este târziu să o faceți!"

Spitalul Județean din Cluj se află, din anul 2011, în subordinea directă a Ministerului Sănătății, în urma unei Hotărâri de Guvern în acest sens.

Imagine din Spitalul din Cluj postată de Sorina Pintea pe Facebook

Ministrul Sănătății a publicat, într-o postare pe Facebook, și imagini din spital și din curtea acestuia.

Concluzia ministrului Sănătății este că "Este necesară o mai bună colaborare a autorităților locale și județene cu Ministerul Sănătății și am solicitat acest lucru în repetate rânduri, inclusiv pentru construcția Spitalului Regional din Cluj."

Imagine din curtea Spitalului din Cluj postată de Sorina Pintea pe Facebook

  • Emanuel Ungureanu, mesaj pentru Sorina Pintea: Am filmat aceste realități, am propus măsuri împotriva managerului, un apropiat al dumneavoastră, nu ați luat măsuri

Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a reacționat rapid la postarea ministrului Sănătății, printr-un comentariu în care afirmă: "Corect, am filmat aceste realități acum cateva luni, am propus și măsuri împotriva managerului Spitalului Județean Cluj, un apropiat al dumneavoastră, nu ați luat niciun fel de măsuri împotriva managementului defectuos din Spitalul Județean Cluj, nu este târziu să o faceți!"

Spitalul Județean din Cluj, condus de Petru Șușcă, a fost sursa unor imagini dezastruoase filmate de Emanuel Ungureanu și publicate în mediul online. Spitalul a fost recent decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Cavaler "cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, în semn de apreciere pentru importanta activitate de asistență medicală, precum și pentru rezultatele obținute în perfecționarea actului medical".

"Inconștiență criminală! Dragi clujeni, deschideți ochii! Priviți cum arată rampa de acces către zona de primiri urgențe spre secția Ortopedie Cluj! Unghiul de înclinare este unul criminal, pentru persoanele în scaun rulant s-a montat degeaba o rampă care nu este pusă în funcțiune deși este nouă! Aceasta este realitatea consecinței implicării politicului în numirea unor manageri pe criterii subiective. Aveți idee ce partid și-a pus neom la conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, din ce clan credeți că face parte?", scria deputatul USR, într-o postare pe Facebook ce însoțea imagini filmate la spitalul din Cluj, în decembrie anul trecut.

"Aceasta este realitatea pe care nu o vedeți în The Economist despre orașul nostru. Munți de gunoaie în curtea secției de Ortopedie a Spitalului Județean Cluj! În fundal, ca într-un film de groază, stoluri uriașe de ciori care vin de la Pata Rât și care își lasă găinațul pe străzile unui oraș glazurat de minciunile politicienilor populiști care vorbesc despre metrou de 28 de ani în timp ce petreci în trafic între Mărăști și Florești mai mult decât pe drumul cu avionul, Cluj-Madrid", mai scria atunci Emanuel Ungureanu.

  • Spital regional la Cluj: Construcția ar fi trebuit să înceapă în 2017, dar s-a amânat. Nu se știe pentru când

De asemenea, la Cluj ar fi trebuit să înceapă, în anul 2017, construcția unui spital regional co-finanțat din fonduri europene, potrivit programului de guvernare al PSD și al promisiunilor făcute de PSD în campania electorală din 2016. Doi ani mai târziu, nu se știe când ar putea începe construcția acestui spital. Autoritățile locale din Cluj au cerut Comisiei Europene să preia pe cont propriu de la Guvernul României construcția spitalului regional și să devină beneficiarii proiectului din fonduri europene, pentru ca spitalul să fie construit mai repede. Comisia Europeană a dat undă verde Consiliului Județean Cluj pentru a fi beneficiarul proiectului, însă este nevoie și de acordul Guvernului de la București, acord care nu a venit.

Ministrul Sorina Pintea susține că, cu cât se fac mai târziu, spitalele regionale vor fi mai ieftine pentru statul român. Spitalele regionale (Iași, Craiova și Cluj) ar urma să fie construite după anul 2021, însă cu un procent mai mare de co-finanțare din fonduri europene, România solicitând o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni, în exercițiul financiar 2021-2027, de la 50% la 85% - este explicația ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pentru amânarea proiectelor celor 3 spitale. (Pe larg aici)

  • Postarea integrală a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pe Facebook:

"Seara trecută am continuat seria de vizite inopinate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, în Unitatea de Primiri Urgențe și Secția de ortopedie.

Pentru că, la Cluj, clădirea spitalului este în sistem pavilionar, la UPU erau mulți pacienți care așteptau să fie transportați cu ambulanța în secțiile în care urmau să fie investigați. Dat fiind că vorbim despre gestionarea urgențelor medicale care se prezintă în această unitate, este necesar ca spitalul să aibă o ambulanță proprie care să asigure transportul pacienților care necesită investigații în cel mai scurt timp, nu doar atunci când serviciul de ambulanță Cluj poate asigura transportul acestora într-o secție în alta.

Imagine din curtea Spitalului din Cluj postată de Sorina Pintea pe Facebook

Din păcate, am vazut că în secția de ortopedie nu se poate opera în weekend, iar cazurile care necesita intervenții chirurgicale sunt transferate în alte spitale.

De asemenea, imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizita demna să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală.

Ministerul Sănătății finanțează anul acesta achiziția de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienții să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiții de siguranță. Este nevoie de fonduri care să asigure condițiile desfășurării actului medical, iar acestea trebuie finanțate de către Consiliul Județean, care este proprietarul clădirii in care functionează spitalul.

Este necesară o mai bună colaborare a autorităților locale și județene cu Ministerul Sănătății și am solicitat acest lucru în repetate rânduri, inclusiv pentru construcția Spitalului Regional din Cluj.

Studiul de fezabilitate și studiul pentru impactul de mediu pentru Spitalului Regional Cluj sunt pe ultima sută de metri, urmând ca după finalizarea lor să fie depusă cererea de finanțare la Comisia Europeană. Spitalul Regional Cluj va fi o unitate medicala de elita care va deservi pacienții din județele din regiunea de Nord-Vest a României."

Citește și: