FOTO Sorina Pintea a găsit "lipsă de organizare și mizerie" la Spitalul Județean din Cluj: Imaginea pe care pacienții o văd e dezolantă

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 5 mai 2019, 13:39 Actualitate | Sanatate


Intrarea in spitalul din Cluj
Foto: Sorina Pintea / Facebook
​Ministrul Sănătății a găsit "lipsă de organizare și mizerie" la Spitalul Județean din Cluj, unde a ajuns sâmbătă seară pentru o vizită "inopinată". "Imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizita demnă să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală", este reacția Sorinei Pintea după vizita la Cluj.

Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a reacționat rapid, arătând că a filmat și a făcut publice acum câteva luni problemele găsite de Sorina Pintea la spitalul din Cluj, "am propus și măsuri împotriva managerului Spitalului Județean Cluj, un apropiat al dumneavoastră, nu ați luat niciun fel de măsuri împotriva managementului defectuos, nu este târziu să o faceți!"

Spitalul Județean din Cluj se află, din anul 2011, în subordinea directă a Ministerului Sănătății, în urma unei Hotărâri de Guvern în acest sens.


Imagine din Spitalul din Cluj postată de Sorina Pintea pe Facebook

Ministrul Sănătății a publicat, într-o postare pe Facebook, și imagini din spital și din curtea acestuia.

Concluzia ministrului Sănătății este că "Este necesară o mai bună colaborare a autorităților locale și județene cu Ministerul Sănătății și am solicitat acest lucru în repetate rânduri, inclusiv pentru construcția Spitalului Regional din Cluj."

Imagine din curtea Spitalului din Cluj postată de Sorina Pintea pe Facebook


 • Emanuel Ungureanu, mesaj pentru Sorina Pintea: Am filmat aceste realități, am propus măsuri împotriva managerului, un apropiat al dumneavoastră, nu ați luat măsuri
Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a reacționat rapid la postarea ministrului Sănătății, printr-un comentariu în care afirmă: "Corect, am filmat aceste realități acum cateva luni, am propus și măsuri împotriva managerului Spitalului Județean Cluj, un apropiat al dumneavoastră, nu ați luat niciun fel de măsuri împotriva managementului defectuos din Spitalul Județean Cluj, nu este târziu să o faceți!"Spitalul Județean din Cluj, condus de Petru Șușcă, a fost sursa unor imagini dezastruoase filmate de Emanuel Ungureanu și publicate în mediul online. Spitalul a fost recent decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Cavaler "cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, în semn de apreciere pentru importanta activitate de asistență medicală, precum și pentru rezultatele obținute în perfecționarea actului medical".


"Inconștiență criminală! Dragi clujeni, deschideți ochii! Priviți cum arată rampa de acces către zona de primiri urgențe spre secția Ortopedie Cluj! Unghiul de înclinare este unul criminal, pentru persoanele în scaun rulant s-a montat degeaba o rampă care nu este pusă în funcțiune deși este nouă! Aceasta este realitatea consecinței implicării politicului în numirea unor manageri pe criterii subiective. Aveți idee ce partid și-a pus neom la conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, din ce clan credeți că face parte?", scria deputatul USR, într-o postare pe Facebook ce însoțea imagini filmate la spitalul din Cluj, în decembrie anul trecut."Aceasta este realitatea pe care nu o vedeți în The Economist despre orașul nostru. Munți de gunoaie în curtea secției de Ortopedie a Spitalului Județean Cluj! În fundal, ca într-un film de groază, stoluri uriașe de ciori care vin de la Pata Rât și care își lasă găinațul pe străzile unui oraș glazurat de minciunile politicienilor populiști care vorbesc despre metrou de 28 de ani în timp ce petreci în trafic între Mărăști și Florești mai mult decât pe drumul cu avionul, Cluj-Madrid", mai scria atunci Emanuel Ungureanu.


 • Spital regional la Cluj: Construcția ar fi trebuit să înceapă în 2017, dar s-a amânat. Nu se știe pentru când
De asemenea, la Cluj ar fi trebuit să înceapă, în anul 2017, construcția unui spital regional co-finanțat din fonduri europene, potrivit programului de guvernare al PSD și al promisiunilor făcute de PSD în campania electorală din 2016. Doi ani mai târziu, nu se știe când ar putea începe construcția acestui spital. Autoritățile locale din Cluj au cerut Comisiei Europene să preia pe cont propriu de la Guvernul României construcția spitalului regional și să devină beneficiarii proiectului din fonduri europene, pentru ca spitalul să fie construit mai repede. Comisia Europeană a dat undă verde Consiliului Județean Cluj pentru a fi beneficiarul proiectului, însă este nevoie și de acordul Guvernului de la București, acord care nu a venit.

Ministrul Sorina Pintea susține că, cu cât se fac mai târziu, spitalele regionale vor fi mai ieftine pentru statul român. Spitalele regionale (Iași, Craiova și Cluj) ar urma să fie construite după anul 2021, însă cu un procent mai mare de co-finanțare din fonduri europene, România solicitând o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni, în exercițiul financiar 2021-2027, de la 50% la 85% - este explicația ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pentru amânarea proiectelor celor 3 spitale. (Pe larg aici)


 • Postarea integrală a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pe Facebook:
"Seara trecută am continuat seria de vizite inopinate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, în Unitatea de Primiri Urgențe și Secția de ortopedie.

Pentru că, la Cluj, clădirea spitalului este în sistem pavilionar, la UPU erau mulți pacienți care așteptau să fie transportați cu ambulanța în secțiile în care urmau să fie investigați. Dat fiind că vorbim despre gestionarea urgențelor medicale care se prezintă în această unitate, este necesar ca spitalul să aibă o ambulanță proprie care să asigure transportul pacienților care necesită investigații în cel mai scurt timp, nu doar atunci când serviciul de ambulanță Cluj poate asigura transportul acestora într-o secție în alta.


Imagine din curtea Spitalului din Cluj postată de Sorina Pintea pe Facebook

Din păcate, am vazut că în secția de ortopedie nu se poate opera în weekend, iar cazurile care necesita intervenții chirurgicale sunt transferate în alte spitale.

De asemenea, imaginea pe care pacienții o vad când intră în acest spital este dezolantă, lipsa de organizare și mizeria din curtea spitalului nu e o carte de vizita demna să dea încredere celor care vin aici pentru a-și rezolva o problemă medicală.Ministerul Sănătății finanțează anul acesta achiziția de aparatură medicală solicitată de SCJU Cluj, însă acest lucru nu este suficient pentru ca pacienții să beneficieze de un act medical de calitate acordat în condiții de siguranță. Este nevoie de fonduri care să asigure condițiile desfășurării actului medical, iar acestea trebuie finanțate de către Consiliul Județean, care este proprietarul clădirii in care functionează spitalul.

Este necesară o mai bună colaborare a autorităților locale și județene cu Ministerul Sănătății și am solicitat acest lucru în repetate rânduri, inclusiv pentru construcția Spitalului Regional din Cluj.

Studiul de fezabilitate și studiul pentru impactul de mediu pentru Spitalului Regional Cluj sunt pe ultima sută de metri, urmând ca după finalizarea lor să fie depusă cererea de finanțare la Comisia Europeană. Spitalul Regional Cluj va fi o unitate medicala de elita care va deservi pacienții din județele din regiunea de Nord-Vest a României."
Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


20702 vizualizari

 • -6 (24 voturi)    
  . (Duminică, 5 mai 2019, 13:49)

  theo667 [utilizator]

  E mare mizerie la Cluj. Veteti cum arata unde este pnl laconducere? Votati cu psd ca face spitale regionale mari si curate. Multe de tot ca sa fie pentru toti romanii adevarati.
  • +6 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 5 mai 2019, 16:36)

   [anonim] i-a raspuns lui theo667

 • +16 (18 voturi)    
  Miisterul Sanatatii de noapte (Duminică, 5 mai 2019, 14:17)

  transilvania [utilizator]

  Vizitele inopinate sunt bune, dar sunt necesare si vizite Ziua, sa discute in mod real cu medicii despre necesitatile actului medical. Finantare, personal medical, unitati de varf?
  Cate Spitale de stat s-au construit in ultimii 30 de ani?
  Spitalele Regionale daca se construiesc mai tarziu sunt mai ieftine, dar pana atunci multi romanii nu vor fii tratati corespunzator.
 • +14 (16 voturi)    
  Hmm, arata suspect totul (Duminică, 5 mai 2019, 14:21)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  S-o fi intamplat peste noapte, oare? Nu se stie. Oricum pozele sunt evident facute intr-un spital privat, nicidecum unul de stat, unde totul este exceptional si mirific. De unde stiu? Nea Ciordache mi-a spus la TV.

  https://www.youtube.com/watch?v=rylH-NRjHnk

  Si stiu ca nu ma m-ar minti pentru ca realitatea e aia pe care mi-o spune el.

  https://www.realitatea.net/iordache-dezlan-uit-la-tv-realitatea-e-cea-care-o-spun-eu_2184722.html
  • 0 (0 voturi)    
   D-na ministru nu a fost la (Luni, 6 mai 2019, 9:48)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Spitalul regional Rm-Valcea....e si mai rau.
 • +2 (14 voturi)    
  tot fac copy/paste, poate, poate se prinde cineva (Duminică, 5 mai 2019, 14:29)

  doejohn [utilizator]

  1. Marite salariile - ok
  2. Manageri in spitale prin concurs, nu numiti politic
  3. La primul plic -> DNA -> condamnare fara suspendare.
  4. Interzis in a lucra la stat si la privat in acelasi timp, singurul cumul l-as lasa ar fi cu cadru didactic universitar (asemanator magistratilor), dar si in cazul asta as introduce pontajul de 8 ore in spital + eventual cumul pro bono in policlinici sociale.
  5. Transparenta achizitiilor, orice cheltuiala a spitalului publicata pe Internet
  6. Asigurat un sistem transparent de feedback si de review anonim al pacientului la serviciile medicale. Scorul din feedback sa fie folosit de casa de sanatate ca factor in decontarea serviciilor medicale catre spital.
  7. Transparenta sponsorizarilor primite de medici de la producatori de medicamente (comisioane din recomandari de medicamente, deplasari la conferinte, etc), orice chestie nefacuta publica sa fie considerata trafic de influenta -> DNA -> condamnare cu suspendare (in SUA daca fac review la un telefon, public review-ul si am fost sponsorizat in orice fel de compana producatoare, si nu declar lucru asta in cadrul review-ului e ilegal, Federal Trade Commission ma manca).
  8. oricat de timpita vi se pare ideea - putati sa-mi dati minusuri, nu ma supar, libertatea de exprimare :) - daca ti-am platit o scoala (facultatea de medicina, rezidentiat), te pun sa semnezi ca vei lucra in tara nu stiu cat timp, poate fi la stat sau la privat. Vrei sa pleci dincolo, esti liber, dar dai bani inapoi. Si mie daca imi plateste firma o certificare, pot sa plec oricand, si la o saptamana dupa, dar dau banii inapoi.
  9. marit numarul de locuri si finantarea per student pentru facultatile cu profil de medicina. Trebuie creata concurenta in sistem.
  • +5 (9 voturi)    
   Aiurea (Duminică, 5 mai 2019, 15:42)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

   NICI o măsură nu va fi eficeinta atât timp cât guvernarea tarii e asigurata de HOTI. Medicii pleaca scârbiti, mizeria e generala din cauza că se fura, salariile s-au marit, spaga de asemenea. Intr-un sistem securisto-mafiot CORUPT, sistemul de Sanatate nu poate fi decât un Auschwitz mai blând.
  • -2 (14 voturi)    
   multe minusuri - aviz de doctor (Duminică, 5 mai 2019, 15:43)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

   1. mai trebuie marite, sunt poate mari pt RO dar mult sub MULTE stat european - si e cerere si oferta
   2. de acord - dar imposibil
   3. de acord - iar politicienii sa fie judecati la fel ca doctorii + sa li se taie capul . Daca pt noi condamnare fara suspendare, pt ei, ALESII, de ce sa fie altfel, ca fac MULt mai mul rau
   4. nu-ti da voie UE (libera circulatie include si forta de munca). Pe de alta parte, cei care fac si privat o fac de nevoie
   5. s-a tot propus pt multe si blocat in Parlament
   6. da - DAR doctorul nu este functionar public, medicina e profesie LIBERALA peste tot. Un pic de respect si din partea populatiei
   7. figureaza deja pe site minister, vezi ancheta DIGI acum 2-3 ani
   8. trezeste-te, esti UE. Da, te lauzi ca esti SUA si tot asa, dar dintr-o leafa de specialist in SUA intr-un an platesti toata scolarizarea si-ti mai ramane. In RO, la taxa de 4-5000 euro pe an cat platesc strainii - de acord, pleci si cu banii pe 6 luni afara n-ai ce face
   • +6 (10 voturi)    
    Ce trebuie marit (Duminică, 5 mai 2019, 16:28)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

    S-au marit salarii si a crescut spaga.:) Cât mai trebuie marite (spagile)? Spitalele sunt MIZERABILE, bombe biologice din care risti sa iesi cu infectii letale. Lipesc medicamente esentiale, birocratia e in floare etc. etc. Insasi trompeta Pintea a spus ca Ro nu rae bani sa vacineze populatia vulnerabil si ca pentru câtiva morti de meningita nu se justifica vaccinarea ?? O CRIMINALA ajunsa ministru, un dr. Manghele de Dambowitza aceasta pesedista care umbla noaptea prin spitale ca sa spuna ca face si ea ceva.
 • +8 (12 voturi)    
  Vizită de lucru (Duminică, 5 mai 2019, 15:39)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ca în ceausism. Trompeta de la Sânâtate face vizite de lucru în vreme ce numarul vitimelo crește odată cu șpaga si mizeria din spitalele românesti (=bombe biologice ucigase). La atât o duce mintea pe carierista, că nu degeaba s-a inhaitat ea cu hotii din psd.
 • +12 (12 voturi)    
  Ciudat (Duminică, 5 mai 2019, 15:47)

  Heissnachricht [utilizator]

  mod de a intelege doamna ministru menirea functiei. In niciun caz nu cred ca e aceea de a face vizte/controale inopinate. Pentru asta ar trebui sa fie corpul de control care cred ca exista la fiecare minister, sau macar la directiile sanitare judetene. Si ce competente profesionale are doamna ministru in domeniul medical? Cam aceleasi, zic eu, cua conjudeteanului dansei, fostul ministru Genunche.
  • +2 (4 voturi)    
   da (Duminică, 5 mai 2019, 18:21)

   e.o. [utilizator] i-a raspuns lui Heissnachricht

   E ciudat de ce nu trimite direcțiile responsabile (DSV) în control.

   Dar de ce nu ar putea face controale? Până la urmă "a fost senator român, ales în 2016. În data de 4 februarie 2017 și-a anunțat demisia din funcția de senator, alegând să rămână în funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență "Dr. Constantin Opriș" Baia Mare."

   Din 2009 de când a intrat în sistem a învățat probabil multe.
 • -1 (13 voturi)    
  La Cluj (Duminică, 5 mai 2019, 19:26)

  iomvvd [utilizator]

  Nu cred ca se poate intampla asa ceva la Cluj. E manevra, au astia de la "centru" ceva cu cei de acolo, e clar......
 • +1 (1 vot)    
  Aceasta individa ar trebui sa..... (Luni, 6 mai 2019, 5:28)

  gigiN [utilizator]

  ...recunoasca public ca modul in care "functioneaza" sistemul de sanatate in Romania ar trebui considerat crima impotriva umanitatii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by