​​Virusurile care provoacă herpesul oral și genital - virusurile herpes simplex HSV-1 și HSV-2 - își amestecă materialul genetic și se combină mai des decât credeau oamenii de știință, iar rezultatul este unul îngrijorător, arată un studiu publicat recent de The Journal of Infectious Diseases, citat de Live Science.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezultatul este că virusul ce provoacă herpesul genital (HSV-2) continuă să evolueze, ceea ce ar putea avea implicații negative asupra sănătății publice, au constatat cercetatorii. De exemplu, HSV-2 poate evolua într-un mod care îl face rezistent la medicamentele antivirale curente. Capacitatea HSV-2 de a se amesteca cu HSV-1 ar putea fi, de asemenea, o barieră în calea dezvoltării unui vaccin împotriva herpesului, care nu există în acest moment.

Cercetătorii au descoperit, în esență, că există o recombinare considerabil mai mare a celor două virusuri decât se apreciase anterior, afirmă dr. Alex Greninger, profesor asistent de medicină de laborator la Universitatea din Washington, unul dintre autorii studiului.

În plus, deși oamenii de știință știau că cei doi viruși s-au amestecat în trecutul îndepărtat, noul studiu arată că cele două virusuri responsabile de apariția herpesului "încă mai fac sex", a explicat dr. Alex Greninger pentru Live Science.

Amestecul nu pare să fie chiar un schimb, ci HSV-2 (virusul ce provoacă apariția herpesului genital) dobândește gene de la HSV-1 (responsabil de apariția herpesului oral) , nu și invers.

Cele două virusuri au ca origine un virus vechi de aproximativ 6 milioane de ani și au început să afecteze oamenii acum aproximativ 1,6 milioane de ani.