Un medicament folosit pentru a trata disfunțiile erectille ar încetini sau chiar inversa evoluția insuficienței cardiace la oi, arată un studiu al Universității din Manchester, relatează MedicalExpress.

EKGFoto: Captura YouTube

Studiul finanțat de British Heart Foundation ar putea fi un pas înainte în tratarea bolii în care ratele de supraviețuire sunt chiar mai mici decât la cancerele comune.

Tadalafil - care este din aceeași clasă de medicamente ca Viagra - dovedește că medicamentul este eficient ca tratament pentru insuficiență cardiacă la oi.

Profesorul Andrew Trafford argumentează că medicamentul ar putea avea același efect și la oameni, potrivit studiului publicat în jurnalul Scientific Reports.

Insuficiența cardiacă este o afecțiune care are loc când inima este prea slabă pentru a menține fluxul sangvin, astfel încât să satisfacă nevoile corpului.

Majoritatea tratamentelor sunt ineficiente.

”Descoperirea este un avans important în tratarea bolii care produce suferinăța a mii de oameni în Marea Britanie și nu numai”, a spus profesorul Trafford.

”Avem dovezi limitate de la testele pe oameni și studiile epidemiologice care arată că Tadalafil poate fi eficient în tratarea insuficienței cardiace”, a adăuat acesta.

Oile au fost folosite de către echipa de cercetători pentru că fiziologia inimii lor este similară cu cea a inimilor umane.

Când animalele au avut insuficiență cardiacă - indusă de către stimulatoarele cardiace - care era destul de avansată, echipa a administrat medicamentul. Într-o scurtă perioadă de timp progresul bolii s-a oprit și, cel mai important, Tadalafilul a inversat efectele insuficienței cardiace.