VIDEO INTERVIU Medicul Alina Tanase: Recoltarea celulelor stem la nastere este o afacere/ Homeopatia nu te vindecă de boli grave/ În România, încă mai poți face pe eroul, medicii sunt mult mai empatici decât în străinătate

de Daniela Mihai     HotNews.ro
Vineri, 26 aprilie 2019, 23:40 Actualitate | Sanatate


Alina Tanase, medic
Foto: Hotnews
Alina Tanase ar fi putut fi unul dintre medicii romani cu performante in străinătate. A fost tentata sa plece din tara de mai multe ori, dar a ramas în Romania, convinsă că aici se pot face lucruri la fel de bine ca afara. Este coordonatorul programului de transplant medular la Institutul Fundeni – locul unde pacientii sunt tratati la standarde nemtesti, dar cu empatie romanească.

Nu recomand recoltarea celulelor stem la naștere


Dr. Alina Tănase consideră că nu este necesar ca, la nașterea unui copil, să fie recoltate celulele stem, iar părinții ar trebui să știe că acest lucru este, de fapt, o afacere. ”Potrivit recomandărilor stiintifice, aceste celule stem ar trebui depuse într-o bancă publică. Există cazuri (foarte puține) în care este recomandată recoltarea acestor celule stem și stocarea lor într-o bancă privată. Este vorba despre situația în care o mămica are un copil bolnav acasă, care are nevoie de transplant medular. Celulele stem sunt recoltate de la a doilea copil care se naște, pentru a-l salva pe fratele lui mai mare. Aceasta este singura recomandare.

In ultimii ani, transplantul de cordon a scăzut foarte mult în toată Europa și în Statele Unite pentru că s-a dezvoltat o altă procedură de haplotransplant, adică putem lua celule stem de la un copil, de la un parinte, de la un frate, de la oricine este apropiat. Atunci, bâncile de cordon, nici măcar cele publice, nu își mai găsesc atât de tare folosința. Iar băncile private, cu atât mai mult. Nimănui nu îi recomand această stocare.

Sigur, există și întrebarea: dar putem face ceva cu aceste celule? Poate că cercetarea va avansa și în zece ani, vom face din aceste celule înghețate alte celule și vom vindeca alte boli. Dar la întrebarea aceasta nu pot să vă răspund. Cu siguranță că cercetarea este axată pe aceste celule, iar medicina regenerativă este în plină dezvoltare”.






Cancerul nu se vindecă cu ajutorul homeopatiei

Medicul Alina Tănase s-a referit și la anumite obiceiuri ale românilor de a se trata homeopatic. Ea a atras atenția că, în cazul unei boli oncologice, s-a demonstrat că singurul tratament care are efect este citostaticul. ”Un bolnav de cancer nu trebuie să apeleze la homeopatie. Astfel de medicamente încurcă sau chiar cresc stadiul bolii. Nu cred că există vreo boală oncologică rezolvată cu ajutorul homeopatiei.”




La noi, medicii sunt mult mai empatici decât în străinătate. Mentalitatea, dar și banii ne diferențiază de țările dezvoltate

În România, medicii caută soluții chiar și atunci când nu mai există. ”Aici, încă mai poți să faci pe eroul. Am reușit să câștigăm un an de viață pentru un pacient care s-a tratat în străinătate si care a fost trimis acasă, pentru că nu se mai putea face nimic. A ajuns la Fundeni, am încercat imposibilul și a mai trăit un an.

Sunt foarte multe insule în sistemul medical românesc de sănătate. Poate că nu le vedem sau poate că ele sunt prea mici. Eu știu foarte mulți medici care își dedică viața acestei meserii. Când eu am făcut Medicina, nu te învăța cum trebuie să abordezi pacientul. Între timp, lucrurile încearcă să meargă în această direcție”




Oboseala este un semn clar că ceva nu este în regulă

Românii nu prețuiesc foarte mult sănătatea - susține medicul Alina Tănase. Sunt mulți care nu și-au făcut analizele până când nu au descoperit o boală gravă. ”Există pacienți, mai ales din mediul rural, care nu au fost niciodată la medic, până când nu i-au luat salvarea. Chiar dacă ți-ai făcut analizele acum trei luni, asta nu înseamnă că nu poți dezvolta o boală gravă, o leucemie acută. Din păcate, aceste boli sunt caracterizate de celule care cresc foarte repede, de la o zi la alta și sufocă celulele normale, ceea ce înseamnă că putem avea analize absolut normale în decembrie, iar în martie să fim diagnosticați cu leucemie acută.

Suntem în 2019, putem să facem screening și putem să verificăm starea de sănătatea. Nu trebuie să lăsăm oboseala să treacă de la o zi la alta. Sunt foarte mulți pacienți care s-au obișnuit cu oboseala, dar este un semn clar al organismului că ceva nu este în regulă.




Începuturile transplantului medular în România: Ne făceam duș cu betadină, aveam măsuri duse la extrem

Secția de transplant medular a fost înființată în anul 2000, pe locul unei secții de biberonerie. În anul 2001 a fost efectuat primul transplant. ”Măsurile de igienă pe care le luam erau duse la extrem, toată echipa medicală își făcea duș la fiecare intrare în secție, toți ne spălam cu betadină. Sigur, întotdeauna este greu începutul, iar toate măsurile de igienă le exagerezi un pic.

Din păcate, primul caz transplatat nu a fost un succes, pacientul a făcut o infecție cu o bacterie foarte rezistentă și am resimțit cu toții acest caz. Am avut un noroc extraordinar că fundația Jose Carreras a căutat în Europa de Est un centru de transplant în care să investească know-how. Ei erau asaltați de diverși pacienți pentru a susține procedura de transplant și, după ce au vizitat mai multe centre de transplant din Europa de Est, au ales Bucureștiul. După 2004, în fiecare an, am dublat numărul de transplanturi și, prin 2010, am ajuns să facem 100 de transplanturi pe an. Din 2015-2016, am început să facem 200 de transplanturi pe an.


Începutul a fost greu, norocul nostru a fost extraordinar pentru că am primit acest sprijin al fundației Jose Carreras: totul a devenit protocolat, totul a devenit ”ca la ei”. Timp de zece ani am făcut tele-medicină cu profesorii de acolo, deci aveam permanent ”a second opinion” în direct. Ne obișnuisem să discutăm toate cazurile împreună.

Costurile unui transplant. În România - 40.000 de euro, în SUA – 500.000 de dolari


La noi în țară, cotul unui transplat este mult mai mic, comparativ cu țările vestice ori Statele Unite. ”În România, transplantul este decontat de Ministerul Sănătății , există un program special. Primim, în funcție de transplant, între 20.000 și 40.000 de euro, este o diferență foarte mare față de țările din Europa de Vest. De exemplu, am cerut un preț la Hamburg și prețul este de 270.000 de euro, iar în Statele Unite vorbim despre o jumătate de milion de dolari. Acolo, fiecare consult costă.

Fiecare lucru este foarte bine stipulat și este inclus în preț. Se calculează totul, de la salariul registratorului medical care face raportarea de transplant, toată lumea își găsește un loc ca lucrurile să funcționeze. Deocamdată, prin programul nostru de transplant se decontează medicamentele, materialele sanitare.” - explică Alina Tănase.


În România, nu există o cultură a donării

”Românii nu au încă această cultură, a donării. Îmi amintesc că în Germania, în fiecare săptămână erau campanii în universități, în tot felul de micro-întreprinderi, destinate oamenilor tineri. La noi nu este așa, noi nu ne punem în pielea celui care are nevoie. Dacă ne-am gândi că cel care are nevoie este aproapele nostru, atunci ni s-ar schimba și această mentalitate. Atunci când fratele tău ori copilul tău are nevoie și nu găsește sânge, atunci e mare disperarea și toți din jurul lui se duc să doneze. Numai că asta ține o săptămână, după aceea, iarași nu avem sânge. Nu există această idee, de a merge să donezi fără să fie vorba despre cineva cunoscut care are nevoie de sânge!”.


Filmările au fost realizate la Secția de transplant medular Fundeni. Imagine și montaj: Matei Budeș și Cătălin Voicu








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















27308 vizualizari

 • +9 (21 voturi)    
  Asteptam replica (Vineri, 26 aprilie 2019, 23:50)

  Tara_lu_Peste [utilizator]

  Oliviei Steer....sa vedem ce a mai citit ea pe forumuri si grupuri de semidocti in ale medicinei.

  • +4 (10 voturi)    
   o sa astepti mult si bine! (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 7:27)

   razvandobritoiu1 [utilizator] i-a raspuns lui Tara_lu_Peste

   Nu conteaza ce zice Olivia Steer ori alti homeopati care promit ca te vindeca de orice. Importat este sa nu existe creduli, care sa ignore medicina traditionala. Poate ca homeopatia - cel putin la nivel de subconstient - rezolva lucruri minore (personal, nu cred in asa ceva) dar cand este vorba de chestii grave, lasati-le, oameni buni! 

   Sunt oameni care au in spate o experienta de necontestat (cum e cazul doamnei doctor), sunt studii facute de zeci de ani care demonstreaza clar cat si ce rezolva ”drajeurile dulci si formulele magice”.
 • +8 (18 voturi)    
  minunat (Vineri, 26 aprilie 2019, 23:57)

  dan070 [utilizator]

  Minunata e doamna doctor!!! Bravo, spune lucurilor pe nume!! Sunt firme care s-au imbogatit pe teama parintilor și grija pentru copil. Ca sa fie copilul sanatos, faci orice si nu te mai uiti la bani si tocmai asta speculeaza asa zisii medici care recomanda stocarea celulelor stem. Am doi copiii, ambii au celule stem intr-o banca privata...oare se poate transfera intr-o banca publica? macar sa poate fi folositoare pt cineva...
  • +6 (8 voturi)    
   Nu v-a bagat mana in buzunar (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 16:46)

   TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui dan070

   firma privata.
   Ati ales acest procedeu (probabil).
   Sant de acord ca in RO costul procedurilor medicale este mare comparativ cu puterea de cumparare, dar... poti intotdeauna sa apelezi la sist. public de sanatate...
   In ceea ce priveste utilitatea acestor celule stem: nu ar fi mai corect sa se pronunte cineva care sa nu fie de o parte sau alta a "baricadei" cineva impartial ???
   • +5 (7 voturi)    
    corect (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 18:23)

    dan070 [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

    Asa e, nimeni nu m-a obligat sa stochez celulele stem. Insa un medic ar trebui sa stie ca nu se mai foloseste de multa vreme acest procedeu. Corect ar fi fost sa explice asta. Dar nu avea niciun motiv sa faca asta, doar primea un comision, nu?

    A fost vina mea, ca nu m-am documentat suficient...si am mers pe ideea ca ”e bine sa fie, poate ca o sa am nevoie si o sa regret ca nu le-am recoltat”.
    • -4 (4 voturi)    
     nu se mai foloseste? (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 21:37)

     sicario [utilizator] i-a raspuns lui dan070

     poate in Africa .....si in Romania nu se mai foloseste.
   • +5 (7 voturi)    
    nu se deconteaza (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 18:27)

    dan070 [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

    TheFreeOne, sigur nu locuiesti in Romania. Aici, sistemul public de sanatate nu deconteaza recoltarea si stocarea celuleleor stem, doar firmele private fac asta.
 • +5 (9 voturi)    
  asa (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 10:40)

  codrean [utilizator]

  Ma bucur sa aud vesti bune, de la oameni buni , competenti, dedicati. Si mai sunt multi in Romania; presa ar trebui sa ni-i arate mai des, sa nu cadem in depresia cu care ne ameninta mizeriile supra-aratate zilnic ...
 • +6 (10 voturi)    
  Lauda-ma gura ca sa-ti dau friptura... (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 16:42)

  TheFreeOne [utilizator]

  Deci: privatii sant prosti iar noi santem buni; strainii sant prosti iar noi santem buni; daca nu avem noi (sau nu facem noi), inseamna ca nu e bun; "La noi în țară, cotul unui transplat este mult mai mic" -> eu am vazut un tanar care a murit pentru ca nu i-ati facut transplant de plamani, desi avea in cont 200k EUR...
  • +1 (5 voturi)    
   nu e chiar asa (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 18:18)

   razvandobritoiu1 [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

   Vorbiti in necunostinta de cauza! In articol se spune ca toata logistica a venit de la straini, de la fundatia tenorului Jose Carreras. Deci, cine si unde spune ca strainii sunt prosti? Costurile sunt mai mici pentru ca in Romania nu sunt incluse alte costuri suplimentare. ”Deocamdată, prin programul nostru de transplant se decontează medicamentele, materialele sanitare.”.

   • +8 (10 voturi)    
    De ce aveti nevoie de donatori, (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 18:28)

    TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui razvandobritoiu1

    Sta Arsinel in asteptare? Ce ii mai trebuie de data asta? Vrea sa faca repede operatia si dupa sa se duca pe picioarele lui sa ia lumina de Paste?

    Intelegeti ca in tara asta, lucruri care in alta parte sant normale, aici sant doar niste glume proaste?

    N-a nimic de dat.
   • +4 (6 voturi)    
    Sa vedem: (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 19:32)

    TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui razvandobritoiu1

    1) "La noi, medici sunt mult mai empatici decât în străinătate." Romani vs Straini

    2)"bâncile de cordon, nici măcar cele publice, nu își mai găsesc atât de tare folosința. Iar băncile private, cu atât mai mult. Nimănui nu îi recomand această stocare. " Privat vs Stat
 • +3 (9 voturi)    
  Costuri (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 18:51)

  TheFreeOne [utilizator]

  "Costurile unui transplant. În România - 40.000 de euro, în SUA – 500.000 de dolari".

  Stiti sum se zice, 40.000 de euro dai, 44.615 dolari face.
 • +1 (11 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 27 aprilie 2019, 20:48)

  complet_ret [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  hai sa spunem lucrurilor pe nume (Duminică, 28 aprilie 2019, 3:03)

  matematics89 [utilizator]

  medicii care raman in tara o fac pentru 2 lucruri, ori sunt dinozaurii spagari ai spitalelor de urgenta, ori sunt lenesi sau incapabili sa faca fata unui sistem performant, de obicei si una si alta. la noi raman in general doar acel gen de medici...si mai sunt rezidentii care sunt obligati sa faca garzi, etc...ei sunt de obicei sclavii/ carne proaspata de tun...in rest f rar o exceptie...
  • +2 (4 voturi)    
   ati fost vreodata in spital de copii? (Duminică, 28 aprilie 2019, 14:43)

   cocutz [utilizator] i-a raspuns lui matematics89

   Ma intristeaza astfe de mesaje. O sa va povestesc o experienta recenta, destul de dureroasa pentru mine. Am fost internata cu micutul meu la un spital de stat. Avea o problema destul de grava si nu imi permiteam sa platesc o intrenare de aproape o saptamana la un spital de stat. Am fost placut impresionata de medicii de acolo. Erau multi stagiari, asa cum spuneti si dumneavoastra, dar si medici mai in varsta. Am comunicat excelent cu doamna doctor care mi-a trata copilul, era trecuta de 40 de ani, mi-a transmis incredere si mi-am dat seama ca este foarte competenta. Nu am indraznit sa o intreb de ce nu a plecat din tara, dar cred ca mi-ar fi dat acelasi raspuns ca doamna doctor Alina Tanase. Exista si exceptii, ca peste tot. Sunt convinsa ca si in tarile dezvoltate sunt aceste exceptii. Dar nu ii puteti cataloga pe toti medicii din tara care au ales sa ramana aici ca fiind lenesi s incompetenti. Avem elite, iar acest interviu demonstreaza acest lucru.

   Felicitari, doamna Tanase!

   HotNews, poate vorbiti si cu pacientii tratati acolo, la Fundeni - de ce au avut incredere sa se trateze in Romania? Multi fac campanii de strangere de fonduri si merg la operatii in straintate. E o chestiune de bani sau este vorba de altceva? In acest fel, avem si alte argumente pentru a raspunde unor comentarii acide si nedocumentate cum vad in mediul online.
   • 0 (0 voturi)    
    va inselati d-na cocutz (Miercuri, 1 mai 2019, 3:34)

    matematics89 [utilizator] i-a raspuns lui cocutz

    Nu am spus ca sunt lenesi si incompetenti. Daca nu sunt asa, atunci sunt cu siguranta spagari sau fac bani prin diverse metode, pe care doar cineva care are cunostinte in domeniu le poate explica. Sa va dau un exemple: va duceti la un cardiolog, aveti o problema iar el va spune: Aveti 2 posibilitati, va pun stenturi normale dar f proaste de la stat, sau cumparati stenturi peciale la 3000euro/bucata, va dau o adresa de unde le puteti procura....etc. Stiti cati dobitoci au cumparat aceste stenturi pt ca ei cred ca e mai bine cum spune d-l doctor? mii d-na cocutz. si hai sa va spun si ce e f trist: un studiu recent arata ca aceste stenturi sunt chiar mai periculoase decat cele normale...dar faceti parte din prostimea care traieste in tara asta...asa ca nu are rost sa va explic mai mult...
 • +1 (3 voturi)    
  respect (Duminică, 28 aprilie 2019, 12:03)

  tudorl [utilizator]

  pentru profesionistii din domeniul sanatatii.Am ajuns la urgenta,la cardiologie,iar serviciile cadrelor medicale au fost super.Multumesc din suflet oamenilor cu halate albe.Referitor la articol,rar am avut ocazia sa citesc asemenea informatii,iar caldura doamnei doctor iti mangaie sufletul.Felicitari !
  • 0 (2 voturi)    
   respect si admiration (Duminică, 28 aprilie 2019, 14:46)

   cocutz [utilizator] i-a raspuns lui tudorl

   ...pentru doamna doctor si pentru toti medicii care cred ca se ma poate face ceva in tara asta furata de politicieni hoti, mintita si pusa pe butuci.
 • +3 (3 voturi)    
  Articol unilateral, cu iz publicitar (Luni, 29 aprilie 2019, 11:43)

  Dan81 [utilizator]

  Lucrurile trebuie privite in ansamblu si prezentate pareri pro si contra. Nu contest meritele dnei. doctor, dar dansa este doar o parte dintr-un mecanism. Un mecanism care scârțâie rau. Degeaba își face dna. doctor treaba de nota 10 dacă sângele nu ajunge la timp, dacă unele medicamente lipsesc, dacă personalul este insuficient, daca dezinfectantii sunt diluati, daca conditiile de igiena generale din spitale lasă de dorit, dacă paturile sunt insuficiente, daca protocoalele de tratament sunt învechite, dacă..dacă...dacă.
  Referitor la celulele stem, dacă salvează o singură viață atunci ele merită recoltate. Puneți-vă în situația în care acea viață este viața copilului vostru. Nu-i așa că ar merita?! Chiar și dacă ele vor fi folosite pentru studii, cercetări care vor da rezultate peste 10-50 de ani, tot merită pentru copiii noștri. Nu cred că pleacă nimeni din România și își lasă familia, prietenii de bine ce e în spitalele din România. Mi se pare urât și riscant să sfătuiești un pacient oncologic să rămână în România atunci când tu știi realitatea din sistem și când știi ca șansele lui la viață depind de acel tratament. :(
  • -1 (3 voturi)    
   nu aveti dreptate! (Luni, 29 aprilie 2019, 12:25)

   cocutz [utilizator] i-a raspuns lui Dan81

   Domnul Dan, nu cred ca ati citit cu atentie articolul. In acest moment, astfel de celule nu sunt utile, stiintiic dovedit. (o sa caut cateva linkuri si o sa revin cu un alt mesaj). Pur si simplu anumiti oameni s-au imbogatit pentru ca acestea sunt stocate in banci private. PRIVATE, nu se stat, nu? In Romania, stcarea si prelevarea lor costa bani. Si nu sunt putini.

   In plus, celulele nu sunt conservate in banci publice, asa incat sa poata salva cu adevarat vieti (este in functie de nr de kg, in cazul unui adult, aceste celule nu sunt suficiente, deci nu il poate ajuta sa traiasca). La nivel mondial, aceasta procedura nu se mai foloseste. De ce? Pentru ca e mai simplu sa folosesti celulele de la oruda de gradul intai, compatibila. Daca ati fi citit articolul cu atentie, ati fi inteles asta. Doamna doctor spune clar care este situatia in care se indica recoltarea celuleor stem: cand se naste al doilea copil, iar celele sunt folosite pt salvarea unui frate mai mare. Deci, nici in cazul asta nu se stocheaza, ci se folosesc imediat.

   Nimeni nu spune sa te tratezi in Romania, dar sunt oameni care nu au bani si au nevoie de transplant. Ce faci? Ii lasi sa moara sau il tratezi aici? Nu am fost niciodata la Fundeni si sper sa nu am vreoadata nevoie...dar daca totul a fost adus din Germania, zece ani au avut a ”second opinion” cum spune doamna doctor, au avut loc teleconferinte..asta imi dovedeste ca romanii nu sunt chiar atat de prosti. E adevarat, mor oamenii in spitale, nu sunt medicamente, nu sunt conditii...nu neg asta, dar sa nu aruncam cu pietre!
 • +4 (4 voturi)    
  Draga dna dr Alina Tanase (Luni, 29 aprilie 2019, 14:24)

  tudor74 [utilizator]

  Multumim mult pt acest articol propaganda marca PSD!
  La noi curge laptele si miere, in afara strainii iti fura banii !

  Pacient tratat afara a venit in romanistan si noi l-am mai tinut in viata un an ... LOL ! Cu asta va laudati?
  Apropos, celuele stem sunt un fel de asigurare, tehnologia e inca in dezvoltare si cercetare.
  Dar mna, de ce sa nu fim noi romanii mai cu mot si sa ne dam mari, probabil ca asa au zis si despre 3D printing acum cativa ani.

  Mi se face sila!
 • +2 (2 voturi)    
  Dlui. Cocutz (Luni, 29 aprilie 2019, 15:44)

  Dan81 [utilizator]

  Stimate domnule Cocutz,
  Să ofere statul bănci pentru celule dacă privatul urmărește doar profitul. Parcă nu toți urmărim și profitul atunci când prestăm o muncă. După cum spuneți, ACUM poate băncile nu sunt atât de utile, dar poate peste câțiva ani vor revoluționa tratamentele. Dacă nu se cercetează și nu se explorează nu se pot descoperi lucruri noi. Nu reiese din studii că celulele recoltate din cordonul ombilical nu se mai utilizează https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5580430/#!po=1.11111. Sigur, există loc de mai bine.
  Românii s-ar putea trata gratuit in UE dacă doctorii ar recunoaște că nu pot să trateze cum trebuie anumite boli, dar e greu să recunoască.
  Nu arunc cu pietre. Mă bucur că doamna Tănase încearcă să facă lucrurile cum trebuie, dar să nu spună că e mai bine în România pentru că atunci nu spune adevărul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by