Cercetătorii canadieni au descoperit un tratament care ar putea ajuta bolnavii de Parkinson să-și recapete controlul asupra corpului și mișcărilor, potrivit BBC.

Boala Parkinson cauzeaza pierderea treptata a controlului muscularFoto: MorgueFile.com

Este vorba despre o metodă care presupune stimularea electrică a creierului și a coloanei vertebrale și care i-ar ajuta pe pacienții internați din cauza incapacității de a se mișca, să meargă din nou.

Un sfert dintre pacienții care suferă de Parkinson prezintă simptome dintre cele mai diverse, de la dificultăți în a merge pe jos, până la momente în care sistemul locomotor se blochează și bolnavii cad instantaneu.

Profesorul Mandar Jog, de la Universitatea de Vest din Londra, Ontario, a declarat pentru BBC că amploarea beneficiilor și rezultatele pe care le-ar putea avea noul său tratament sunt dincolo de așteptări. "Majoritatea pacienților noștri suferă de această boală de mai bine de 15 ani. Ar fi uimitor pentru mine să-i văd cum se întorc singuri acasă, cum merg în mall sau în vacanțe."

Mersul normal implică un schimb de semnale între creier și sistemul locomotor. Profesorul Jog spune că boala Parkinson împiedica transmiterea semnalelor către creier și astfel apar blocajele iar implantul pe care echipa sa l-a dezvoltat ar putea stimula acest proces, ajutând pacientul să meargă normal.

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mișcărilor, pacienții prezintă gesturi rigide, sacadate și incontrolabile, tremor și instabilitate posturală.