Mădălina Neculai, tânăra de 25 de ani care a suferit arsuri grave pe jumătate din suprafața corpului în urma unui accident și a fost transferată ieri în Belgia, are 90% șanse de supraviețuire, spun medicii belgieni, potrivit familiei acesteia. "Medicii (belgieni - n.red.) au ținut să menționeze că daca mai stătea două zile in Romania nu mai avea șanse de supraviețuire", spune familia Mădălinei.

Madalina NeculaiFoto: Arhiva personala

Tânăra este în continuare sedată din cauza durerilor și va mai rămâne așa timp de două săptămâni, după care ar urma să se trezească.

"Medicii au ținut să menționeze că daca mai stătea două zile in Romania nu mai avea șanse de supraviețuire", a scris familia Mădălinei, pe pagina de Facebook Din suflet pentru Mădă, creată inițial de rudele acesteia pentru a strânge bani din donații pentru a o transfera în străinătate, înainte ca autoritățile să aprobe transferul.

"În continuare ea va avea nevoie de operație la nas, față parțial, la o mână, un deget si la un picior va trebuie operată deoarece in România a fost tăiată prea adânc și au spus că va rămâne cu o cicatrice urâtă, iar pentru căile respiratorii va trebui să o 'taie la gat' (nu știm în ce mod) pentru a putea să respire fără tuburi", spun rudele tinerei. "I se administrează un ser pentru a se curăța pe 'dinăuntru'... în rest sperăm la tot ce este mai bine... "

  • Tânăra, transferată rapid în Belgia după o decizie a ministrului Sorina Pintea. Anterior, a fost plimbată cu elicopterul între spitale

Mădălina Neculai, tânăra în vârstă de 25 de ani din Tulcea care a suferit arsuri grave pe aproape jumătate din suprafața corpului în urma unui accident produs în noaptea de duminică spre luni, a fost transferată ieri după-amiază la un spital din Belgia. Transferul pacientei s-a făcut marți după-amiază cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, care a decolat spre Belgia la ora 15:00. Autoritățile au aprobat în timp record transferul tinerei la un spital din Belgia prin formularul E112 din cauză că niciun spital din România nu avea condiții pentru a o trata în siguranță. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat ieri dimineață că se căuta o soluție pentru transfer, imediat cum a aflat despre acest caz.

Mădălina Neculai a fost plimbată, însă, cu elicopterul între spitale înainte ca acest caz să ajungă la urechile ministrului Sorina Pintea.

Tânăra a suferit arsuri grave în noaptea de duminică spre luni, în timp ce se afla pe pontonul din comuna tulceană Sfântu Gheorghe, care a luat foc. Ea a suferit arsuri de gradele I, II, III și IV pe circa 40% din suprafața corpului. Imediat după accident, ea a fost transportată cu barca la Murighiol, iar apoi, la Spitalul Județean din Tulcea.

În cursul zilei de luni s-a încercat transferul ei la un spital din țară unde să aibă condiții cât mai bune pentru a fi tratată. Luni după-amiază, ea a fost urcată într-un elicopter pentru a fi transportată la Timișoara, însă elicopterul a fost, în cele din urmă, întors din drum. Motivul pentru care elicopterul a fost întors din drumul spre Timișoara nu este cunoscut, iar ministrul Sorina Pintea a anunțat o anchetă în acest caz.

Mădălina a fost internată luni la Spitalul Județean din Constanța, care nu avea condiții de siguranță pentru a trata pacienți mari arși.

Familia tinerei demarase o campanie de strângere de donații și intenționa, inițial, să o transfere în Olanda, înainte ca autoritățile să aprobe transferul în Belgia prin formularul E112.

"Mădălina este o fată de doar 25 de ani, o fată plină de viață care avea planuri de viitor ca fiecare dintre noi! Din pacate, în noaptea de duminică spre luni, Mădălina a suferit un accident grav, având arsuri pe 50% din suprafața corpului și căile respiratorii grav afectate. Mădălina a fost transportată inițial la spitalul județean Tulcea, urmând să fie transportată în decursul zilei de astăzi la Timișoara (ieri - n.red.)... dar lucrurile nu au fost tocmai în favoarea ei și din cauza unei defectiuni sau a vremii (nici noi nu știm) elicopterul s-a întors din drum, Mădălina fiind transportată la Spitalul Judetean Constanța... după cum știm, din păcate, în spitalele din România nu avem parte de cele mai bune condiții, mai ales pentru pacienții cu arsuri foarte grave cum este în cazul Mădălinei. Tocmai de aceea, familia a decis să fie trimisă la un spital din Olanda, unde poate fi tratată corespunzător", a scris familia Mădălinei, pe pagina de Facebook Din suflet pentru Mădă, unde a fost demarată o campanie de strângere de fonduri din donații pentru tânără.

  • România, la 3 ani și jumătate după Colectiv: Niciun spital din țară nu poate îngriji pacienți cu arsuri grave

România nu are, la 3 ani și jumătate de la incendiul din clubul Colectiv, condiții pentru a trata nici măcar un singur pacient "mare ars", au explicat chiar medicii care se lovesc de astfel de cazuri, pentru HotNews.ro. Cheia problemei: lipsa de infrastructură care să permită izolarea perfectă a acestor pacienți, în lipsa căreia orice renovare/dotare sunt insuficiente. Singura soluție realistă pentru marii arși rămâne, în acest moment, transferul la spitale din străinătate. Acesta este și unul dintre puținele lucruri care s-au schimbat după Colectiv: atitudinea față de ei. În ultimul an, ministrul Sorina Pintea a aprobat rapid, în câteva cazuri foarte grave, transferul în afara țării.

În spitalele din România se găsesc doar 13 paturi performante pentru pacienții arși, dar care nu îndeplinesc toate condițiile de siguranță pentru tratarea pacienților mari arși din cauza structurii spitalelor - pacienții arși ar trebui complet izolați și tratați in saloane individuale, pentru a fi complet în siguranță, lucru care nu se întâmplă în acest moment în țara noastră. Cele 13 paturi performante sunt împărțite astfel: 6 la Spitalul Floreasca din București, 5 la Spitalul de Arși din București și două la Spitalul Județean din Brașov, cumpărate de medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, în urma unei donații făcute de o companie.

Mădălina Neculai nu a putut fi tratată la niciunul dintre cele 3 spitale din România unde se găsesc cele 13 paturi performante pentru pacienți arși - Spitalul Floreasca, Spitalul de Arși din București și Spitalul Județean din Brașov - din cauză că aceste paturi erau deja ocupate de alți pacienți.

De ce România nu are, la 3 ani și jumătate de la incendiul din clubul Colectiv, condiții pentru a îngriji niciun pacient mare ars? Citește aici un amplu material HotNews.ro: