Judecătorii ieşeni au prezentat informaţii incredibile în motivarea unei sentinţe pe care au pronunţat-o la începutul acestei luni. Este vorba despre sentinţa prin care patru pacienţi sau aparţinători ai unor bolnavi care ar fi oferit mită unui chirurg cardiolog de la Institutul de Boli Cardiovasculare au fost condamnaţi la câte zece luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. În document sunt detaliate şi presupusele practici ilegale ale medicului care, în pofida probelor zdrobitoare din dosar, nu recunoaşte faptele, el urmând să fie judecat într-un dosar disjuns, scrie Ziarul de Iași.

SpitalFoto: AGERPRES

Regula decesului

În preambulul motivării în cazul chirurgului cardiolog Eugen Valentin Bitere, judecătorii îşi însuşesc o serie de acuzaţii ale procurorilor. "Acesta obişnuia să pretindă suma de 1.500 de euro pentru efectuarea unei intervenţii chirurgicale, din cercetări rezultând că această sumă era pretinsă anterior îndeplinirii actului medical, dar primită după efectuarea lui.“

Poate cel mai revoltător caz de mită imputat chirurgului este cel al unui pacient din judeţul Bacău, care a ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare în toamna anului 2016. I.D.S. a fost diagnosticat aici cu afecţiuni grave ale inimii, printre care infarct miocardic cronic, disfuncţie sistolică de ventricol stâng sau hipertensiune arterială esenţială. Starea de sănătate critică a bărbatului impunea o operaţie. Cel care ar fi trebuit să o realizeze a fost Eugen Bitere, care ar fi cerut însă de la pacient suma de 7.000 de lei. Familia bolnavului nu avea aceşti bani, fapt ce a dus la o negociere cu medicul, care ar fi fost de acord să îşi reducă pretenţiile la 4.000 de lei. În 26 septembrie, medicul i-a făcut pacientului un by-pass aorto-coronarian. După intervenţie, a primit de la un prieten de-al bolnavului suma negociată. După cinci luni, pacientul a murit, fapt care a determinat familia victimei să ceară banii înapoi.

Cea care l-a sunat pe doctor a fost mama bărbatului decedat, care "i-a reproşat faptul că i-a luat foarte mulţi bani pentru a-i opera fiul şi cu toate acestea nu a făcut nimic pentru a-i salva copilul, care a decedat". "Inculpatul nu a negat faptul că a primit suma de bani şi a încercat să se disculpe, în sensul că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-l salva pe S.D.I.“, se arată în motivare. Doctorul i-ar fi spus femeii să o trimită pe fiica sa să îi dea banii înapoi, însă, din motive neprecizate, acest lucru nu s-a mai întâmplat. De menţionat că discuţia telefonică în care mama pacientului decedat i-a cerut banii înapoi medicului a fost interceptată şi este depusă la dosar.

Pornind de la acest caz, anchetatorii au conturat un presupus modus-operandi al doctorului, pe care îl prezentăm aşa cum este el scris în dosar:

"Cercetările ulterioare au arătat că, în alte ocazii când a avut de efectuat o intervenţie dificilă, inculpatul i-a avertizat pe aparţinători asupra riscurilor intervenţiei ce urma să o facă şi asupra faptului că dacă va interveni decesul pacientului, să nu vină să îi ceară banii, deoarece el trebuie să dea bani şi colegilor săi şi nu poate să meargă la fiecare în parte şi să le ceară să restituie banii“, susţin magistrații, care continuă: "se poate observa lipsa de scrupule a inculpatului Bitere, care înţelege să profite pentru propria bunăstare de situaţia vulnerabilă a celor care veneau în faţa sa să le salveze viaţa şi le cere ca să nu-i ceară mita înapoi dacă pacientul va deceda“.

Credit la bancă pentru şpaga la doctor

11 cazuri medicale sunt menţionate în dosarul aflat acum pe rolul Tribunalului Iaşi şi în care medicul este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită în formă continuată.

Un alt exemplu reprezentativ este cel al pacientului V.P., care la începutul anului 2017 a descoperit că are afecţiuni la inimă. În martie, bolnavul a fost trimis la Institutul de Boli Cardiovasculare. "Cât timp a aşteptat să vorbească cu inculpatul Bitere, martorul a discutat pe hol cu mai multe persoane de la care a aflat că medicul este bun, dar costă mult. Având în vedere acest lucru, martorul a efectuat un împrumut bancar în valoare de 7.304 lei pentru a acoperi costurile intervenţiei chirurgicale“, se mai arată în motivare.

Pacientul a avut confirmarea preţului operaţiei şi de la mai mulţi colegi de salon, dar şi de la medic, după ce fratele său l-a întrebat direct pe acesta cât costă operaţia. „1.500 de euro“, i-ar fi spus chirurgul.

Procurorii au verificat şi la bancă dacă pacientul a contractat într-adevăr un împrumut în acea perioadă, informaţiile sale fiind confirmate. În cele din urmă, pacientul ar fi plătit doctorului doar 1.000 de euro, după ce acesta le-ar fi spus, că "e bun şi 1.000 euro“.

Chirurgul nu recunoaşte faptele şi, în cursul zilei de ieri, nu a putut fi contactat de ziar, nici el nici avocatul său, pentru a oferi explicaţii despre cele două cazuri prezentate.

Pe lângă cele patru persoane care au fost condamnate pentru că au dat mită, o a cincea este judecată alături de chirug, în dosarul disjuns, după ce nici ea nu a recunoscut acuzaţia de dare de mită. Medicul chirurg s-a aflat în arest timp de mai multe săptămâni în acest dosar.