Agenția europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat vineri restrângerea utilizării Lemtrada, un medicament împotriva formelor severe ale sclerozei în plăci produs de Sanofi, din cauza gravelor efecte secundare, în special cardiace, pe care le poate provoca, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Informațiile legate de acest produs vor fi revizuite, pentru a informa mai bine pacienții și doctorii despre efectele indezirabile, potrivit Comitetului pentru evaluarea riscurilor în materie de farmaco-vigilență (PRAC) al EMA.

Agenția sanitară europeană a lansat o reevaluare a Lemtrada "după noi semnale privind patologia auto-imunelor" (tulburări tiroidiene, hemoragice și renale, în special) și "a problemelor de inimă și vase sanguine în legătură cu acest medicament, printre care cazuri mortale".

PRAC, care va continua evaluarea, va publica recomandările finale în iulie.

Câmpul de aplicare pentru Lemtrada era deja destul de restrâns, deoarece nu era indicat decât la pacienți adulți atinși de o formă activă de scleroză în plăci recurent-remitente (SEP-RR), deci care au avut cel puțin un puseu în cursul anului precedent.

SEP-RR este caracterizat de episoade de apariție de noi simptome sau de agravare a simptomelor sau de agravarea simptomelor existente, urmate de perioade de restabilire.

Pacienții tratați deja cu Lemtrada și unde tratamentul este eficient îl pot continua, în coordonare cu doctorul lor, a adăugat PRAC.