Cele 3 spitale regionale co-finanțate din fonduri europene - Cluj, Iași și Craiova - "se vor construi, indiferent de polemica din jurul lor", a declarat, marți, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă pe această temă susținută împreună cu Rovana Plumb și Eugen Teodorovici. Cei 3 miniștri au încercat să explice de ce construcția celor 8 spitale regionale nu a început în 2017, așa cum prevedea programul de guvernare al PSD. Sorina Pintea s-a declarat "foarte surprinsă de ce se discută în spațiul public" în legătură cu spitalele regionale. Ea a subliniat că estimarea de cost pentru construcția unui astfel de spital este de 400 de milioane de euro, iar România are alocate, în actualul exercițiu financiar, doar câte 50 de milioane de euro (bani europeni) pentru fiecare spital.

Pintea, Plumb si TeodoroviciFoto: Captura video

În ceea ce privește celelalte 5 spitale regionale promise de PSD în campania electorală din anul 2016, Sorina Pintea spune că și acestea vor fi construite "din alte surse", inclusiv parteneriate public-private- cazul spitalului ce ar urma să fie construit la Brașov.

Ministrul Sănătății a făcut o trecere în revistă a etapelor parcurse până acum și a ținut să sublinieze că "sunt multe etape care au fost parcurse începând cu ianuarie 2018, inclusiv s-a stabilit structura medicală a fiecărui spital regional. În decembrie 2018, drafturile studiilor de fezabilitate au fost predate Ministerului Sănătății".

Potrivit Sorinei Pintea, stadiul actual este următorul: studiul de fezabilitate pentru spitalul regional Iași este predat Ministerului Sănătății, studiul de fezabilitate pentru spitalul regional din Cluj este finalizat, iar în luna mai, consultanții BEI vor depune studiul finalizat pentru spitalul regional Craiova.

Sorina Pintea a arătat că estimarea costurilor pentru construirea unui astfel de spital este de 400 de milioane de euro, iar alocarea de fonduri europene în actualul exercițiu financiar este de 50 de milioane de euro pentru fiecare dintre cele 3 spitale. "Nu poți utiliza 50 de milioane de euro pentru a finanța un spital care costă 400 de milioane de euro", afirmă ministrul Sănătății.

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, a ținut să sublinieze, în conferința de presă de astăzi, că "în actualul exercițiu financiar avem o sumă alocată de 820 de milioane de euro pentru tot ce înseamnă investiții în sănătate. 150 de milioane de euro sunt pentru cele 3 spitale regionale, bani care acoperă doar documentația tehnică. Suma totală, conform devzielor Băncii Europene de Investiții, este de 1,2 miliarde de euro".

"Se vor construi aceste spitale, indiferent de polemica din jurul lor. Nu la termenele pe care consultanții BEI le-au stabilit inițial, dar se vor construi", a ținut să sublinieze Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății mai spune că în Guvern a fost aprobat un memorandum pentru fazarea proiectelor, pentru a putea beneficia de fonduri suplimentare din bani europeni, iar la o discuție tehnică în cadrul căreia s-ar fi convenit fazarea proiectelor ar fi participat și comisarul european Corina Crețu, potrivit Sorinei Pintea. Corina Crețu a atacat public, de câteva ori, Guvernul PSD pentru amânarea construcției spitalelor regionale.

Sorina Pintea susține că, cu cât se fac mai târziu, spitalele regionale vor fi mai ieftine. Spitalele regionale (Iași, Craiova și Cluj) ar urma să fie construite după anul 2021, însă cu un procent mai mare de co-finanțare din fonduri europene, România solicitând o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni, în exercițiul financiar 2021-2027, de la 50% la 85% - este explicația ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pentru amânarea proiectelor celor 3 spitale. "Nu s-a întârziat pentru că n-a vrut Guvernul sau n-a vrut Ministerul Sănătății, ci pentru că există niște proceduri pe care acești consultați le-au respectat și pe mine mă mâhnește că anumite comunități locale care nu au fost atât de implicate spun că Ministerul Sănătății și Guvernul nu vor", declara ministrul Sănătății, în decembrie 2018.

Construcția celor 3 spitale ar urma să înceapă "pe exercițiul financiar 2021-2027, solicitând o majorare a procentului de co-finanțare a Uniunii Europene, de la 50% la 85%. Eu spun că este un lucru foarte bun și că aceste spitale sunt tot mai aproape de certitudine, pentru că și sursa de finanțare este foarte clară în acest moment", mai spunea atunci Sorina Pintea.

  • Teodorovici: Bani pentru spitalul din Constanța la prima rectificare bugetară

Referitor la spitalul de la Constanța, Eugen Teodorovici a revenit cu precizări după declarațiile de săptămâna trecută, când spusese că acest spital ar urma să fie construit în urma unui acord cu Turcia, iar "banii vor fi prevăzuţi în bugetul Ministerului Apărării, vor face parte din cei 2% pentru apărare. La rectificare completăm sumele necesare, dacă va fi nevoie". Teodorovici a explicat, marți, în conferința de presă comună cu Sorina Pintea și Rovana Plumb, că "am văzut interpretări eronate în spațiul public. Nu sunt afectate cu absolut nimic fondurile de 2% alocate apărării, vor fi alocate fonduri suplimentare. Banii vor fi alocați din bugetul de stat cu ocazia primei rectificări bugetare", a precizat ministrul Finanțelor.

"Guvernul României are o atenție deosebită pe zona de sănătate. Pentru noi, ca și Guvern, este o prioritate, fie că finanțăm de la buget, din fonduri europene sau parteneriat public-privat", a ținut să dea asigurări Eugen Teodorovici.

Construcția celor 8 spitale regionale și a unui spital "gigant, după modelul AKH Viena", dar "mai mare", în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, potrivit programului de guvernare al PSD.

  • PSD a promis 8 spitale regionale și "un spital-gigant, după modelul AKH Viena, dar mai mare", în București

PSD a promis, în campania electorală din 2016, că va construi 8 spitale regionale și un spital "gigant, după modelul AKH Viena", dar "mai mare" în București, precum și reabilitarea, modernizarea și dotarea tuturor spitalelor județene. Construcția celor 8 spitale regionale și a "spitalului-gigant" din București ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, potrivit promisiunii făcute în campania electorală din 2016 chiar de președintele PSD, Liviu Dragnea.

La doi ani și jumătate de când Liviu Dragnea prezenta "Programul de guvernare al PSD pe sănătate", marile promisiuni lansate atunci par, în cel mai bun caz, o glumă.

Construcția celor 9 spitale noi (un spital metropolitan în București și 8 spitale regionale în țară) ar fi trebuit să înceapă în 2017, dar s-a amânat. Nimeni nu știe pentru când.

De asemenea, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut, între timp, de la 8 la doar 3. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea (PSD), a declarat public că Guvernul a amânat construirea acestora pentru exercițiul financiar 2021-2027. Explicația ministrului Sănătății: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni (de la 50% la 85%), iar cu cât se vor face mai târziu, spitalele regionale ar urma să fie mai ieftine.

Spitalul metropolitan din București, "după modelul AKH Viena, dar mai mare, cu 2.500 de paturi" este deocamdată în faza în care s-a aprobat terenul pe care ar urma să fie construit, în zona Pipera. Este singurul lucru care se știe în acest moment. Data începerii construcției și dacă există bani rămân niște necunoscute.

În ceea ce privește spitalele deja existente, guvernarea PSD este departe de a le "reabilita și moderniza" pe toate cele care nu erau deja reabilitate, așa cum promitea Liviu Dragnea în campania electorală care avea să ducă la o victorie zdrobitoare a PSD la alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Promisiunile din programul de guvernare al PSD pe sănătate, anunțate de Liviu Dragnea personal într-o conferință de presă din 4 noiembrie 2016, pot fi consultate integral aici.

Citește și: