Ministerul Finanțelor negociază cu Banca Mondială acordarea unui împrumut în valoare de aproximativ 800 milioane de euro, bani ce ar urma să fie folosiți pentru plata serviciilor suplimentare efectuate de medicii de familie și pentru medicina comunitară, "în scopul asigurării unui acces mai bun al populației la servicii medicale primare și al eficientizării cheltuielilor din sănătate".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ne preocupă acest aspect şi, în afară de ceea ce s-a făcut până acum, adică creşterea bugetului pentru medicina de familie cu aproximativ 25% anul acesta, am înţeles că este nevoie de o creştere a procentului alocat pentru medicina de familie, de la 6,5% la 10%. Guvernul va susţine acest lucru printr-un împrumut pe care Ministerul Finanţelor îl negociază cu Banca Mondială de aproximativ 800 de milioane de euro. Şi alte servicii pe care le-am preluat din sistemele altor țări din Europa și care nu sunt plătite în acest moment de către statul român, dar pe care medicii de familie le acordă, dorim să le recompensăm, să nu mai fie facute gratuit", afirmă ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Contractul care se negociază de către Ministerul Finanțelor cu Banca Mondială prevede și fonduri pentru dotarea cu echipamente a cabinetelor medicale, precum și pentru pregătirea personalului medical din medicina primară, precizează Ministerul Sănătății.