Spitalul Clinic Sanador anunță că, în urma cercetărilor făcute de Colegiul Medicilor București în cazul decesului copilului de un an și zece luni, activitatea chirurgicală a medicilor sancționați a fost suspendată. Reprezentanții Sanador precizează că imediat după decesul copilului spitalul a reziliat contractele de colaborare cu medicii din echipa operatorie principală.

SpitalFoto: AGERPRES

Activitatea secției de Pediatrie, precum şi a celor 18 linii de gardă permanente care deservesc toate secțiile spitalului, se desfăşoară în continuare în parametri normali, mai precizeazã reprezentantii Sanador.

Reprezentantii Sanador sustin, însă, că "cercetarea internă realizată de managementul spitalului indică faptul că nevoile medicale intra şi post-operatorii ale pacientului au fost adresate în acord cu practicile curente din chirurgia pediatrică internațională şi au ținut cont de toate afecțiunile pacientului anterioare internării în spital, așa cum rezultă din Foaia de Observație, singurul document care înregistrează în mod obiectiv evoluția pacientului".

Colegiul Medicilor din Capitală s-a autosesizat în octombrie 2018, după ce un copil în vârstă de 1 an și 10 luni a murit la spitalul Sanador, în urma unei operații de hernie inghinală. La acel moment, reprezentanţii Spitalului Sanador au informat că documentaţia şi declaraţiile medicilor implicaţi arătau că au fost respectate procedurile şi protocoalele medico-chirurgicale aferente afecţiunilor respective.

Monitorizarea parametrilor vitali postoperator a fost insuficientă în cazul copilului în vârstă de un an și 8 luni - este una dintre concluziile expertizei efectuate de Colegiul Medicilor din București. Reprezentanții Colegiului Medicilor au precizat, luni, pentru HotNews.ro, că nu este vorba despre concluziile unei anchete în sine, iar Colegiul Medicilor efectuează, în acest caz, o expertiză în cadrul anchetei care are loc la Parchet.

Colegiul Medicilor a decis sancționarea, prin vot de blam, a medicilor de la Sanador care s-au ocupat de băiețel, deoarece concluzia anchetei arată că nu au fost respectate normele legale privind activitatea medicilor.

"La nivelul Colegiului Medicilor din Municipiul București a fost soluționată de către Comisia de Disciplină cauza privind decesul unui copil în vârstă de un an și 10 luni operat la un spital din Municipiul București. Decizia Comisiei de Disciplină a fost de a sancționa cu vot de blam medicii ce au făcut obiectul cercetării disciplinare, respectiv medicii chirurgi, anesteziști și pediatri implicați în acest caz. Decizia are la bază un amplu probatoriu constituit din documente medicale, declarații ale medicilor și ale tuturor persoanelor implicate inclusiv părinții copilului", arată Colegiul Medicilor București.

Potrivit expertizei Colegiului Medicilor, monitorizarea postoperatorie ar fi trebuit să fie una complexă și să includă explorări imagistice și biologice într-o secție de Terapie Intensivă pe o perioadă mai îndelungată, având în vedere comorbiditățile preexistente ale copilului.