Monitorizarea parametrilor vitali postoperator a fost insuficientă în cazul copilului în vârstă de un an și 8 luni care a murit în toamna trecută la spitalul Sanador din București - este una dintre concluziile expertizei efectuate de Colegiul Medicilor din București. Reprezentanții Colegiului Medicilor au precizat, pentru HotNews.ro, că nu este vorba despre conculziile unei anchete în sine, iar Colegiul Medicilor efectuează, în acest caz, o expertiză în cadrul anchetei care are loc la Parchet.

HotNews.roFoto: Hotnews

Colegiul Medicilor a decis sancționarea, prin vot de blam, a medicilor de la Sanador care s-au ocupat de băiețelul de 1 an și 10 luni care a murit după o operație de hernie inghinală, deoarece concluzia anchetei arată că nu au fost respectate normele legale privind activitatea medicilor.

"La nivelul Colegiului Medicilor din Municipiul București a fost soluționată de către Comisia de Disciplină cauza privind decesul unui copil în vârstă de un an și 10 luni operat la un spital din Municipiul București. Decizia Comisiei de Disciplină a fost de a sancționa cu vot de blam medicii ce au făcut obiectul cercetării disciplinare, respectiv medicii chirurgi, anesteziști și pediatri implicați în acest caz. Decizia are la bază un amplu probatoriu constituit din documente medicale, declarații ale medicilor și ale tuturor persoanelor implicate inclusiv părinții copilului", arată Colegiul Medicilor București.

Reprezentanții Colegiului Medicilor mai precizează că "În acest moment, odată cu pronunțarea acestei soluții de către Comisia de Disciplină cauza iese de sub jurisdicția noastră, urmând ca în măsura în care medicii sancționați ori părinții vor face contestație, cauza să fie înaintată spre competentă soluționare către Comisia Superioară de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor din România."

"Comisia de Disciplină, învestită cu soluționarea cauzei, a constatat că aspectele prezentate în reclamație și deduse judecății forului disciplinar vizează conduita terapeutică și atitudinea deontologică ale medicilor implicați, ceea ce face de jure obiectul cercetării disciplinare. Monitorizarea parametrilor vitali postoperator a fost insuficientă, ceea ce a condus la lipsa unei atitudini terapeutice active, legate de complicația postoperatorie apărută. Decesul s-a produs în urma apariției unui tematom retropertioneal, cauzat de lezarea unor vene ale funiculului spermatic stâng, urmată de instalarea unui șoc hemoragic inițial insidios, ulterior progresiv și ireversibil", se arată în raportul Colegiului Medicilor din București, citat de Mediafax.

Potrivit expertizei Colegiului Medicilor, monitorizarea postoperatorie ar fi trebuit să fie una complexă și să includă explorări imagistice și biologice într-o secție de Terapie Intensivă pe o perioadă mai îndelungată, având în vedere comorbiditățile preexistente ale copilului.

"Din punct de vedere al organizării activității medicale a spitalului, considerăm că nu a fost asigurată continuitatea activității medicale în gardă, conform legii, în ceea ce privește monitorizarea chirurgicală pediatrică. Comisia de Disciplină, după administrarea tuturor probelor apreciate ca fiind necesare, constată că faptele și împrejurările arătate mai sus au constituit abatere de la buna practică medicală", se mai arată în concluziile comisiei de Disciplină.

În urma expertizei Colegiului Medicilor din Capitală, s-a decis sancționarea prin vot de blam medicilor chirurgi care au realizat actul operator și monitorizarea postoperatorie a copilului, a echipei de Anestezie și Terapie Intensivă participantă la monitorizarea postoperatorie a pacientului și sancționarea echipei de Pediatrie care l-a monitorizat.

Decizia vine după ce Colegiul Medicilor din Capitală s-a autosesizat în octombrie 2018, după ce un copil în vârstă de 1 an și 10 luni a murit la spitalul Sanador, în urma unei operații de hernie inghinală.

La acel moment, reprezentanţii Spitalului Sanador au informat că documentaţia şi declaraţiile medicilor implicaţi arătau că au fost respectate procedurile şi protocoalele medico-chirurgicale aferente afecţiunilor respective.