Senatorul UDMR Cseke Attila, fost ministru al Sănătății, a declarat că nu înțelege de ce anunțul privind eventuala legalizare a canabisului în scop medical a fost făcut de șeful MFP, Eugen Teodorovici.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Eu n-am înțeles de ce această afirmație, această măsură care se discută, a venit de la Ministerul de Finanțe și de la ministrul de Finanțe. Nu înțeleg care este atribuția Ministerului de Finanțe în acest domeniu. Cred că dacă există o comisie de specialiști, care analizează oportunitatea legalizării canabisului în scopuri medicale, orice fel de comentariu, orice fel de punct de vedere, o eventuală decizie în sensul legalizării sau nu va trebui și trebuie făcută de Ministerul Sănătății și de ministrul Sănătății”, a afirmat Csekela RFI.

În opinia sa, experții sunt cei care trebuie să decidă legalizarea sau nu a canabisului în scop medical în România: ”Este o chestiune care trebuie lăsată la latitudinea și la pregătirea profesională a specialiștilor. Evident că aici sunt deja câteva țări, nu puține și în UE și în spațiul european, ultima țară dacă nu mă înșel a fost Marea Britanie, care au legalizat deja acest lucru. Deci probabil că din punct de vedere profesional, al specialiștilor, există o susținere și o explicație pentru legalizarea acestuia. Există o recomandare a Parlamentului European, adoptată în februarie anul acesta, prin care recomandă statelor membre să facă acest pas. Deci pasul dacă va trebui făcut, va trebui făcut numai și numai la propunerea și după analiza specialiștilor și ei trebuie să decidă dacă România va face acest pas”.

Eugen Teodorovici a anunțat miercuri că la Ministerul Sănătății există o comisie care analizează legalizarea consumului de canabis în scop medicinal.

„Am discutat și eu cu ministrul Sorina Pintea și am aflat și eu că o astfel de comisie se întrunește la Ministerul Sănătății pentru a se analiza și a se argumenta legalizarea utilizării canabisului în scopuri medicinale, pentru cei diagnosticați, în special în zonă de cancer, în fază terminală se ia în calcul legalizarea pentru a se utiliza. Medical este un argument care justifică o astfel de procedură de legalizare”, a spus Teodorovici.