Adăugarea de lapte rece în cafea și ceai sau consumarea acestor băuturi după ce se mai răcesc ar putea proteja oamenii de cancer esofagian, sugerează un nou studiu de amploare, scrie Guardian. Cercetătorii au descoperit că cei care consumă regulat băuturi fierbinți aproape că își dublează riscul acestei boli, așa că recomandă ca acestea să fie lăsate să se răcească.

CeaiFoto: wikifood.ro

În 2016, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat în privința riscului de cancer asociat cu băuturi ingurgitate când au temperatura peste 65 de grade Celsius.

Acum, un studiu realizat de 50.000 de oameni de American Cancer Society a ajuns la concluzia că a bea 700 mililitri de cei la temperaturi de peste 60 de grade este ”constant asociat” cu o creștere cu 90% a riscului de a face cancer esofagian față de cei care consumă băuturile la temperaturi mai mici.

Cancerul esofagian este al optulea cel mai răspândit cancer din lume și este adesea fatal, ucigând aproximativ 400.000 de oameni anual, potrivit CNN, care citează datele International Agency for Research on Cancer.

Această boală este provocată, de obicei, de leziunile provocate în mod repetat esofagului de fumat, alcool, reflux gastric și - potrivit ultimelor date -lichide fierbinți.