Polițiștii fac percheziții, marți, în București, Ilfov și Prahova, la locuințele unor persoane și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor firme care în 2018 ar fi produs și vândut mai multor spitale dezinfectanți care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că aceste percheziții au loc în urma unei plângeri făcute de Ministerul Sănătății în 10 ianuarie, precizând că biocidele respective erau "neconforme", nu diluate.

PolitieFoto: Facebook

Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 București, fac cinci percheziţii în București și în județele Ilfov și Prahova, la locuințele unor persoane fizice și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale care produc, importă și comercializează produse biocide, anunță Poliția Română.

Potrivit sursei citate, perchezițiile sunt făcute într-un dosar penal în care au loc cercetări pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.

Anchetatorii spun că în cursul anului 2018 ar fi fost fabricate și vândute către diverse spitale produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care însă nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.

Sorina Pintea: Acele produse nu erau diluate, ci neconforme pentru fungicide

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că aceste percheziții au loc în urma unei plângeri făcute de Ministerul Sănătății în 10 ianuarie, precizând că biocidele respective erau "neconforme", nu diluate.

"Acest dosar a apărut de la o plângere pe care Ministerul Sănătății a făcut-o în 10 ianuarie anul acesta. Anul trecut, inspectorii direcțiilor de sănătate publică au făcut un control tematic la spitalele din țară, verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei, a 15 produse biocide, au fost constatate neconformități pe o anumită zonă de acțiune, la trei produse. În urma retestării acestora, (...) rezultatele inițiale au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătății a făcut o plângere legată de aceste produse firmelor care au comercializat aceste produse", a declarat Pintea, la Digi 24.

Ea a susținut că la acel moment s-a dispus utilizarea produselor din stoc, pentru că nu reprezentau un pericol pentru pacienți, apoi au fost autorizați înlocuitori care au fost achiziționați de către spitale.

Pintea a mai spus că acele produse nu erau diluate, ci nu erau conforme pentru fungicide, precizând că acel tip de dezinfectanți se folosește în primă etapă, ulterior fiind aplicate pentru dezinfecție și alte soluții.

De asemenea, Pintea a susținut că la acest moment în spitale nu mai există produse neconforme.

Cel mai cunoscut caz similar este cel al companiei Hexi Pharma, trimisă în judecată pentru înșelăciune după ce a distribuit în sute de spitale din România dezinfectanți diluați.