Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, le-a transmis, miercuri, sindicaliștilor de la Sanitas, că nu ia în calcul, în acest moment, renunțarea la plafonarea sporurilor din sănătate la nivelul din decembrie 2018, plafonarea fiind inclusă în Ordonanţa 114. Sorina Pintea i-a primit miercuri pe reprezentanții Sanitas după ce câteva zeci de sindicaliști au protestat, miercuri dimineață, în fața sediului Ministerului Sănătății.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

"În acest moment nu e posibil să se schimbe acest lucru (plafonarea sporurilor, n.r.), e vorba de aplicarea Ordonanţei 114 când vorbim de sporurile plafonate la decembrie 2018. (...) Nu discutăm despre plafonarea sporurilor. Este ordonanţa 114, care spune foarte clar că sporurile se acordă, în limita celor acordate în decembrie 2018", a declarat Sorina Pintea, citată de Antena 3.

Sorina Pintea a recunoscut însă că majorările veniturilor angajaţilor din sănătate au fost mai mici din cauza plafonării acestor sporuri salariale.

Sorina Pintea a mai afirmat, după întâlnirea cu liderii Sanitas care au pichetat Ministerul Sănătății, că o parte din revendicări sunt deja cunoscute și discutate, iar negocierea contractului colectiv de muncă va fi reluată. Pintea a mai spus că nu era nevoie de pichetări pentru a avea un dialog.

"O parte din revendicările pe care salariații din Sănătate le-au prezentat azi sunt cunoscute de Ministerul Sănătății și discutate, de altfel, cu liderii organizațiilor încă de la începutul anului. Negocierea Contractului Colectiv de Muncă, unul din punctele de pe ordinea de zi, va fi reluată. Ea a fost suspendată la solicitarea sindicatelor. Există o serie de revendicări care nu fac obiectul discuției cu Ministerul Sănătății și de aceea le voi înainta colegilor din Guvern și le vom discuta, având în vedere cerințele pe care liderii de sindicat le-au prezentat astăzi", a afirmat ministrul Sănătății, după întâlnirea cu sindicaliștii.

"Dorim ca pacientul să fie cât mai bine îngrijit. Eu cred că astăzi am avut o discuție constructivă și consider că nu trebuia să ajungem la pichetări pentru a avea acest dialog. Dar mă bucur că am putut să am discuții directe și sincere cu liderii de sindicat din teritoriu care au pichetat astăzi MS. Suntem parteneri", a mai spus Sorina Pintea.

"În anul 2018, a Guvernul Romaniei a aprobat majorarea salariilor din sistemul sanitar, în prezent aceastea fiind competitive cu cele din Uniunea Europeană. Ministrul Sănătății a subliniat faptul este important ca angajații din sistemul de sănătate să asigure calitatea actului medical și siguranța pacientului", arată Ministerul Sănătății, într-un comunicat.