Reacția unui medic după ce Senatul a respins recunoașterea gărzilor ca vechime în muncă: Cei care au votat împotrivă nu ne vor în viață, ci doar la muncă

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 12 martie 2019, 13:13 Actualitate | Sanatate


Plenul Senatului
Foto: Hotnews
"Consider că toți cei care au votat împotrivă nu ne vor în viață, ci doar la muncă", afirmă medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, după ce Senatul a respins, ieri, două proiecte de lege care vizau recunoașterea gărzilor medicilor ca vechime în muncă. Dan Grigorescu îi adresează o nouă scrisoare deschisă președintelui Colegiului Medicilor, Gheorghe Borceanu, în care îl întreabă pe acesta "pe care dintre senatorii puterii actuale (și ai opoziției, în egală măsură!) i-ați abordat explicându-le fondul și importanța problemei?"

"Comunicați-ne, nouă, tuturor membrilor Colegiului, pe care dintre senatorii puterii actuale (și ai opoziției, în egală măsură!) i-ați abordat explicându-le fondul și importanța problemei, pe care i-ați rugat să voteze în favoarea noastră, care din ei v-au promis s-o facă și, evident, care dintre ei au și făcut-o!", este mesajul chirurgului brașovean Dan Grigorescu către președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean.

​Plenul Senatului a respins, luni, două proiecte de lege care vizau recunoașterea gărzilor medicilor ca vechime în muncă - unul dintre cele două proiecte a fost inițiat de senatorul USR Adrian Wiener și viza modificarea Legii sănătății, iar cel de-al doilea a fost inițiat de deputatul PNL Antoaneta Ioniță și viza modificarea Legii pensiilor.

Ambele inițiative legislative merg acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

Proiectele de lege ce prevăd ca gărzile efectuate de medici să fie recunoscute ca vechime în muncă au fost inițiate după ce peste 2.000 de medici au semnat un memoriu prin care cereau acest lucru, iar peste 4.000 de oameni au semnat o petiție online în acest sens. HotNews.ro a scris pe larg despre memoriul medicilor aici.


Scrisoarea medicului Dan Grigorescu către președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean:

"Acum sunteți mulțumit, domnule Borcean?
(Scrisoarea a II-a către Președintele CMR)

Sunteți oare mulțumit, acum, când ambele căi pe care s-a încercat legiferarea recunoașterii muncii depuse de miile de medici aflați în pragul epuizării urmare nenumăratelor gărzi "prestate" cu titlu obligatoriu de-a lungul carierei, au fost respinse la vot în plenul Senatului? Și încă cu largă majoritate: prima cu 62 împotrivă/39 pentru/2 abțineri, a doua cu 61 împotrivă/33 pentru/10 abțineri!

Sunteți oare mulțumit doar cu emiterea adresei de susținere alăturate celor două proiecte de lege și cu comunicatul CMR pe care l-ați publicat doar cu câteva ore inainte de a se da votul în ședința de plen a Senatului? Comunicat pe care eu l-am înțeles mai mult în cheia disperării că trebuie să vă disculpați urgent pentru suficiența inacțiunii personale, decât să dați un semnal puternic senatorilor că sunt datori să apere și drepturile medicilor, nu numai să beneficieze de atenție privilegiată atunci când au și ei nevoie...

Acum, când cei care literalmente s-au (z)bătut ca să-i facă pe ceilalți senatori prizonieri ai "votului politic" să voteze cu sufletul și mintea, nu doar cu carnetul de partid în buzunar, sunt epuizați emoțional, experimentând un nou tip de burnout, cel politic), dumneavoastră cum vă simțiți?
Vă simțiți liniștit, domnule Borcean? Dumneavoastră, personal, și tot staff-ul din conducerea Colegiului aveți puterea să vă uitați adânc în ochi, la oglindă, înainte de a merge în seara asta la culcare?
Că eu, în locul domniilor voastre, n-aș avea-o!

Ca să nu credeți că ignor energia pe care ne cereți să vă credem că ați folosit-o în sensul susținerii (formale sau informale, nu contează!) acestei tentative de legiferare, vă ofer șansa să vă demonstrați eficiența propriilor dumneavoastră demersuri.
Cum? Simplu! Comunicați-ne, nouă, tuturor membrilor Colegiului, pe care dintre senatorii puterii actuale (și ai opoziției, în egală măsură!) i-ați abordat explicându-le fondul și importanța problemei, pe care i-ați rugat să voteze în favoarea noastră, care din ei v-au promis s-o facă și, evident, care dintre ei au și făcut-o!
Asta ca să știm și noi, plebeii lumii medicale aflați mereu de serviciu nopțile prin spitale, cât vă datorăm vouă, celor de la conducerea Colegiului și cât le datorăm partidelor din care fac parte acei senatori!

Pentru că dacă n-o veți face, asta înseamnă că tot ce ați reușit a fost doar să răspândiți cuvinte în atmosfera ne-oxigenată a lumii politice, crezând că ne puteți determina, pe noi, medicii membri ai Colegiului, să nu ne părăsim condiția de simpli și necondiționat plătitori de cotizații din care să vă ridicați lunar indemnizația de conducere.

Poate vă întrebați de unde o asemenea încrîncenare din partea mea? Vreau să știți în primul rând că e doar personală, eu nereprezentând vreun grup organizat, fiți fără teamă! Ea vine din convingerea că era momentul ca măcar cu acest prilej să vă dați măsura capacității organizatorice pe care se presupune că ați dobândit-o în cei 21 de ani neîntrerupți pe care i-ați petrecut la conducerea CMR (primii 17 ca vice-președinte, iar ultimii 4 ca președinte)!
Eu, personal (spun "personal" pentru că tot ceea ce am scris nu mă implică decât pe mine), consider că ați ratat cu totul această ocazie.
Cu toate acestea, însă, încă mai am naivitatea de a vă întreba, frontal: pentru etapa care va urma aveți de gând să recidivați în insucces sau vă veți dedica la maximum eforturile pentru a vă aduce un aport CUANTIFICABIL în scopul finalizării cu succes a acestei grele încercări pentru obținerea unui drept absolut normal de care să beneficieze oricare component al breslei medicale?

Eu, în locul dumneavoastră, abia atunci mă voi putea considera mulțumit.
Și liniștit, domnule Borcean!
Ca să nu mai zic cât de mândru!

Dr. Dan Grigorescu-Brașov

P.S. Să nu vă gândiți cumva că vă consider a fi singurul responsabil. Nu! În egală măsură (dacă nu cumva mai mult decât atât!) consider că toți cei care au votat împotrivă nu ne vor în viață, ci doar la muncă. Dar asta nu schimbă cu nimic fondul problemei în care sunteți, pentru mine, în acest moment, subiectul principal."
În timp ce medicii cer recunoașterea gărzilor ca vechime și pensionarea mai devreme, Parlamentul a votat creșterea vârstei de pensionare pentru medici


"Am depus un proiect legislativ prin care gărzile efectuate de medici să poată diminua, simetric și echitabil, vârsta standard de pensionare. În ansamblul unei cariere gărzile tind să cumuleze și peste 10 ani de muncă suplimentară (weekend-uri, sărbători legale) și este absolut normal ca munca aceasta în regim de ‘tranșeu’ uneori, să poată compacta cariera unui medic ajuns la capătul resurselor fizice. E normal ca în unele specialități infuzia cu medici tineri să fie mai frecventă. Impactul bugetar e negativ, diferența dintre venitul unui medic primar gradația V și venitul unui specialist tânăr fiind sub pensia celui dintâi", afirma, în noiembrie anul trecut, senatorul USR Adrian Wiener, inițiatorul proiectului de lege care își propune să modifice Legea sănătății astfel încât gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă.

Proiectul de lege inițiat de senatorul Adrian Wiener propune modificarea Alineatului (2) al articolului 391 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăți astfel:


"LEGE pentru modificarea și completarea alin. (2) de la art. 391 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății

Alineatul (2) al articolului 391 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

"(2) La cerere, medicii se pot pensiona la vârsta standard de pensionare, potrivit dreptului comun, diminuată cu maximum numărul de ore prestate în gardă peste gărzile obligatorii, fără diminuarea cuantumului pensiei."


Proiectul de lege inițiat de senatorul Adrian Wiener a fost depus la Senat în toamna trecută, la doar o zi după ce Parlamentul adoptase o lege care prevede că medicii se vor putea pensiona, la cerere, la vârsta de 67 de ani. Legea respectivă a fost puternic contestată de medici, care au acuzat că ar fi vorba despre o lege cu dedicație pentru ca șefii de secții din spitale să își poată păstra funcțiile, chiar dacă inițiatorii, Florian Bodog și Ion Rotaru (ambii senatori PSD) susțineau că inițiativa lor își propunea să rezolve problema deficitului de medici.

Laura Zarafin, medic la secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Colentina și unul dintre inițiatorii memoriului, declara, pentru HotNews.ro, că vârsta de pensionare a medicilor ar trebui să scadă, deoarece un medic epuizat reprezintă un pericol și pentru pacienții săi, iar, în multe cazuri, din salariul unui medic de peste 50 de ani care iese din sistem ar putea fi plătiți doi medici tineri, cu condiția să se organizeze concursuri de angajare pentru medici tineri. "Acest demers este justificat, pe de o parte de normele legale ale Uniunii Europene, ce definește timpul de lucru ca orice perioadă în care angajatul își desfășoară activitatea, fiind la dispoziția angajatorului, și, pe de altă parte, de realitățile din sistemul nostru sanitar. În contextul în care studiul efectuat în 2017 și dat publicității în 2018 de Colegiul Medicilor din București indică faptul că peste 50% dintre medicii români suferă de epuizare și surmenaj excesiv (sindromul de burnout), situația este cu adevărat îngrijorătoare", se arată în document.

"Un medic epuizat este un pericol nu numai pentru sine, dar mai cu seamă pentru pacient. Calitatea actului medical, prin scăderea performanțelor psiho-motorii și emoționale, a vitezei de reacție și a empatiei medicului respectiv, are mult de suferit!", subliniau semnatarii memoriului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5360 vizualizari

 • -5 (19 voturi)    
  Pensionare anticipata - inventie romaneasca (Marţi, 12 martie 2019, 13:34)

  mihai2015 [utilizator]

  Eu propun ca toata lumea care face ore suplimentare sa se pensioneze anticipat, de ce numai la doctori sa li se considere orele si garzile ?
  In nici o tara din lume cred ca nu se intampla acest lucru
  Toata lumea trebuie sa iasa la pensie la aceeasi varsta, fara exceptii cum sint acuma pentru politie la 47 de ani sau parlamentari
  • -8 (10 voturi)    
   La cata spaga iau medicii, sa taca! (Marţi, 12 martie 2019, 14:06)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   In momentul in care doctorii, asistentele, anestezistii, tarcangii, etc vor renunta la spaga, atunci o sa le plangem de mila. Pana atunci, sa taca!
  • +7 (9 voturi)    
   La Conditiile din Spitalele Romanesti (Marţi, 12 martie 2019, 14:34)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   Se Face Medicina In Caz de Razboi !
   Nu pe Timp de Pace !
   Asa ca Cererea Privind Pensia ( incluzand garzile) este Corecta !
   Parlamentarii care muncesc de Marti Pana Joi MAX 100 zile pe an este in regula cu pensiile speciale !
  • +3 (3 voturi)    
   De ce "anticipat"? (Marţi, 12 martie 2019, 15:00)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   In primul rand, nu inteleg ce legatura are pensionarea cu recunoasterea garzilor ca vechime in munca. Teoretic, un medic poate sa faca garzi si sa nu munceasca deloc in rest. Caz in care, desi munceste va avea zero vechime si nu va iesi niciodata la pensie. Aberant, nu? Exista limita legala de ore de munca pe saptamana, daca asta era grija ta. Oricum, medicii nu se pensioneaza devreme. Ai vazut tu medic pensionar care sa stea acasa pe la 50-60 de ani?..

   A doua problema este cea a "anticipatului". Daca este anticipata, este inainte de termen, in cazuri speciale, cu reducerea cuantumului pensiei. Nu este inventie romaneasca. Orice sistem de pensii din lume iti permite sa te opresti din contributii mai devreme. Evident, pensia va fi mai mica.
   Si asa ajungem la marea ta dilema cu varsta de pensionare. Varsta de pensionare la o pensie contributiva este irelevanta. Daca in 20 de ani ai muncit si contribuit cat vecinul in 40, de ce sa nu iesi la pensie mai devreme, daca asta vrei?
  • 0 (2 voturi)    
   Cred ca ... (Marţi, 12 martie 2019, 15:42)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   ...nu intelegi ceva: nu e totuna sa fii examinat/tratat/operat de un medic de 35-50 de ani sau de unul de 64 de exemplu.Nu e ca la instralatori sau electricieni unde daca taie gresit o teava sau un cablu ,poate sa puna alta/altul in loc.Sunt de acord ca pensionarea politistilor/militarilor din birouri sau a parlamentarilor la varste tinere e o aberatie dar cu medicii nu mai e vorba doar de ei ci si de fiecare dintre noi.
  • +3 (5 voturi)    
   scuze... (Marţi, 12 martie 2019, 15:49)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   dar sunt meserii peste tot in lume care, dintr-un motiv sau altul, ies anticipat.
   daca este sau nu cazul medicilor este cu totul alta discutie DAR
   sa nu uitam ca medicii muncesc mult mai mult ca noi, ar trebui recompensati intr-un fel sau altul!
  • +5 (7 voturi)    
   Oamenii astia nu cer pensii speciale, (Marţi, 12 martie 2019, 15:54)

   Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui mihai2015

   iar utilitatea lor practica pt societate nu poate fi contestata spre deosebire de militari (un exemplu) a caror utilitate este numai ipotetica (daca va fi sau nu va fi razboi, in ultimii 74 de ani nu a fost).
   Nu mai zic de parlamentari care nu numai ca nu sunt utili dar sunt de-a dreptul daunatori (faceti un sondaj ce categorie de functionari este cel mai urata de popor!) si exemplele pot continua..........
 • +12 (16 voturi)    
  Intrucat (Marţi, 12 martie 2019, 13:36)

  ipolitic [utilizator]

  este o datorie patriotica si civica sa cunoastem activitatea alesilor nostri, cei care zi si noapte lucreaza pentru noi si numai pentru noi, propun ca lista senatorilor care au votat impotriva sa fie afisata la intrarea fiecarei unitati medicale.
  • +4 (6 voturi)    
   Nu ajuta cu nimic (Marţi, 12 martie 2019, 13:54)

   Acidutu [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   "Jigodeniile lor" se trateaza in clinicile din vest, zona pe care tot ei o blameaza. La salariile si pensiile lor nesimtite de parlamentari - politicieni - si neica nimeni isi pot permite sa nu va bage in seama.
   Cine este de vina????
   Noi, toti care nu am fost la vot sau daca am fost i-am votat ca "oile".
 • +24 (24 voturi)    
  Da' orele dormite in parlament (Marţi, 12 martie 2019, 13:37)

  Redactia HotNews [utilizator]

  se pun la vechime? Nu ca alea cand sunt treji dar nu fac nimic ar fi diferite...
 • +13 (15 voturi)    
  Nesimtiti (Marţi, 12 martie 2019, 13:39)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Ce se mai plang si medicii ca nu conteaza garzile. De ce ar conta, sunt platiti cand, de fapt, ar trebui sa fie taxati pentru ca li se ofera cazare gratuita in spital... daca ar fi medici prin parlament, da, atunci ar merita si pensii speciale chiar daca nu muncesc. Important e sa voteze cum trebuie.
  • -3 (3 voturi)    
   aaa (Marţi, 12 martie 2019, 15:48)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   sa fie taxati?!
   deci sa inteleg.... conform "logicii" tale eu ar trebui sa platesc firma care m-a angahjat ca-mi permite sa stau in cladire?!

   poate e putin aberant ce vor medicii, sa fiu sincer nu stiu ce fac alte tari in situatia asta, dar hai sa nu aberam, da?!
   • 0 (2 voturi)    
    . (Marţi, 12 martie 2019, 19:34)

    Rhemax [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Cred ca in cazul acesta era vorba de sarcasm din partea lui 'D.M.A.Gogu'.
    Sarcasmul si ironia sunt mai greu de detectat in scris chiar daca ai parte de context si iti cunosti interlocutorul, de aceea pe forum-uri mai populate folosesti tag-uri care sa denote treba aceasta : "/s".
    • +2 (2 voturi)    
     Exact (Marţi, 12 martie 2019, 20:32)

     D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui Rhemax

     Merci pt sugestie!

     Evident, am tot respectul pentru munca medicilor si pentru eforturile pe care le fac. Nu pot spune acelasi lucru despre parlamentari.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2019, 13:52)

  [anonim]

 • -3 (7 voturi)    
  eu am vazut numai medici somnorosi (Marţi, 12 martie 2019, 14:06)

  floarealbastra [utilizator]

  in garda si numai asistente care vin sa vada ce vrei.
  O fi altfel si nu vad eu? sau ne mintim ca la ce vreti voi
 • 0 (4 voturi)    
  Da, (Marţi, 12 martie 2019, 14:10)

  unins [utilizator]

  orice om trebuie sa primeasca plata muncii lui. Si medicii... Dar....
  Acum câțiva an, mama a fost dusa la S.J. Ploiesti, cu Salvarea, la ora 3 noaptea, iar medicul de garda, somnoros, a inceput sa tipe vadit deranjat si a recomandat sa fie dusa la preot, facand semnul crucii. Oare câți medici procedeaza așa? Ce sa faca cei care vin la medic cu speranta ca vor fi ajutati - chiar platesc pentru acest lucru - dar in schimb sunt "tratati" cu indiferenta sau limbaj ironic, violent si li se cer alti bani ? Cine ne apara de acesti criminali in halate albe ? Cati medici, care chiar au ucis oameni, au fost condamnati la ani grei de puscarie ? Cei care apara astfel de "medici", devin complicii lor. Chiar colegii lor, care-i tolereaza, sunt vinovati de complicitate.
  Intr-o astfel de situatie disperata, tu, care citesti acum, ce ai fi facut daca mama ta, copilul tau, sotia ta, sau alt om ar fi primit un astfel de "tratament" din parte unui om platit din banii tai, sa salveze vieti ?
  • +1 (1 vot)    
   . (Marţi, 12 martie 2019, 19:37)

   Rhemax [utilizator] i-a raspuns lui unins

   Asta e alta discutie legata de conditionarea actului medical. Hai sa nu generalizam si sa ramanem la subiect.
   • 0 (0 voturi)    
    Adevarat, (Miercuri, 13 martie 2019, 8:11)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui Rhemax

    conditionarea actului medical este "un bonus comportamental" al acestor indivizi plini de pretentii.
 • -1 (5 voturi)    
  Așa e (Marţi, 12 martie 2019, 14:20)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Mai multe gărzi, mai multă șpagă....

  După ce că intri in spital tăiat la deget si ieși cu 10 boli, după ce că totul e mizerie iar spaga din ce in ce mai mare, proportionala cu salariile NESIMTITE, acum medicii vor si pensie nemeritata. Sa se recunoasca ORELE SUPLIMENTARE ca vechie pentru TOTIn nu numai pentu medici.
 • +1 (9 voturi)    
  Relitatea este ca nu poti (Marţi, 12 martie 2019, 14:23)

  Rahan5 [utilizator]

  fi platit ca medic cand dormi in garda.
  Trebuie o fisa cu cu orele de interventie platite cu spor de noapte etc , iar restul de timp, vreo 60-90%, sa fie platite cu jumate/ un sfert de salariul minim.
 • +2 (4 voturi)    
  Echitate ? (Marţi, 12 martie 2019, 14:26)

  al123 [utilizator]

  Domnii medici ar trebui sa se intrebe ce au primi cei din sectorul privat care pana in 2002 au bagat peste 70 ore pe saptamana ( platite 40 ). ei macar au primit banii pe orele de garda, sau libere. Nu este de ajuns ca sfideaza bunul simt prin programul de lucru , care nu acopera orele in care cotizantii pot merge la consult ( dupa ora 18:00 , si in special sambta ). Poate ar trebui sa ii lasam sa se descurce cu banii celor care ii viziteaza la programul actual , adica pensionarii, sa vedem atunci din ce isi mai iau lefurile !
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2019, 14:32)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 martie 2019, 14:46)

  [anonim]

  • -2 (2 voturi)    
   care-s aia cinstiti??? (Marţi, 12 martie 2019, 16:14)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui

   ---
 • +1 (1 vot)    
  ha! (Marţi, 12 martie 2019, 15:08)

  codyrocco [utilizator]

  ma mir cum de nu au propus parlamentarii ca zilele in care au mandat [ca nu pot zice "zilele in care muncesc"] sa le fie calculate cu grupa 1, sau ceva pe-acolo.
 • +3 (3 voturi)    
  haha (Marţi, 12 martie 2019, 15:46)

  liviu_ [utilizator]

  dar ce, el credea ca parlamentului ii psa de buastarea oamenilor?!
  ahahahah cea mai buna gluma pe care am auzit-o!
  ia sa se mareasca pensia pt parlamentari... sa vezi cum votau cu 10 maini!

  oricum se pot trata in strainatate... si acum punctul principal e sa fure si sa distruga justitia... medicii sunt irelevanti in acest moment!
 • +1 (1 vot)    
  in locul lor (Marţi, 12 martie 2019, 16:07)

  clam [utilizator]

  eu as face doar garzile obligatorii pentru a avea norma completa de lucru, in rest as refuza mai multe garzi. si sa se descurce managerul spitalului, ministerul... sa se suplimenteze personalul medical, treaba lor. nu au cum sa concedieze medicii care refuza sa faca un numar suprasolicitant de garzi, nu?
 • +7 (7 voturi)    
  situatia (Marţi, 12 martie 2019, 16:13)

  Toni_Romania [utilizator]

  -Deficit medici acum in RO e de 12.000 (plecati in FR, GER si UK)
  -Pana acum un an medicii aveau leafa de rusine (medic rezident leafa femeii de serviciu)
  -Chiar cu lefurile mari de acum tot vor pleca, pt.ca in spitalele din Ro sunt conditii de evul mediu si peste tot in spitale e "mafia familiilor", plus nebunia cu posturi "blocate" care se cumpara cu plicul de 4000 euro
 • +4 (4 voturi)    
  Sa nu exageram (Marţi, 12 martie 2019, 17:34)

  TinuF [utilizator]

  Hai sa punem inainte sistemul sanitar la punct, pacientii sa fie tratati ca oamenii si nu ca animalele de muls, medicii sa-si respecte programul si nu sa penduleze intre privat(in timpul serviciului de la stat) si unitatile medicale de la stat, contributia platita pentru cass sa fie virata pe cardul personal de sanantate, sa existe optiunea de a alege pacientii unde sa utilizeze acesti bani etc.. Sunt de acord ca garzile sa fie recunoscute vecime in munca cu conditia ca orele lucrate in ziua respectiva sa nu depaseasca 8 ore/zi, restul sunt ore suplimentare ca la multe alte meserii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by