Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut, marți, noi declarații despre șpaga din spitale, afirmând că acest "sport încă se practică" în unitățile medicale din România. "Știm foarte bine că aceste plăți există și încă se practică acest sport. Odată cu majorarea salariilor, cred că medicii ar fi trebuit să renunțe, dar eu cred că va mai trece o perioadă. Este vorba despre educație, de educația pacientului, de educația aparținătorului. Este un act între medic și pacient și nu este normal așa ceva. Avem nevoie de media, să sesizeze aceste cazuri și este foarte bine că se sesizează", spune Sorina Pintea.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

Ministrul Sănătății promite că va demara o campanie împotriva șpăgilor din spitale, împreună cu sindicatele din sistemul sanitar: "Punctual am cerut campanii în anumite spitale, iar Ministerul Sănătății discută și a discutat cu sindicatele despre acest subiect. Probabil că o să pornim o campanie împreună cu sindicatele, pentru că toți trebuie să ne asumăm, este o problemă a sistemului, și este și problema noastră."

Nu este prima dată când Sorina Pintea face declarații despre șpaga din sistemul sanitar românesc. Săptămâna trecută, ministrul Sănătății i-a îndemnat pe români să nu mai dea mită în spitale, mai ales după creșterile de salarii din sistem.

Fenomenul şpăgii în spitalele din România este unul "de mare amploare", afirma Sorina Pintea pe 8 ianuarie, când ministrul Sănătății a vorbit, pentru prima dată, și despre un plan de măsuri pentru a limita obiceiul de a se oferi bani în plic în spitalele românești.

Sorina Pintea făcea atunci apel la sindicatele din sistemul sanitar pentru a colabora cu Ministerul Sănătății: "La această discuţie pe care am avut-o cu cele două federaţii am deschis şi această problemă (şpaga în spitale - n.red.). Concluzia a fost că împreună vom lua nişte decizii, poate chiar conştientizate într-un plan de măsuri astfel încât să limităm foarte mult acest fenomen care din păcate nu este eradicat şi (...) este încă de mare amploare. În permanenţă, mesajele care îmi vin scot în evidenţă acest aspect".