Un bărbat din Marea Britanie a devenit al doilea adult din lume în cazul căruia s-a acționat cu succes împotriva virusului HIV prin transplant de măduvă osoasă de la un donator rezistent la virus, informează The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

La aproape trei ani de la transplantul de măduvă osoasă și la mai bine de 18 luni de la terminarea tratamentului antiretroviral, testele tot nu arată urme de recidivă a virusului HIV în cazul ”pacientului din Londra”.

,,Nu există niciun virus pe care să îl putem măsura. Nu putem detecta nimic”, a spus Ravindra Gupta, profesor și biolog specializat în cazuri de infectare cu HIV. Acesta a condus echipa de doctori care a intervenit pentru tratarea pacientului în cauză. Gupta a descris pacientul ca fiind ,,funcțional vindecat” și aflat ,,în remisie”, însă a avertizat că este încă mult prea devreme să declare cazul un succes.

Bărbatul a primit denumirea de ”Pacientul din Londra” datorită similitudinilor care există între cazul său și primul caz cunoscut de vindecare funcțională a virusului HIV, cunoscut drept cazul ”Pacientului din Berlin- Timothy Brown a parcurs o procedură similară în 2007 care a avut același rezultat. Până în momentul de față infecția cu HIV nu a recidivat în cazul său.

Pandemia de sida a ucis aproximativ 35 de milioane de persoane din întreaga lume din ani 80 și aproximativ 37 de milioane de persoane sunt în prezent infectate cu virusul HIV. Cercetarea științifică a condus la dezvoltarea unor combinații de tratamente care pot menține infecția cu HIV în parametri controlabili.

Donatorii din ambele cazuri au fost neînrudiți și aveau o mutație genetică rară denumită CCR5 delta 32, care conferă rezistență la HIV.

Cei mai mulți experți sunt de părere că astfel de tratamente ar putea reprezenta o modalitate de a vindeca toți pacienții infectați cu HIV. Procedura este scumpă, complexă și riscantă. Compatibilitatea exactă poate fi identificată în proporții mici de populație- cu precădere în cazul celor cu descendență nordică- care au mutația CCR5.

”Pacientul din Londra”, al cărui caz va fi în curând prezentat în revista Nature, a cerut echipei medicale ca numele, vârsta și naționalitatea să nu îi fie dezvăluite.