Tudor Pop (USR): Adriana Cotel, proaspăta șefă CNAS, urmează să fie propusă ministrul Sănătății. Sorina Pintea a deranjat anumite cercuri de interese din PSD

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 4 martie 2019, 15:16 Actualitate | Sanatate


Adriana Cotel
Foto: Hotnews
Adriana Cotel, proaspăta șefă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ar urma să fie propusă, la următorul Comitet Executiv al PSD, ministru al Sănătății în locul Sorinei Pintea, a declarat, pentru HotNews.ro, deputatul USR Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. "Miza este gestionarea bugetului de investiții alocat Ministerului Sănătății", afirmă Tudor Pop. Potrivit declarațiilor Sorinei Pintea, bugetul de investiții al MS va înregistra, în 2019, o creștere de 84% (peste un miliard de lei). "Dacă se confirmă aceste lucruri, este foarte posibil ca Sorina Pintea să fi deranjat anumite cercuri de interese din PSD", mai spune Tudor Pop. Potrivit surselor HotNews.ro, Adriana Cotel ar fi o apropiată a lui Darius Vâlcov. CV-ul ei nu apare nici pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nici pe cel al Agenției Naționale a Medicamentului, instituții pe care le-a condus în ultima jumătate de an.

"Din informațiile mele, care sunt informații pe surse în acest moment, la unul dintre următoarele CEx-uri ale PSD ar urma să fie propusă înlocuirea Sorinei Pintea cu Adriana Cotel, proaspăta șefă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Miza este gestionarea bugetului de investiții alocat Ministerului Sănătății", a declarat Tudor Pop pentru HotNews.ro. "Dacă se confirmă aceste lucruri, este foarte posibil ca Sorina Pintea să fi deranjat anumite cercuri de interese din PSD", mai spune Tudor Pop.


Tudor Pop


 • Cine este Adriana Cotel: O apropiată a lui Darius Vâlcov, CV-ul ei este un mister

Adriana Cotel a condus timp de 4 luni Agenția Națională a Medicamentului (din octombrie 2018), iar pe 25 ianuarie a fost numită președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Adriana Cotel a fost numită la conducerea CNAS printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă, la 4 luni după ce fusese numită la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului.

Potrivit surselor HotNews.ro, Adriana Cotel ar fi o apropiată a lui Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor, în prezent consilier al premierului Viorica Dăncilă.


Adriana Cotel l-a înlocuit la conducerea CNAS pe Răzvan Teohari Vulcănescu, cel care a condus instituția începând din septembrie 2017 până în ianuarie 2019.

CV-ul Adrianei Cotel nu apare nici pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nici pe cel al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Potrivit profilului de Linkedin, Adriana Cotel a studiat la "Universitatea din București", fără alte precizări. La capitolul "experiență profesională" figurează doar perioada de 4 luni în care a condus Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (octombrie 2018 - ianuarie 2019) și cea în care a condus Casa Națională de Asigurări de Sănătate (ianuarie 2019 - prezent).

Din informațiile HotNews.ro, Adriana Cotel a lucrat, înainte de a fi numită șefă a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, la Alvogen Romania, companie producătoare de medicamente.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este una dintre cele mai "bogate" instituții din România, având unul dintre cele mai mari bugete din țară - 7 miliarde de euro.

Potrivit unei investigații Recorder.ro, Adriana Cotel ar fi parcurs, în doar 3 ani, următoarele etape: licențiată în Psihologie, masterand, doctorand, asistent universitar și psiholog cu triplă specializare.


 • Sorina Pintea, acum 10 zile: Sănătatea este 'prioritatea zero' a acestui Guvern

Sorina Pintea conduce Ministerul Sănătății de un an și o lună. Anterior, Sorina Pintea a fost managerul Spitalului Județean de Urgență "Dr. Constantin Opriș" din Baia Mare, în perioada 2013-2018. În decembrie 2016, Sorina Pintea a fost aleasă senator pe listele PSD, însă a renunțat la funcție, în februarie 2017, pentru a continua să conducă spitalul din Baia Mare.

"Sănătatea este prioritatea zero a acestui Guvern", afirma, pe 22 februarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă în care a prezentat bugetul instituției pentru anul 2019 și prioritățile în ceea ce privește investițiile. Potrivit ministrului Sănătății, bugetul Ministerului crește, în acest an, cu 6,1 miliarde de lei, iar bugetul alocat investițiilor crește cu 84%. "Acest lucru înseamnă că există bani pentru achiziționarea de aparatură, există bani pentru reparații capitale și există bani pentru finalizarea lucrărilor începute", spunea Sorina Pintea.

"Anul acesta, bugetul alocat sănătății este mai mare cu 6,1 miliarde de lei, astfel că am ajuns la un procent de aproape 5% din PIB. Să nu uităm că am pornit cu aproximativ 2%. În sănătate, orice sumă alocată în plus înseamnă pacienți care beneficiază de tratamente și înseamnă pacienți salvați", spunea atunci Sorina Pintea.

Sorina Pintea

"Bugetul pentru investiții crește cu 84% (peste un miliard de lei). Acest lucru înseamnă că există bani pentru achiziționarea de aparatură, există bani pentru reparații capitale și există bani pentru finalizarea lucrărilor începute", a adăugat ministrul Sănătății.

"După ce anul trecut am crescut salarizarea personalului medical, anul acesta ne orientam spre zona de investiții pentru dotarea spitalelor, care să permită medicilor o mai bună diagnosticare pentru stabilirea tratamentelor necesare pacienților", mai spunea ministrul Sănătății.


Unde ar urma să meargă banii pentru investiții din bugetul Ministerului Sănătății, potrivit ministrului Sorina Pintea:


 • "Spitalul de Pediatrie din Timișoara, a cărui construcție a început acum 10 ani. Anul acesta, Ministerul Sănătății va aloca bani pentru finalizarea construcției și dotarea cu aparatură." - Sorina Pintea.
 • "Blocul operator de la Spitalul Universitar din București - a început să fie renovat acum 10 ani, este finalizat, dar nu are aparatura necesară. Vom aloca sumele necesare pentru dotarea cu aparatură." - Sorina Pintea.
 • "Vorbim, de asemenea, de construcția unui Centru de Excelență în Neurochirurgie în Cluj Napoca, care va demara anul acesta. Va fi un centru pe care îl merită cu adevărat România." - Sorina Pintea.
 • "Mai vorbim și despre Spitalul din Fălticeni, care a început să fie construit în 1990. Anul trecut am finanțat finalizarea construcției, anul acesta vom finanța dotarea cu aparatură medicală." - Sorina Pintea.
 • Va fi finalizată licitația demarată în 2018 pentru achiziția a 1.000 de incubatoare pentru dotarea tuturor unităților sanitare din Romania care au în structură maternități.
 • Va fi achiziționată aparatură pentru blocurile operatorii de urologie necesare pentru tehnicile chirurgicale minim invazive, conform standardelor europene. Aparatura va dota cele 14 centre principale din țară. Ultimele achiziții au fost făcute acum 17 ani, în 2002, astfel încât astăzi aparatura existentă are un grad mare de uzură. Este pentru prima oară când se realizează o achiziție centralizată pentru acest domeniu, iar aparatura care va fi achiziționata va ține pasul cu noile tehnologii, potrivit Ministerului Sănătății.
 • Ministerul Sănătății va crește finanțarea și pentru funcționarea cabinetelor medico-sociale, pentru asistența comunitară, medicina școlară și pentru asigurarea co-finanțărilor destinate proiectelor finanțate din fonduri europene.
 • Ministerul Sănătății are ca prioritate, în 2019, îmbunătățirea serviciilor medicale acordate copiilor în cadrul programului național de sănătate "Mama și copilul": va continua dotarea cu aparatura imagistica de înaltă performanță a secțiilor de neonatologie și ginecologie; se va finanța testul genetic de screening prenatal neinvaziv care depistează/ testează anomaliile genetice ale fătului (se estimează că 200.000 de gravide vor beneficia de program).
 • Pentru fertilizarea in vitro, se va majora numărul de cazuri finanțate de la 685, anul trecut, la 1.000 anul acesta.
 • Ministerul Sănătății va continua acordarea dispozitivelor medicale pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. Din bugetul Ministerului Sănătăţii, se vor susține în continuare fondurile pentru îngrijirea cazurilor critice ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu Casele de asigurări de sănătate.
 • Va fi extins tratamentul intervețional prin tromboliza intravenoasă pentru pacienți cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut.
 • Începând din acest an va fi asigurată testarea markerilor tumorali și moleculari atât de necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite și pe care acum le sponsorizează firmele de medicamente.
 • "În 2019, vom introduce un program național de testare și tratament pentru carența de vitamina D a categoriilor de risc stabilite de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății." - Sorina Pintea.
 • Ministerul Sănătății va continua modificarea listei de medicamente compensate și gratuite prin introducerea de noi molecule.
 • Ministrul Sănătății a mai anunțat că, la propunerea comisiei de oncologie, începând de anul acesta, odată cu aplicarea noului contract cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, centrele de oncologie care nu vor folosi 'tumor boardul' - echipe multidisciplinare de medici care să pună diagnosticul și să decidă împreună asupra tratamentului fiecărui bolnav cu afecțiuni oncologice - nu vor mai fi finanţate. Acest lucru este în concordanță cu legislația actuală, care prevede o echipă multidisciplinară pentru tratarea tumorilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24438 vizualizari

 • +13 (23 voturi)    
  Sorina Pinetea (Luni, 4 martie 2019, 15:21)

  Martinezu [utilizator]

  era pentru mine singurul ministru care vorbea la obiect.
  PSD ul nu are nevoie de astfel de persoane. Ei trebuie sa minta, sa raspunda la misto, sa raspunde cu totul altceva fata de intrebarea pusa. Tonul adevrat l-a dat Victor Viorel Ponta si a fost preluat cu mai mult succes de Dragnea, Viorica sau proapspat casatorita consilier Olguta.
  • +13 (17 voturi)    
   Dar chiar este prizoniera ideologiei de stanga... (Luni, 4 martie 2019, 16:00)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Mai exista si printre membrii PSD persoane cu alt nivel intelectual, vizibil mai ridicat decat gasca de infractori; din pacate sunt prizonieri ai ideologiei si, pe langa ca incearca un program pe sablon stanga, par ca nu vad sau doar se fac ca nu vad, inselatoria la care sunt complici.

   Sa declari de capul tau si sa crezi ca "Sănătatea este 'prioritatea zero' a acestui Guvern" este cel putin naiv, cand toata lumea stie care este de fapt " 'prioritatea zero' a acestui Guvern".
   Totusi este printre putinii care chiar au idee despre domeniul in care sunt responsabili.
   Si asta evident, nu poate sa dureze, in psd.
  • +1 (9 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 4 martie 2019, 18:03)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Martinezu

 • +20 (20 voturi)    
  hmm (Luni, 4 martie 2019, 15:24)

  dum_i [utilizator]

  inca una cu suflet mare.

  asa cum le place patronilor lor...politici ;)
 • +21 (21 voturi)    
  mister? (Luni, 4 martie 2019, 15:24)

  bogdanrech [utilizator]

  Nu e niciun mister aici. Individa face o singură treabă foarte bine!
 • +8 (20 voturi)    
  ce nenorociti (Luni, 4 martie 2019, 15:25)

  yyyxxx1981 [utilizator]

  Actuala ministra e singurul ministru decent din Guvern care chiar a realizat lucruri utile si se vede ca ii pasa sincer si isi da interesul. Sa o inlocuiasca cu o pisi aparuta de nicaieri e culmea mojiciei.
  • +13 (17 voturi)    
   De pilda (Luni, 4 martie 2019, 15:45)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

   De pilda a stopat cât a putut proiectul cu Spitalele Regionale. Si a promis vaccinuri anti-gripa, pe care nu le-a adus. Si a promis medicamente care nu se gasesc in farmacii. Si a promis ca va stopa exodul medicilor si imbolnavirile in spitalele bombe biologice. Am trait sa o aud si pe asta: un ministru psd decent :))) Un psd nu poate fi decât HOȚ sau complice la DISTRUGERA ROMÂNIEI. Dacă era ceva de capul acestei ministrese-trompetă, nu ajungea membru in cloaca puturoasă de mafioti psd=pcr
   • +10 (10 voturi)    
    Stai sa vezi cand o veni piti (Luni, 4 martie 2019, 19:01)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Ce multe o sa faca
   • +8 (8 voturi)    
    Am trait sa o aud si pe asta (Luni, 4 martie 2019, 19:30)

    GeorgeT [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    Nu vezi c a s-au inmultit propaganda de partid .
    Alifie se gaseste ? ca aia ne trebuie ..
 • +15 (17 voturi)    
  Lichele psd-iste (Luni, 4 martie 2019, 15:52)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Atat pintea cat si parasuta ce o va urma la conducerea ministerului ...
 • +10 (10 voturi)    
  chiar citeam despre destinul ei (Luni, 4 martie 2019, 16:04)

  constituionalul [utilizator]

  https://recorder.ro/partidul-schimba-destine-incredibila-ascensiune-a-adrianei-cotel/
 • +11 (11 voturi)    
  Numai bolnav sa nu fi. (Luni, 4 martie 2019, 16:48)

  Houthi [utilizator]

  PSDu-ul,vrea sa imbunatateasca tehnicile genocidului la bolnavi.Eu am prins perioada Banicioiu-Bodoc(parca asa ii zicea),inceputa in 2012 si continuata pana acum.Eu ma chinui cu mai multe boli,dar cea mai grava este o leucemie..De cate ori ma internam,pentru tratament,aproape zilnic murea cate un pacient.Nu aveam medicamente,dar aveam candele din belsug.In 2015,o data cu recalcularea preturilor la medicamente,a inceput tragedia.Nu se mai aduceau la timp dozele de medicamente,sau dispareau.Actualul ministru a mostenit o situatie dezastruoasa,dar macar a facut ceva,spre bine.Daca vine tanti parașutiera,cred ca voi merge in curând sa-mi precomand coparseul.AMIN.
 • +12 (12 voturi)    
  S-au folosit de reputația ei bună. (Luni, 4 martie 2019, 16:50)

  ouyang [utilizator]

  Și acum la gunoi. Troaca PSD nu suportă oameni care și lucrează ceva, doar loaze de partid, sugători de bani publici. Cine nu fură nu are ce căuta în mafia de stat.
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 martie 2019, 7:37)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Ca pe vremea PCR: "are origine sanatoasa" (Marţi, 5 martie 2019, 10:59)

  Habermas [utilizator]

  Doar ca are competente mai moderne: suge acadeaua.
 • 0 (0 voturi)    
  Cum incearca cineva sa faca ceva (Miercuri, 6 martie 2019, 22:37)

  Ochiana [utilizator]

  se opun dinozaurii din sistem.

  Deci schimbam ministrii a suta, a mia oara doar ca niste jigodii care castiga sute de mii de euro sa-si vada linistiti de treaba.
  well done, folks !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by