Adriana Cotel, proaspăta șefă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ar urma să fie propusă, la următorul Comitet Executiv al PSD, ministru al Sănătății în locul Sorinei Pintea, a declarat, pentru HotNews.ro, deputatul USR Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. "Miza este gestionarea bugetului de investiții alocat Ministerului Sănătății", afirmă Tudor Pop. Potrivit declarațiilor Sorinei Pintea, bugetul de investiții al MS va înregistra, în 2019, o creștere de 84% (peste un miliard de lei). "Dacă se confirmă aceste lucruri, este foarte posibil ca Sorina Pintea să fi deranjat anumite cercuri de interese din PSD", mai spune Tudor Pop. Potrivit surselor HotNews.ro, Adriana Cotel ar fi o apropiată a lui Darius Vâlcov. CV-ul ei nu apare nici pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nici pe cel al Agenției Naționale a Medicamentului, instituții pe care le-a condus în ultima jumătate de an.

Adriana CotelFoto: Hotnews

"Din informațiile mele, care sunt informații pe surse în acest moment, la unul dintre următoarele CEx-uri ale PSD ar urma să fie propusă înlocuirea Sorinei Pintea cu Adriana Cotel, proaspăta șefă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Miza este gestionarea bugetului de investiții alocat Ministerului Sănătății", a declarat Tudor Pop pentru HotNews.ro. "Dacă se confirmă aceste lucruri, este foarte posibil ca Sorina Pintea să fi deranjat anumite cercuri de interese din PSD", mai spune Tudor Pop.

Tudor Pop

 • Cine este Adriana Cotel: O apropiată a lui Darius Vâlcov, CV-ul ei este un mister

Adriana Cotel a condus timp de 4 luni Agenția Națională a Medicamentului (din octombrie 2018), iar pe 25 ianuarie a fost numită președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Adriana Cotel a fost numită la conducerea CNAS printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă, la 4 luni după ce fusese numită la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului.

Potrivit surselor HotNews.ro, Adriana Cotel ar fi o apropiată a lui Darius Vâlcov, fost ministru al Finanțelor, în prezent consilier al premierului Viorica Dăncilă.

Adriana Cotel l-a înlocuit la conducerea CNAS pe Răzvan Teohari Vulcănescu, cel care a condus instituția începând din septembrie 2017 până în ianuarie 2019.

CV-ul Adrianei Cotel nu apare nici pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nici pe cel al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Potrivit profilului de Linkedin, Adriana Cotel a studiat la "Universitatea din București", fără alte precizări. La capitolul "experiență profesională" figurează doar perioada de 4 luni în care a condus Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (octombrie 2018 - ianuarie 2019) și cea în care a condus Casa Națională de Asigurări de Sănătate (ianuarie 2019 - prezent).

Din informațiile HotNews.ro, Adriana Cotel a lucrat, înainte de a fi numită șefă a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, la Alvogen Romania, companie producătoare de medicamente.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate este una dintre cele mai "bogate" instituții din România, având unul dintre cele mai mari bugete din țară - 7 miliarde de euro.

Potrivit unei investigații Recorder.ro, Adriana Cotel ar fi parcurs, în doar 3 ani, următoarele etape: licențiată în Psihologie, masterand, doctorand, asistent universitar și psiholog cu triplă specializare.

 • Sorina Pintea, acum 10 zile: Sănătatea este 'prioritatea zero' a acestui Guvern

Sorina Pintea conduce Ministerul Sănătății de un an și o lună. Anterior, Sorina Pintea a fost managerul Spitalului Județean de Urgență "Dr. Constantin Opriș" din Baia Mare, în perioada 2013-2018. În decembrie 2016, Sorina Pintea a fost aleasă senator pe listele PSD, însă a renunțat la funcție, în februarie 2017, pentru a continua să conducă spitalul din Baia Mare.

"Sănătatea este prioritatea zero a acestui Guvern", afirma, pe 22 februarie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă în care a prezentat bugetul instituției pentru anul 2019 și prioritățile în ceea ce privește investițiile. Potrivit ministrului Sănătății, bugetul Ministerului crește, în acest an, cu 6,1 miliarde de lei, iar bugetul alocat investițiilor crește cu 84%. "Acest lucru înseamnă că există bani pentru achiziționarea de aparatură, există bani pentru reparații capitale și există bani pentru finalizarea lucrărilor începute", spunea Sorina Pintea.

"Anul acesta, bugetul alocat sănătății este mai mare cu 6,1 miliarde de lei, astfel că am ajuns la un procent de aproape 5% din PIB. Să nu uităm că am pornit cu aproximativ 2%. În sănătate, orice sumă alocată în plus înseamnă pacienți care beneficiază de tratamente și înseamnă pacienți salvați", spunea atunci Sorina Pintea.

Sorina Pintea

"Bugetul pentru investiții crește cu 84% (peste un miliard de lei). Acest lucru înseamnă că există bani pentru achiziționarea de aparatură, există bani pentru reparații capitale și există bani pentru finalizarea lucrărilor începute", a adăugat ministrul Sănătății.

"După ce anul trecut am crescut salarizarea personalului medical, anul acesta ne orientam spre zona de investiții pentru dotarea spitalelor, care să permită medicilor o mai bună diagnosticare pentru stabilirea tratamentelor necesare pacienților", mai spunea ministrul Sănătății.

Unde ar urma să meargă banii pentru investiții din bugetul Ministerului Sănătății, potrivit ministrului Sorina Pintea:

 • "Spitalul de Pediatrie din Timișoara, a cărui construcție a început acum 10 ani. Anul acesta, Ministerul Sănătății va aloca bani pentru finalizarea construcției și dotarea cu aparatură." - Sorina Pintea.
 • "Blocul operator de la Spitalul Universitar din București - a început să fie renovat acum 10 ani, este finalizat, dar nu are aparatura necesară. Vom aloca sumele necesare pentru dotarea cu aparatură." - Sorina Pintea.
 • "Vorbim, de asemenea, de construcția unui Centru de Excelență în Neurochirurgie în Cluj Napoca, care va demara anul acesta. Va fi un centru pe care îl merită cu adevărat România." - Sorina Pintea.
 • "Mai vorbim și despre Spitalul din Fălticeni, care a început să fie construit în 1990. Anul trecut am finanțat finalizarea construcției, anul acesta vom finanța dotarea cu aparatură medicală." - Sorina Pintea.
 • Va fi finalizată licitația demarată în 2018 pentru achiziția a 1.000 de incubatoare pentru dotarea tuturor unităților sanitare din Romania care au în structură maternități.
 • Va fi achiziționată aparatură pentru blocurile operatorii de urologie necesare pentru tehnicile chirurgicale minim invazive, conform standardelor europene. Aparatura va dota cele 14 centre principale din țară. Ultimele achiziții au fost făcute acum 17 ani, în 2002, astfel încât astăzi aparatura existentă are un grad mare de uzură. Este pentru prima oară când se realizează o achiziție centralizată pentru acest domeniu, iar aparatura care va fi achiziționata va ține pasul cu noile tehnologii, potrivit Ministerului Sănătății.
 • Ministerul Sănătății va crește finanțarea și pentru funcționarea cabinetelor medico-sociale, pentru asistența comunitară, medicina școlară și pentru asigurarea co-finanțărilor destinate proiectelor finanțate din fonduri europene.
 • Ministerul Sănătății are ca prioritate, în 2019, îmbunătățirea serviciilor medicale acordate copiilor în cadrul programului național de sănătate "Mama și copilul": va continua dotarea cu aparatura imagistica de înaltă performanță a secțiilor de neonatologie și ginecologie; se va finanța testul genetic de screening prenatal neinvaziv care depistează/ testează anomaliile genetice ale fătului (se estimează că 200.000 de gravide vor beneficia de program).
 • Pentru fertilizarea in vitro, se va majora numărul de cazuri finanțate de la 685, anul trecut, la 1.000 anul acesta.
 • Ministerul Sănătății va continua acordarea dispozitivelor medicale pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. Din bugetul Ministerului Sănătăţii, se vor susține în continuare fondurile pentru îngrijirea cazurilor critice ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu Casele de asigurări de sănătate.
 • Va fi extins tratamentul intervețional prin tromboliza intravenoasă pentru pacienți cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut.
 • Începând din acest an va fi asigurată testarea markerilor tumorali și moleculari atât de necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite și pe care acum le sponsorizează firmele de medicamente.
 • "În 2019, vom introduce un program național de testare și tratament pentru carența de vitamina D a categoriilor de risc stabilite de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății." - Sorina Pintea.
 • Ministerul Sănătății va continua modificarea listei de medicamente compensate și gratuite prin introducerea de noi molecule.
 • Ministrul Sănătății a mai anunțat că, la propunerea comisiei de oncologie, începând de anul acesta, odată cu aplicarea noului contract cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, centrele de oncologie care nu vor folosi 'tumor boardul' - echipe multidisciplinare de medici care să pună diagnosticul și să decidă împreună asupra tratamentului fiecărui bolnav cu afecțiuni oncologice - nu vor mai fi finanţate. Acest lucru este în concordanță cu legislația actuală, care prevede o echipă multidisciplinară pentru tratarea tumorilor.