​Institutul Cantacuzino nu a reluat producția de vaccinuri, la nivelul institutului existând, în acest moment, un "plan de acțiune, întocmit de către un grup de cercetători, care cuprinde etapele necesare pentru reluarea producției de vaccin gripal și reautorizarea producției", arată Ministerul Apărării, într-un răspuns la o interpelare pe această temă formulată de deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel. Institutul Cantacuzino va relua, în schimb, producția suplimentului alimentar Sod Natural.

VaccinFoto: Agerpres

Ministerul Apărării arată, însă, în răspunsul la interpelarea deputatului USR, că "unul dintre obiectivele Institutului Cantacuzino în acest an este este relansarea producției celui mai cunoscut supliment alimentar antioxidant brevetat în România, SOD NATURAL, preparat unic în țară, obținut din orz verde, cultură proprie, cu un conținut ridicat de fitonutrienți. Acesta este cunoscut pe plan național și internațional pentru capacitatea sa de a contracara efectele radicalilor liberi de oxigen implicați în îmbătrânirea celulară, dezvoltarea bolilor inflamatorii și de iradiere, fiind unul dintre cele mai populare produse realizate de Institutul Cantacuzino".

În toamna trecută, Mihai Fifor, ministrul Apărării la acea vreme, anunța că celebrul vaccin anti-gripal românesc Polidin, care nu se mai produce din anul 2012, ar putea reveni pe piață în 2019. Producţia de vaccinuri ar urma să fie reluată la Institutul Cantacuzino, la o unitate de producţie nou construită şi în baza unui parteneriat cu o companie farmaceutică, până la finele anului viitor, afirma atunci Mihai Fifor.

"Am cerut colegilor mei să identifice suprafaţa de teren pe care Armata o are, unde putem să ridicăm o hală de producţie în adevăratul sens al cuvântului pentru producţia de vaccin. Această suprafaţă de teren a fost identificată, resursele financiare pentru a putea ridica această facilitate de producţie sunt identificate. Sunt în discuţii extrem de avansate cu companii care produc vaccin în lumea aceasta, companii foarte mari, care să ni se alăture. (...) MApN, prin Cantacuzino, pune la dispoziţie, repet, infrastructură, şi negociem pentru a putea să avem alături de noi o companie dornică să investească în România, aici în Bucureşti, pentru a putea să reluăm producţia, dar în adevăratul sens al cuvântului, la scara necesară, astfel încât să putem juca în piaţa mare fără niciun fel de problemă. (...) Anul 2019, sperăm noi, va fi anul în care vom putea să spunem cu cine mergem la drum în producţia de vaccin şi să vă putem invita acolo unde punem piatra de temelie a noii fabrici de vaccin din această ţară, cu un produs care, în mod sigur, va purta denumirea Institutului Cantacuzino", declara Mihai Fifor în octombrie anul trecut.