Proiectul de lege care își propunea să țină antivacciniștii și fake news-ul din sănătate departe de emisiunile tv a fost respins de Parlament

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 18 februarie 2019, 21:46 Actualitate | Sanatate


Mihai Gadea si Olivia Steer
Foto: captura Antena 3
​Proiectul de modificare a Legii Audiovizualului, inițiat de USR, ce prevede obligativitatea posturilor de radio și televiziune să prezinte "argumente medicale bazate pe dovezi" și să includă în emisiunile pe teme de sănătate "opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată" a fost respins luni de Senat (for decizional), la 3 luni după ce fusese adoptat de Camera Deputaților. În noiembrie anul trecut, proiectul de lege fusese adoptat de Camera Deputaților cu 264 de voturi pentru și un singur vot împotrivă, iar ambele Comisii de Sănătate - din Camera Deputaților și Senat - avizaseră pozitiv inițiativa legislativă. Proiectul își propunea să stopeze dezinformările precum cele "rostogolite" de anti-vacciniști sau cele de tip "salata de țelină poate fi un tratament alternativ la cancer", explica inițiatorul său, deputatul USR Tudor Pop.

"Senatul a respins propunerea legislativă care ar fi limitat prezența și influența știrilor și informațiilor false în sănătate. Totuși, nu mai departe de acum o săptămână, la dezbaterile de pe 11 februarie, același Senat a susținut fără echivoc această inițiativă legislativă. Mai mulți senatori, inclusiv PSD, au luat cuvântul și au pledat pentru o informare corectă și avizată în ceea ce privește chestiuni legate de sănătatea publică", a declarat, pentru HotNews.ro, deputatul USR Tudor Pop, inițiatorul proiectului de lege.

"Singura explicație pe care am primit-o în legătura cu respingerea acestei inițiative a fost mai degrabă una de natură spațială - 'a venit un ordin de sus'. Și cam atât. Timp în care sănătatea românilor se duce inexorabil în jos", mai spune Tudor Pop.

Proiectul de lege a fost susținut "fără rezerve" inclusiv de Consiliul Național al Audiovizualului, iar în Parlament, "inițiativa a primit o susținere necondiționată, cu excepția unui deputat PNL, Daniel Gheorghe și a unui senator PMP, Cristian Lungu. Pe ordinea de zi din 11 februarie, îndemnul de vot pentru grupul de senatori PSD este 'Pentru'. Am documentul în original, l-am găsit pe unul din pupitrele neocupate de către un senator PSD absent. L-am păstrat drept amintire", mai spune Tudor Pop, inițiatorul propunerii legislative.

Proiectul de lege își propunea să stopeze dezinformările din sănătate, precum cele "rostogolite" de anti-vacciniști sau cele de tip "salata de țelină amestecată cu salată de varză poate fi un tratament alternativ la cancer", explica inițiatorul său, deputatul USR Tudor Pop, într-un interviu acordat HotNews.ro în vara anului trecut.

Propunerea de modificare a Legii Audiovizualului, respinsă de Parlament, poate fi consultată aici.


 • Tudor Pop: "Așa cum există fake news în politică, există fake news și în sănătate"

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu (ambii membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Adrian Wiener (membru al Comisiei de Sănătate din Senat), Cristian Ghinea și Dan Barna. Inițiativa a fost semnată de majoritatea membrilor Comisiilor de Sănătate din Parlament.

"Așa cum există fake news în politică, există fake news și în sănătate", declara, în luna iulie, deputatul USR Tudor Pop, inițiatorul propunerii legislative, într-un interviu acordat HotNews.ro. Deputatul USR explica, atunci, că și-a propus să stopeze dezinformările din sănătate, precum cele "rostogolite" de anti-vacciniști sau cele de tip "salata de țelină amestecată cu salată de varză poate fi un tratament alternativ la cancer" printr-un proiect de lege ce vizează sancționarea televiziunilor, dacă nu cer și opinia unui medic.

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, o situație ce ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este "comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea, în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți", iar "părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media".

Propunerea de modificare a Articolului 26 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 prevede că "Din motive de sănătate publică și pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligația de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi și de a include în conținutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată."

Potrivit propunerii de modificare a Legii Audiovizualului, pentru aplicarea legii, Consiliul Național al Audiovizualului "emite norme cu caracter obligatoriu, controlează respectarea prevederilor legale și ale normelor emise și sancționează încălcarea acestora".


 • Inițiatori: "O situație ce ar putea fi prevenită este comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea"

"În România există programe radio și tv care uneori devin platforme de comunicare pentru persoane necalificate și fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranță, contestă fapte dovedite științific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândire de știri false și auto-atribuire abuzivă a unor competențe profesionale inexistente", arătau inițiatorii propunerii de modificare a Legii audiovizualului, în expunerea de motive.

Ei subliniau și că "radiodifuzorii români abordează frecvent subiecte din domeniul sănătății printr-un filtru de imparțialitate înțeleasă eronat: ei prezintă opiniile minorităților necalificate ca și cum ar avea aceeași pondere cu consensul științific bazat pe dovezi și studii validate de comunitatea științifică internațională".

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, o situație ce ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este "comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea, în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți", iar "părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media".

"Omisiunea unei perspective importante - consensul științific - asupra unei probleme precum vaccinarea va impacta imparțialitatea programului audiovizual și, mai grav, poate duce la pierderea de vieți. Imparțialitatea unui program radio sau tv nu consistă în includerea unei game largi de perspective sau opinii în proporții egale fără ponderarea acestora, conform ghidului editorial al BBC. Acestea ar genera un echilibru fals. Când este vorba de sănătatea românilor, opinia minoritară, necalificată, nu trebuie să aibă o pondere egală cu consensul validat științific", a fost concluzia inițiatorilor propunerii legislative.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20795 vizualizari

 • +33 (41 voturi)    
  Latrina trei si Olivia Steer (Luni, 18 februarie 2019, 21:52)

  un domn [utilizator]

  Si au cashtigat imunitate
  • +17 (19 voturi)    
   O natie de prosti nu merita sanatate. (Marţi, 19 februarie 2019, 7:58)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Sper sa muriti toti de boli care in alte tari au fost eradicate, daca nu va duce capul sa mergeti la vot si sa votati cu oameni cinstiti.
 • +28 (38 voturi)    
  Nu e de mirare cu gibonii psd din shParlament (Luni, 18 februarie 2019, 21:56)

  Savitar [utilizator]

  Ei is fani mama Omida, Baba Yaga si Talamba Stir.
 • +11 (31 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 februarie 2019, 22:13)

  [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
   Ia si tu vitamina D, de la draknea (Marţi, 19 februarie 2019, 10:27)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui

   poate te faci bine.

   Jos ciuma rosie: psd-alde-udmr !
 • +22 (26 voturi)    
  E OK (Luni, 18 februarie 2019, 22:13)

  tudor74 [utilizator]

  Lasa ca le da Dracnea vitamina D la copii si nu mai au nevoie de vaccinuri, medicamente sau spitale.


  Uraaaaaaa !
 • +18 (20 voturi)    
  Ministrul Sanatatii (Luni, 18 februarie 2019, 22:40)

  florinos [utilizator]

  Oare ce părere are Ministrul Sănătății care lauda PSD ca a mărit bugetul dar a redirecționat banii de pe Taxa de Viciu ?
 • +20 (28 voturi)    
  De ce? (Luni, 18 februarie 2019, 22:44)

  Ord [utilizator]

  lasa mai sa prezinte la antena 3 si romania tv cata antivaccinare vor. Tinand cont de publicul lor, o parte pensionari si cealalta batuti in cap... se raresc votantii din epoca trecuta mai rapid.
 • +13 (17 voturi)    
  Logic (Luni, 18 februarie 2019, 22:47)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Daca pesedistii aveau ONG-uri pro-vaccinare ar fi dat OUG pe tema asta...
 • -24 (38 voturi)    
  USR știe probabil de la CNN (Luni, 18 februarie 2019, 22:49)

  Un cititor [utilizator]

  să facă diferența dintre fake news și true news, dar nu ne spune și nouă, proștilor, pe ei cine i-a învățat să deosebească fake news de true news. Ponta?
  Iar în ceea ce privește savanții și specialiștii USR în medicină școliți la Discovery, adevărul despre vaccinuri este atât de evident încât nici măcar nu mai trebuie demonstrat.

  P.S. Mă întreb unde au fost oare savanții USR luna trecută pe când Eurespalul era,încă, un medicament respectabil și recomandat vârtos de alți specialiști tot atât de savanți?
  • +4 (4 voturi)    
   esti prost (Marţi, 19 februarie 2019, 14:46)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   efectiv altceva nu pot spune
   esti extraordinar de prost!

   aia spun ca sa fie si o persoana care stie ce vb la emisiunile medicala... e rau nu?!
   pentur psihopatii ca tine e rau ca oamenii sa primeasca informatii de la profesionisti!
 • +23 (27 voturi)    
  Pai in Senat se da cu mir (Luni, 18 februarie 2019, 23:11)

  fat.cat [utilizator]

  pe capul coruptilor, cum va asteptati ca aceiasi oameni sa voteze pentru masuri medicale bazate pe dovezi?
 • -20 (36 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 februarie 2019, 23:43)

  [anonim]

  • +11 (15 voturi)    
   Nu e cenzura (Marţi, 19 februarie 2019, 8:50)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

   Poți urla pe blogul tau, dacă ideea nonmedicala prinde sau dai vanul gros apari si la tv, dar în aceeași emisiune va fi un doctor cu patalama care va comunica ADEVĂRUL (ceea ce este recunoscut de lumea medicală bazat pe studii și fapte).
   • +1 (1 vot)    
    Iata cateva fapte: (Marţi, 19 februarie 2019, 21:02)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    https://www.japantimes.co.jp/news/2013/08/24/national/science-health/victims-hit-cervical-cancer-vaccines/#.WkjSB3SYN3R; https://www.naturalnews.com/2017-05-17-if-vaccines-are-100-safe-and-have-harmed-no-one-then-why-did-the-u-s-government-pay-out-over-3-billion-in-awards-to-thousands-of-families-damaged-by-vaccines.html; Daca vrei mai mult, contacteaza-ma si te voi duce la un var de-al meu care in urma unui vaccin a ramas mut!!! Vei vedea caz concret, nu fake news.
  • -6 (12 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 19 februarie 2019, 8:51)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui

  • +9 (13 voturi)    
   Progresist (Marţi, 19 februarie 2019, 9:13)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui

   Înseamnă utilizarea dovezilor medicale în locul leacurilor băbești și a ascultării unor sfaturi non-medicale la radio-șant.
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:The_cow_pock.jpg
  • +6 (10 voturi)    
   Hahaha.... (Marţi, 19 februarie 2019, 10:07)

   aramos [utilizator] i-a raspuns lui

   Ai umor. Adica mata militezi pentru dreptul unora de a ne imbolnavi copiii si tot noi suntem aia raii.
  • +1 (5 voturi)    
   tovarase... (Marţi, 19 februarie 2019, 14:49)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   te intreb ceva:
   unde se opreste libertatea e exprimare si unde incepe minciuna?!

   daca eu spun ca e un tratament miraculor facut de mine cu crema de galbenele care te vindeca de cancer dar tu trebuie sa NU mai iei medicamentele rele de la medici.
   este libertate de exprimare, sau este minciuna?!
   nu ar trebui oare sa fac puscarie pentru ca dezinformez oamenii si-i invat sa se sinucida in esenta?!
 • +19 (23 voturi)    
  dragnea (Luni, 18 februarie 2019, 23:47)

  andimi [utilizator]

  daca Dragnea a spus nu, gata, s-a terminat! O calamitate pentru tara este acest om!
  • +15 (15 voturi)    
   el o fi (Marţi, 19 februarie 2019, 8:32)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   calamitate, dar oile din subordine sunt cataclism nuclear.
  • +8 (8 voturi)    
   Vitamina D (Marţi, 19 februarie 2019, 8:54)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   La ce-o fi bună? Din câte știu că toții producem vitamina D prin expunerea la soare și UV, dar îmunitate e greu să capeți de la tine - de obicei faci boala și cumva scapi.
 • +10 (10 voturi)    
  Ce viață minunată avem!? (Marţi, 19 februarie 2019, 8:39)

  Rescator [utilizator]

  Pastorul baptist Gâdea și Olivia Tuteva nu mai pot
  de sănătatea românilor.Nebunaticii ăștia vor să
  rămâna in viață numai ei.Nu le pasă de copii morți
  de rujeolă.
 • +10 (10 voturi)    
  Când stai cu capul ân haznaua 3. (Marţi, 19 februarie 2019, 9:37)

  asavreau [utilizator]

  Te crezi imun.Imun la carte.Nu se lipește de tine decât dacă te speli bine și nu te mai uiți la Gâdea-Badea-Olivia Ster.Nu-i niciunul cu pregătire în medicină dar fac emisiuni pe teme de medicină și educație.Vai de cei care-i ascultă și se iau după ei!
 • +3 (3 voturi)    
  cu alte cuvinte... minciuna e legala! (Marţi, 19 februarie 2019, 14:45)

  liviu_ [utilizator]

  traiasca psd!
 • +2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 19 februarie 2019, 19:23)

  complet_ret [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by