Direcția de Sănătate Publică din București a verificat 10 clinici private din Capitală și a decis închiderea activității uneia dintre ele și suspendarea activității altor 3 clinici private, după cazul falsului chirurg italian cu 8 clase Matteo Politi, apărut în presă în urmă cu două săptămâni, anunță Ministerul Sănătății. Instituția condusă de Sorina Pintea nu precizează despre ce clinici este vorba.

HotNews.roFoto: Hotnews

În plus, inspectorii Direcției de Sănătate Publică au dat amenzi în valoare de 72.200 de lei după controalele la cele 10 clinici private.

În cazul clinicii care a fost închisă, s-a descoperit că aceasta acorda consultații medicale deși avea emisă Decizia de Suspendare a Activității nr. 36/02.09.2018, încă din luna septembrie a anului 2018, iar la una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfășurare, ele nefiind finalizate, potrivit Ministerului Sănătății.

De asemenea, la data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizației sanitare de funcționare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal și nici iluminatul natural, arată Ministerul Sănătății.

Inspectorii sanitari au constatat și că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfășura activitate medicală, una dintre unități fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfășurându-se activități de import-export (comerț cu ridicata de produse farmaceutice).

Ce nereguli au găsit inspectorii Direcției de Sănătate Publică București după controalele la cele 10 clinici private:

  • nerespectarea structurii spațial funcţionale;
  • prezentarea documentelor medicale pentru consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic;
  • nu se asigură dotarea minimă obligatorie pentru Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie;
  • nerespectarea ritmului de evacuare a deşeurilor medicale periculoase;
  • identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depășit.
  • lipsa din dotarea unitățiilor a produselor biocide specifice dezinfecției mîinilor personalului și instrumentarului;
  • lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic;
  • lipsa evidenței activității de sterilizare și a personalului calificat pentru această activitate;
  • neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare;
  • existența materialelor sanitare și a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat.
  • lipsă grafice zilnice orare cu operațiunile de curățenie/dezinfecție efectuate pentru fiecare încăpere și între intervenții.
  • nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienți);
  • nerespectarea de către personal a precauțiunilor universale, protocoalele și procedurile de lucru;
  • identificarea în sala de operații de instrumentar și material moale nesterile (cu termen de valabilitate depășit).

Inspectorii Direcției de Sănătate Publică vor continua verificările și la alte clinici în perioada următoare.

De asemenea, conducerea Direcției de Sănătate Publică spune că a depus plângere penală împotriva angajaților care au întocmit și verificat codurile de parafă, după ce DSP București a recunoscut, în urmă cu două săptămâni, că este instituția care i-a eliberat parafă de medic lui Matteo Politi.

  • Direcția de Sănătate Publică a recunoscut că i-a eliberat parafă de medic italianului Matteo Politi

Direcția de Sănătate Publică București a recunoscut, pe data de 8 februarie, că i-a eliberat parafă de medic lui Matteo Politi, italianul cu 8 clase care a pretins că este medic și a operat la 5 clinici private din Capitală. Parafa a fost eliberată pe data de 23 martie 2018 de către Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală din cadrul DSP București. "Conducerea instituţiei a demarat o anchetă internă şi a sesizat în conformitate cu prevederile legale în vigoare Comisia de disciplină de la nivelul DSPMB pentru analizarea modului în care funcţionarul public din cadrul biroului mai sus menţionat a soluţionat solicitarea domnului Matteo Politi", a precizat DSP București.

"Menţionăm că funcţionarul public a fost mutat disciplinar , urmând ca până la finalizarea cercetării disciplinare să-şi desfăşoare activitatea în cadrul altui compartiment", au arătat marți reprezentanții Direcției de Sănătate Publică București.

DSP a mai precizat că a fost dispus un control la nivelul Biroului de Informatică şi Biostatistică Medicală pentru verificarea modului în care au fost eliberate codurile de parafă în cursul anului 2018.

Timp de un an, un italian cu opt clase condamnat la închisoare cu suspendare în Italia după mai mulți ani în care a mințit că este medic profitând de faptul că avea același nume de familie cu al unui cardiolog, a reușit să opereze în mai multe clinici din București, inclusiv la Spitalul Monza. După ce a fost condamnat, bărbatul a fugit din Italia, venind în România, sub o altă identitate, și a primit aviz de la Ministerul Sănătății pentru a profesa ca chirurg plastician, a scris ziarul Libertatea.