Un medic român explică de ce lanțul instituțiilor fentate de "chirurgul cu 8 clase" este mult mai mare decât s-a vehiculat: Orice medic ştie câte cozi a avut de suportat, câtă birocrație

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 8 februarie 2019, 9:41 Actualitate | Sanatate


Medicul Vlad Dima
Foto: Arhiva personala
​Pe la câte instituții trece de fapt un absolvent de Medicină pentru documentele și autorizațiile necesare pentru a ajunge să profeseze, cum sunt legate între ele toate aceste avize și de ce șansele ca o instituție din acest lanț să elibereze documentele necesare fără hârtiile de la celelalte instituții sunt zero? Vlad Dima, medic primar neonatolog la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Filantropia din București și vicepreşedintele Comisiei pentru medici a Federaţiei Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, a explicat, pentru HotNews.ro, care sunt toți pașii prin care trece un viitor medic (de la Ministerul Sănătății și instituțiile din subordine până la Poliție, ANAF și companii de asigurări) și de ce cazul falsului chirurg italian a stârnit "multe frustrări şi nemulţumiri" în rândul medicilor români: "Tevatura asta o să scoată în evidență multe verigi slabe ale sistemului", avertizează Vlad Dima.

Medicul Vlad Dima atrage atenția că "niciun medic cu acte în regulă nu poate obţine cu atâta uşurinţă autorizaţiile necesare pentru a pune în practică actul medical - niciun medic cu facultatea de medicină terminată, cu rezidenţiatul încheiat, cu examenul de medic specialist absolvit! Orice medic ştie câte cozi a avut de suportat, câte acte a avut de xeroxat, câte cereri de completat, câte replici de genul 'programul nostru se încheie la ora 14, reveniţi în altă zi' a îndurat până când a reuşit să obţină diploma de medic specialist, dreptul de liberă practică, codul de parafă şi asigurarea de malpraxis obligatorie desfăşurării activităţii medicale ".

Medicul Vlad Dima a explicat, pentru HotNews.ro, cât de lung este drumul unui medic român de la ieșirea din facultate până a obține toate documentele și autorizațiile necesare și cum nicio instituție responsabilă din acest lanț nu acceptă, în mod normal, să elibereze aceste documente fără hârtiile de la celelalte instituții, ceea ce face aproape imposibil de explicat ușurința cu care un italian cu 8 clase a ajuns să opereze cu acte aproape în regulă în România.

Medicul Vlad Dima mai spune că, în urma acestui caz, "Putem să bănuim că mai sunt implicate și alte instituții. Mă tem că din toată tevatura asta o să iasă la suprafață o mare caracatiță, care o să scoată în evidență multe verigi slabe ale sistemului în afara de Direcția de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Colegiul Medicilor. Mă tem că ce vedem noi, acest caz, este doar vârful icebergului și eu tare mă tem că mai există și alte cazuri."


Pașii prin care trece un medic român, din facultate până la obținerea tuturor documentelor necesare pentru a profesa, explicați de medicul Vlad Dima pentru HotNews.ro:

"1. Să o luăm în primul rând cu școlarizarea, care este esențială - pe mine m-a intrigat cel mai mult cum un individ cu 8 clase a putut să facă așa ceva. Școlarizarea înseamnă: în afara de cei 12 ani de școală și liceu pe care îi face toată lumea, facultatea de Medicină are 6 ani, pe urmă rezidențiatul variază de la 3 ani pentru medicii de familie până la 6 ani pentru specialitățile chirurgicale - ceea ce înseamnă că acel individ ar fi trebuit să facă 6 ani de rezidențiat după facultate. Iar după terminarea rezidențiatului nu devii automat specialist, ci trebuie să dai un examen de medic specialist.

2. Abia după ce ai dat acel examen de specialist, Ministerul Sănătății îți eliberează diploma de medic specialist și poți să începi să prestezi activitate medicală pe cont propriu. În rezidențiat poți să lucrezi în spital, dar nu ești pe cont propriu, nu ai dreptul de a vedea singur pacientul, îl poți vedea doar sub surpavegherea unui medic primar sau unui cadru didactic.

3. Apoi, începe birocrația: în ordine, trebuie să obții diploma de medic specialist care se eliberează de regulă în jurul datei de 4-7 ianuarie de catre Ministerul Sanatatii, în anul care urmează examenului de medic specialist, pe urmă depui actele la Colegiul Medicilor și se eliberează acel certificat de liberă practică undeva între două săptămâni și o lună. Certificatul de liberă practică trebuie vizat anual de Colegiul Medicilor.

4. Apoi, trebuie să obții codul de parafă. Altă distracție, alte cozi. Trebuie să depui niște acte la Direcția de Sănătate Publică, iar la DSP trebuie să aștepți pentru codul de parafă. Dacă ai noroc ți-l dă rapid, uneori s-a întâmplat să fie eliberat și pe loc, dacă nu, tot așa, de ordinul a o săptămână - două, până când ești chemat să îți ridici acel cod de parafă. Numai că, atenție, acel cod de parafă și se eliberează doar dacă ai un contract de muncă cu o unitate sanitară. Deci tu, între timp, după ce ți-ai obținut diploma de medic specialist și dreptul de liberă practică, trebuie să te îngrijești să obții un contract undeva, pentru că altfel nu poți să obții codul de parafă.

5. Pentru a definitiva dosarul de acte pentru angajare trebuie sa ai, obligatoriu, asigurare de malpraxis. Polița de malpraxis trebuie reînnoită și ea anual.

Este posibil ca acea diplomă prezentată de cetateanul italian sa fie falsă, dar asta trebuie stabilit de catre organele de cercetare. Mai grav, am văzut astăzi la televizor că ministrul Educației a spus că acea diplomă a fost echivalată în România. Păi cum a fost echivalată acea diplomă în România din moment ce acel individ nu are pregătirea necesară?

6. Și cum a obținut el codul de parafă, din moment ce el trebuia să aibă un contract cu o unitate sanitară? Și atenție, acea unitate sanitară, ca să facă contract cu tine, trebuie aiba toate toate documentele mai sus mentionate. Spun din experiență, pentru că am mai lucrat și eu la privat, și când lucrezi la privat trebuie să prezinți diploma de absolvire a facultății, diploma de medic specialist, foaia cu codul de parafă, asigurarea de malpraxis - cum i-au făcut asigurare de malpraxis acestui individ, din moment ce el nu era medic?

7. Mai este o problemă: la angajare în unitățile medicale ți se cere și cazierul (eliberat de Poliție - n.red.). La concurs pe post într-o unitate sanitară ți se cere cazierul. Acest individ, având cazier în altă țară membra UE, cum a putut prezenta cazier la angajare?

8. Cum au făcut ei contractul de colaborare cu acest medic și cum și-a facut el PFI ? Cu niște falsuri? (Spitalul Monza a recunoscut public că a avut o colaborare cu falsul medic italian - acesta a efectuat la Monza o intervenție chirurgicală pentru o pacientă adusă chiar de el - n.red.) La contract de colaborare, acesta presupune că tu, ca medic - medicul este profesie liberală, ca și arhitectul, ca și avocatul - tu, ca medic, trebuie să ai un PFI. PFI-ul este o formă de organizare, ca și PFA-ul, ca și CMI-ul. Pentru a obține certificat de la ANAF pentru PFI trebuie să demonstrezi cu acte că ești medic în specialitatea respectivă."

Medicul Vlad Dima mai spune că "Putem să bănuim că mai sunt implicate și alte instituții. Mă tem că din toată tevatura asta o să iasă la suprafață o mare caracatiță, care o să scoată în evidență multe verigi slabe ale sistemului în afara de Direcția de Sănătate Publică, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Colegiul Medicilor. Mă tem că ce vedem noi, acest caz, este doar vârful icebergului și eu tare mă tem că mai există și alte cazuri."

El se întreabă și "Ce argument este acela că i-a fost eliberată codul de parafa din milă? Hai să mergem și noi de milă, să vedem dacă ne dau." (declarația îi aparține ministrului Sănătății, Sorina Pintea - n.red.)

"Unde sunt acum asociațiile de pacienți? De ce toată lumea tace? Acum era momentul cel mai potrivit să iasă și să spună cum au fost puse în pericol viețile pacienților, dar nu zice nimeni asta. Nicio asociație de pacienți nu am văzut să iasă la rampă. Pacientele care au ieșit să spună că au fost mutilate de acest fals medic de ce nu au ieșit până acum?", adaugă medicul Vlad Dima.

Medicul Vlad Dima își dorește ca "Acest caz să fie pedepsit exemplar pentru a descuraja orice tentativă viitoare şi orice complicitate prin ignoranţă sau superficialitate a unor autorităţi total nepregătite pentru situaţii de acest gen!"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20963 vizualizari

 • -22 (30 voturi)    
  acu am înțeles (Vineri, 8 februarie 2019, 9:50)

  Mazeta [utilizator]

  De-aia au angajat privații un escroc, fiindcă la stat e prea multă birocrație. Logic, nu?
  • +13 (23 voturi)    
   Nu e așa (Vineri, 8 februarie 2019, 10:26)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   La stat sunt putori bugetare, hoți, corupti, adică cei cu care ești tu inhăitat, ca o ordură pesedistă ce elti.
  • -8 (18 voturi)    
   incomplet (Vineri, 8 februarie 2019, 10:39)

   aplaudatu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ..si pentru ca la stat e multa incompetenta si impostura , un cetatean vestic pregatit si onest nu poate respira in acel mediu
  • +22 (22 voturi)    
   Ministerul sănătății răspunde. (Vineri, 8 februarie 2019, 10:52)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Indiferent dacă este la stat sau privat.Cazul arată putreziciumea sistemului diriguit de unii care nu fac guvernare ci își aranjează hoțiile.Când guvernezi respecți toate legile.Dacă o lege crează impedimente propui modificarea și o aplici după aprobare.Orice alt fel de guvernare este infracțiune și asta nu au înțeles actualii guvernanți.
  • +4 (10 voturi)    
   nope... (Vineri, 8 februarie 2019, 12:10)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   pentru ca in romania stapanii tai din PSD au facut atat de multa coruptie incat e mai usor sa te angajezi cu diplome obtinute ilegal decat legal!

   dai in privati pt ca e sarcina de partid, dar trebuie sa realizezi ca STATUL si MINISTERUL (psd) elibereaza aceste diplome!

   macar acum recunoaste ca e nasoala coruptia!
   dar nu o sa o faci pentru ca tu traiesti de pe urma coruptiei!
  • +7 (11 voturi)    
   Mazeta mea draga... (Vineri, 8 februarie 2019, 13:04)

   brigadierul [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Cand nu ai ce sa spui e bine sa taci sa nu te faci de ras... si tu asta faci continui sa spui prostii . Ai devenit ridicol...
 • +14 (18 voturi)    
  lipsesc nistecpasi esentiali (Vineri, 8 februarie 2019, 9:59)

  Mannpawel [utilizator]

  1. trebuie sa platesti LUNAR O TAXA pt a fi membru in asa zisul colegiu al medicilor, altfel nu poti profesa. Iar ca sa platesti mai mergi la un ghiseu

  2. in Bucuresti nu sunt locuri disponibile in spitalele de stat decat daca dai SPAGA - pile & relatii. Daca vrei post in Bucuresti trebuie sa cotizezi unde trebuie altfel gasesti doar in privat unde se plateste mai prost si e mai mult de munca
  • +5 (9 voturi)    
   aaaaa (Vineri, 8 februarie 2019, 12:12)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mannpawel

   1 - ghiseu?! serios!? inca nu am trecut in secolul XX macar (Ca sa nu zic XXI, ca in ala sigur nu am trecut)?!

   2 - pffff si ne mai miram d c ajung numai spagari si incompetenti si aia corecti sunt prin alte tari!
 • +20 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 februarie 2019, 10:20)

  [anonim]

 • +24 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 februarie 2019, 10:21)

  [anonim]

  • +9 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 februarie 2019, 11:25)

   [anonim] i-a raspuns lui

  • +7 (7 voturi)    
   imi amintesc... (Vineri, 8 februarie 2019, 12:20)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   vremurile in care piratam software...

   cand a aparut starforce (o forma de protectie) si la aia iti baga drivere, putea creea probleme cu CD_ROMu (ce vremuri) :D era prin netu de probleme
   eu care piratam... o imagine fake in daemontools (parca) si totu era perfect :D ajungeau si aia care cumparau jocu sa faca asa....

   acum pare sa fie si in medicina la fel... e mai simplu sa dai spaga unei avocate sa-si faca actele ilegal decat sa alergi ca tampitu...

   apropos cat o fi dat omu spaga... ca tot vroia tata sa fiu medic si bunicu sa fac dreptul... (eu sunt programator :P) as putea cu niste sute de lei sa le indeplinesc visul :D
   • +4 (4 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 februarie 2019, 12:53)

    [anonim] i-a raspuns lui liviu_

 • +20 (22 voturi)    
  Si totusi: (Vineri, 8 februarie 2019, 10:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Care a fost șpaga și cine a luat-o? Prea mult tămbălău pentru un caz din care sunt cu sutele intr-o țară corupta și într-un minister doldora de funcționari publici corupți, condus acum de goarna pesedistă (PSD=FSN=PCR) Pintea S:
  • +14 (14 voturi)    
   Fără șpagă nu se putea. (Vineri, 8 februarie 2019, 10:58)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Sunt minciuni chestiile cu milă.De fapt nici nu se corelează,se aruncă vorbe în media pentru zăpăcirea românilor dar răspunderea este întotdeauna la vârful politicii.De acolo se poate interveni pentru stoparea unor asemenea practici și tot de acolo trebuie acționat pentru rezolvare.Prim ministru și ministrul sănătății trebuie să fie cei mai interesați în clarificare și pedepsire vinovați,altfel trebuie să-și dea demisia.
   • +10 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 februarie 2019, 11:26)

    [anonim] i-a raspuns lui asavreau

  • +6 (6 voturi)    
   Si Pintea a declarat (Vineri, 8 februarie 2019, 11:25)

   t4v1 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Ca e clar vorba si de coruptie
 • +10 (12 voturi)    
  Ma, che voglio.... (Vineri, 8 februarie 2019, 11:07)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Imaginati-va emotiile vrabiutelor ajunse pe pile si pe baza economiei "de fusta" cind li se adresa dottore italiano! Erau fleasca, ce sa mai ceara acte cind doctorul le mai spunea" treci pe la cabinet, mai vedem no"...
  Nu astia din romania care sint morti de foame si mai sint si insurati....
  Si? ti baccio...

  Asa e toata tara... de la nivel de pm in jos....
 • +13 (13 voturi)    
  Si Birocratia asta de neam prost e in tot (Vineri, 8 februarie 2019, 11:12)

  Savitar [utilizator]

  si in toate in Romania. Pt orice iti trebuie o duzina de hartii, multe legalizate la notar, stampile, chitante si timbre si stat la cozi.
  Cat iti ia in Romania sa obtii numele la o masina??? 4-5-6-7 zile asa-i? Zile in care trebuie sa pierzi 2-3 ore pe la RAR, pe la Finante, etc. Comparati cu 1 minut in Canada, daca nu ai pe nimeni in fata, intr-un minut ai numarul la masina, iti trebuie doar asigurarea si certificatul masinii, plata o faci rapid cu tap and go.
  Asa poate realizeaza si postacii psd cat de corupta e Romania si pt ce macane ei!!!
  • +8 (8 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 8 februarie 2019, 17:10)

   complet_ret [anonim] i-a raspuns lui Savitar

 • +8 (10 voturi)    
  ha... (Vineri, 8 februarie 2019, 12:04)

  liviu_ [utilizator]

  "asigurarea de malpraxis obligatorie" - care e un fel de taxa de protectie... ca s-a platit asigurarea aia de cateva ori in toti acesti ani... in general asiguratorii gasesc "portite" ca omu tot e mort, da-l dracu!
  evident nu e vina medicilor, asta doar dovedeste cat de putred e sistemul!

  ca sa revenim la subiect... normal ca e birocratie... dar e birocratie pt medicii "fraieri" care stau la cozi... nu pt aia "smecheri" daca dau bani la cine trebuie si obtin toate actele fara probleme....

  si mai e un aspect pe care multi il ignora: daca asta nu practica chirurgia... avea o specializare mai "simpla" unde nu trebuia sa faca operatii.... cati ani dura pana se prindea cineva?! cate medicamente prescria aiurea?! si ca tot veni vorba... daca asta a ajuns sa OPEREZE oameni... ce garantie avem noi ca nu sunt astfel de "medici"?! oameni care au obtinut diplomele pe bani si care practica medicina?! dar practica o specializare unde greselile se vad mult mai greu?!
  nu ar trebui ca ministra sanatatii, in loc sa arunce cu noroi in privati (desi STATUL si MINISTERUL i-au recunoscut "diplomele"), poate ar trebui sa verifice cum acest personaj a primit dreptul sa practice medicina si daca nu cumva mai sunt si altii in situatia lui!
  dar na... ministra sanatatii, in loc sa rezolve probleme trebuie sa injure privatii, ca e sarcina de partid!
 • +5 (5 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 8 februarie 2019, 17:04)

  complet_ret [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by