Sorina Pintea: Nu vom lua măsuri suplimentare în cazul unei epidemii de gripă, deja acționăm ca în cazul unei epidemii. Școlile nu vor fi închise, se poate decide suspendarea punctuală a cursurilor în unele clase

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 25 ianuarie 2019, 14:38 Actualitate | Sanatate


Sorina Pintea
Foto: AGERPRES
Ministerul Sănătății nu va lua măsuri suplimentare în cazul în care săptămâna viitoare va fi declarată epidemie de gripă, deoarece autoritățile acționează, deja, la fel ca în cazul unei epidemii, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Ea a adăugat că nu se va lua măsura închiderii școlilor, ci "fiecare școală, fiecare clasă va putea cere suspendarea cursurilor dacă 20% dintre copii lipsesc (din cauza gripei - n.red.). Se vor închide punctual, acolo unde sunt probleme, Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar pot decide acest lucru." "Dacă și săptămâna viitoare numărul cazurilor de gripă diagnosticate va fi mai mare decât al celor estimate, vom putea spune că suntem în epidemie", a anunțat ministrul Sănătății. Autoritățile ar urma să ia o decizie privind decararea epidemiei marțea sau miercurea viitoare, în funcție de evoluția numărului de cazuri, spune Sorina Pintea. 35 de oameni au murit până acum, în acest sezon, din cauza gripei, a precizat ministrul Sănătății.

Toate cele 35 de victime aveau un lucru în comun - nu erau vaccinate, spune Sorina Pintea. Potrivit ministrului Sănătății, 31 dintre victime aveau condiții medicale preexistente (alte afecțiuni) în timp ce 4 dintre acestea nu aveau alte afecțiuni.

Sorina Pintea a amintit că "suntem în plin sezon gripal, ca în fiecare an în această perioadă. Am avut două săptămâni cu caracter epidemic. Conform specialiștilor, suntem în pragul unei epidemii." Pentru a putea declara epidemie este nevoie de 3 săptămâni în care numărul cazurilor diagnosticate să fie mai mare decât numărul cazurilor estimate."

"În fiecare an, în această perioadă are loc o circulație a virusului gripal Eu nu cred că trebuie să facem din asta un caz special", spune ministrul Sănătății, adăugând că cel mai bun lucru care se poate face în această situație este respectarea recomandărilor specialiștilor în acest caz. Sorina Pintea a subliniat că "nu este o surpriză că în fiecare iarnă avem gripă".


Cum te ferești de gripă. Sfaturile specialiștilor, repetate și de ministrul Sorina Pintea în conferința de presă:
 • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicaţie de spitalizare;
 • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
 • Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
 • Igiena adecvata a mâinilor, in vederea reducerii răspândirii virusului;
 • Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente;
 • Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
 • Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, in special în secțiile cu risc;
 • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
 • Continuarea vaccinării antigripale.

În legătură cu cele 4 zile libere (24,25,26 și 27 ianuarie) Sorina Pintea a atenționat că aceste zile nu trebuie să însemne că "nu mergem la școală, dar mergem în alte zone aglomerate".

Ministrul Sănătății a ținut, de asemenea, să sublinieze că cea mai sigură metodă de evitare a îmbolnăvirilor, potrivit specialiștilor, este vaccinarea anti-gripală și a amintit că "vaccinul anti-gripal nu este introdus în schema obligatorie, dar recomandarea specialiștilor este să ne vaccinăm."Sorina Pintea a precizat că Ministerul Sănătății a comandat, în acest an, 1,3 milioane de doze de vaccin anti-gripal, în condițiile în care estimarea de doze necesare era de 1,1 milioane. Estimarea Ministerului Sănătății se face în funcție de numărul persoanelor încadrate în categoriile de risc - în special copii și persoane în vârstă, care primesc vaccinul, la cerere, de la medicul de familie. Ministrul Sănătății a subliniat că și pentru cadrele medicale există recomandarea să se vaccineze, acolo unde nu sunt contraindicații.

În acest moment, cea mai mare parte a persoanelor vaccinate - aproximativ 800.000 - sunt persoane din grupa de risc cu vârsta de peste 65 de ani, a precizat ministrul Sănătății.


 • România, la un pas de o epidemie de gripă

România este la un pas de declararea unei epidemii de gripă, după ce ultimele două săptămâni au fost declarate de specialiștii Institutului de Sănătate Publică săptămâni cu caracter epidemic. În cazul în care va urma a treia săptămână cu caracter epidemic, în România va fi declarată epidemie de gripă. 35 de decese cauzate de gripă și 522 de cazuri de îmbolnăviri s-au înregistrat de la începutul sezonului. Ministerul Educaţiei a decis, miercuri, la recomandarea Ministerului Sănătății, să închidă vineri toate școlile, din cauza numărului mare de îmbolnăviri.

Gripa în România, în cifre - săptămâna 14-20 ianuarie (Sursa: Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile):
 • S-a inregistrat a doua saptamana consecutiva epidemică.
 • Activitatea gripală a avut un trend crescator, a evoluat cu intensitate inaltă, cu extindere regională în zona de sud a țării și cu focare locale și cazuri sporadice în celelate zone ale țării.
 • Morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea inregistrată în săptămâna precedentă și rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 60%.
 • Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinica, IACRS și pneumonii) înregistrat la nivel național a fost de 117.576, cu 21.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (79.459) și cu 29.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (90.963).
 • S-au înregistrat la nivel național 4625 cazuri de gripă clinică comparativ cu 1155 înregistrate în săptămâna precedentă și cu 128 cazuri înregistrate în aceeași săptămână a anului anterior (S 03/2018).
 • Au fost înregistrate 58 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 27 mai multe față de săptămâna anterioară și cu 41 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
 • Au fost comunicate 24 decese noi confirmate cu virus gripal. De la începutul sezonului 2018-2019 au fost înregistrate 34 decese confirmate cu virus gripal, din care 23 tip A, subtip (H1)pdm09, 6 tip A, subtip H3 si 5 tip A, nesubtipat, față de 4 in sezonul precedent, în perioada similară, din care 2 cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09 si 2 cu virus gripal tip B.
 • Nu putem afirma, în acest moment, că ne confruntam cu un sezon gripal mai sever față de sezonul precedent, ci că s-a inregistrat un numar mai mare de decese mai devreme față de sezonul precedent.
 • De la începutul sezonului au fost confirmate 522 cazuri de gripă: 228 cazuri gripă cu virus AH1; 127 cazuri gripă cu virus AH3; 166 cazuri gripă cu virus A nesubtipat; 1 caz de gripă cu virus B
 • Până la data de 20.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.275.813 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

SITUAȚIA CAZURILOR DE GRIPĂ ȘI A DECESELOR ÎN FIECARE JUDEȚ DIN ROMÂNIA (Sursa: Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile):


 • De ce România nu a declarat epidemie de gripă, precum Ungaria și Bulgaria

România nu întrunește, în acest moment, în ciuda exploziei de cazuri din ultima perioadă, criteriile pentru declararea oficială a unei epidemii de gripă, care nu sunt stabilite de fiecare țară în parte, ci de Organizația Mondială a Sănătății. Unul dintre cele mai importante este înregistrarea a 1.500 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori. Ne-am putea confrunta, însă, cu o epidemie de gripă peste doar o săptămână.

Măsurile de prevenție nu diferă, însă, foarte mult în cazul unei epidemii, comparativ cu cele luate în acest moment, au explicat, pentru HotNews.ro, specialiștii Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Ultimele două săptămâni au fost caracterizate de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică drept săptămâni epidemice, însă pentru declararea unei epidemii este nevoie de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice.

Ce înseamnă săptămână epidemică - creştere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetica a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Pentru o perioadă epidemică este nevoie, însă, de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice (ce îndeplinesc criteriile de mai sus).

Două țări vecine României, Bulgaria și Ungaria, au declarat, săptămâna trecută, epidemie de gripă, însă ambele îndeplinesc condițiile Organizației Mondiale a Sănătății. Ungaria a declarat epidemie la nivel național, iar Bulgaria la nivelul a 8 județe.


Criterii de evaluare a formelor de manifestare a gripei, agreate de Organizația Mondială a Sănătății (sursa: Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile):

 • focar local - creșterea morbidității peste nivelul așteptat la nivel local (județ) sau focare în două sau mai multe colectivități din județ, cu confirmări de laborator.
 • activitate regională - creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în unul sau mai multe județe din teritoriul de supraveghere regional, dar numai cu confirmări de laborator.
 • săptămână epidemică - creștere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) și cel putin 10% virusuri gripale aparținând aceluiași subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.
 • perioadă epidemică - succesiunea a cel puțin 3 săptămâni epidemice (care îndeplinesc criteriile de mai sus).
 • epidemie extinsă - creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în una sau mai multe regiuni, populația însumată a acestor regiuni totalizând 50% sau mai mult din populația totală a țării, cu confirmări de laborator în toate zonele în care se înregistrează creșteri ale numărului îmbolnăvirilor.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1733 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Pai logica spune altceva (Vineri, 25 ianuarie 2019, 14:51)

  mondrian [utilizator]

  Daca vom avea mai multe cazuri decat cele estimate inseamna ca avem epidemie ACUM, nu saptamana viitoare, nu?
 • +3 (3 voturi)    
  Epidemia din 2016 (Vineri, 25 ianuarie 2019, 14:55)

  bili_coiosu [utilizator]

  Vedeti ca ati uitat sa initiati carantina pentru epidemia de ciuma rosie. Primul focar de infectie a fost detectat in dec. 2016, dar se pare ca ati cam inchis ochii.
 • +3 (3 voturi)    
  Aha (Vineri, 25 ianuarie 2019, 20:24)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Ca la epidemia de rujeola? Ca la West Nile? Atunci suntem in maini sigure!
 • +1 (1 vot)    
  statele din jur au declarat epidemie (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 9:38)

  Antenistontel [utilizator]

  guvernul psd doar numara mortii!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by