10YearsChallenge România, de la unul dintre pionierii vaccinării anti-HPV, la țara în care cinci femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 25 ianuarie 2019, 7:57 Actualitate | Sanatate


Vaccinare
Foto: Hotnews
Cinci femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în România din cauza cancerului de col uterin, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare. "Femei care nu ar trebui să moară, mame și soții care lasă în urmă alte tragedii", spun medicii consultați de HotNews.ro. În anul 2008, România se număra printre primele țări care introducea vaccinarea împotriva HPV - virusul care provoacă boala - simultan, spre exemplu, cu Marea Britanie. 10 ani mai târziu, suntem țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin și singura, în afară de Polonia, care nu alocă niciun ban pentru vaccinarea anti-HPV.

Info pe scurt:
 • România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual - echivalentul populației unei localități din mediul rural) și locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii (în țara noastră se înregistrează peste 4.000 de noi cazuri în fiecare an). Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România. (Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică).
 • Singura modalitate de prevenire a cancerului de col uterin este vaccinarea împotriva virusului HPV (Human Papiloma Virus), dar Ministerul Sănătății nu a alocat niciun ban pentru vaccinul anti-HPV, în ultimii 10 ani.
 • Cum te poți vaccina în acest moment în România: doar pe banii tăi. Medicii de familie pot colecta cereri de la părinții adolescentelor care doresc să își vaccineze fiicele, însă aceste solicitări sunt puse pe lista de așteptare, în eventualitatea în care Ministerul Sănătății va cumpăra vaccinul. El nu poate fi distribuit gratuit deoarece nu există în acest moment, nefiind cumpărat de minister.
 • Vaccinul anti-HPV nu este unul "pentru toate buzunarele": o doză din acest vaccin costă în jur de 600 de lei. Dacă pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze, după vârsta de 14 ani sunt necesare 3 doze.
 • Ministerul Sănătății a cumpărat o singură dată doze de vaccin anti-HPV în anul 2008, pentru o campanie gratuită de vaccinare. Campania a fost un eșec din cauză că nu a fost însoțită și de o campanie de informare, spun medicii consultați de HotNews.ro.
 • Organizația Mondială a Sănătății recomandă campanii de vaccinare a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani, însă sunt țări care au extins vaccinarea și la băieți, care sunt și ei purtători ai virusului (Marea Britanie și Australia) sau care au extins vaccinarea până la vârsta de 45 de ani, atât la femei, cât și la bărbați (Statele Unite ale Americii).
 • În România nu este clar când ar putea fi pus pe picioare un program gratuit de vaccinare anti-HPV: Ministerul Sănătății a răspuns, la solicitarea HotNews.ro, că "are în intenție achiziționarea vaccinului HPV, în vederea reînceperii campaniei de vaccinare împotriva infecției cu HPV pentru anul 2019".
 • Cancerul de col uterin poate fi depistat prin testul Babeş-Papanicolau, o investigație medicală simplă, care este gratuită în România, iar medicii recomandă ca toate femeile cu vârsta între 18 şi 64 de ani să facă anual testul. Depistat într-o fază incipientă, cancerul de col uterin poate fi tratat. Numărul mare de cazuri și de decese din țara noastră arată însă că puține românce fac această analiză periodic.
 • Tuturor celorlalte probleme li se adaugă și prejudecățile: Un psiholog consultat de HotNews.ro spune că una dintre cauzele pentru care părinții din România refuză să își vaccineze fiicele împotriva virusului HPV este că, pe lângă temerile că efectele vaccinului nu sunt cunoscute și testate suficient, și aceea că, odată făcut acest vaccin, fiicele lor s-ar simți încurajate să își înceapă mai devreme viața sexuală.
 • HotNews.ro a descoperit, de asemenea, cazul unei femei din Brașov care, deși suferă de cancer de col uterin, refuză să își vaccineze fiica de 16 ani, în urma sfatului medicului.

 • Cum te poți vaccina împotriva virusului HPV în România: Doar pe banii tăi

În acest moment, părinții care vor să își vaccineze fiicele adolescente împotriva virusului HPV sau sunt sfătuiți de medicii de familie să facă acest lucru au o singură opțiune: să cumpere vaccinul. În multe familii sărace, în special din mediul rural, acest lucru este, însă, aproape imposibil. O doză de vaccin anti-HPV costă în jur de 600 de lei. Pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze la interval de 6 luni, în timp ce, după vârsta de 14 ani, trebuie administrate 3 doze la un interval de minimum o lună între prima și a doua și de 6 luni a treia.

A doua opțiune este înscrierea pe lista de așteptare a medicului de familie. Medicii de familie pot colecta cereri de la părinții adolescentelor care doresc să își vaccineze fiicele, însă aceste solicitări sunt puse pe lista de așteptare, în eventualitatea în care Ministerul Sănătății va cumpăra vaccinul. El nu poate fi distribuit gratuit deoarece nu există în acest moment, nefiind cumpărat de Ministerul Sănătății.Și aici există, însă, o problemă: în eventualitatea în care Ministerul Sănătății ar cumpăra mâine vaccinul, tinerele înscrise pe lista de așteptare, dar care au depășit vârsta de 14 ani, nu mai pot fi vaccinate gratuit.

Recomandarea vaccinării pentru grupa de vârstă 11-14 ani aparține Organizației Mondiale a Sănătății, însă OMS recomandă extinderea vaccinării pentru adolescentele ai căror părinți au solicitat acest lucru, în momentul în care vaccinul este disponibil. Alte țări au procedat în acest fel, iar România ar trebui să urmeze exemplul, a declarat, pentru HotNews.ro, medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie din cadrul Societății de Medicină de Familie din România.

 • Ministerul Sănătății "are în intenție" cumpărarea vaccinului în 2019

HotNews.ro a întrebat Ministerul Sănătății, la finalul anului 2018, care sunt planurile în privința vaccinării împotriva virusului HPV și când vor fi alocați bani pentru un program de vaccinare."Ministerul Sănătății are în intenție achiziționarea vaccinului HPV, în vederea reînceperii campaniei de vaccinare împotriva infecției cu HPV pentru anul 2019. Conform Organizației Mondiale a Sănătății 377/2017, vaccinarea se realizează pentru fetele din grupa de vârstă 11-13 ani, la cererea parinților. Ținând cont că în ultimul an numărul cererilor de vaccinare a fost de aproximativ 6000/trimestru, Ministerul Sănătății intenționează realizarea demersurilor pentru încheierea unui acord cadru pentru 4 ani, necesarul minim estimat fiind de 50.000 de doze, iar în funcție de cererile care se vor înregistra să fie achiziționate dozele necesare", este răspunsul instituției conduse de Sorina Pintea.


 • Medicul Gindrovel Dumitra: Gândiți-vă că 2.000 de femei înseamnă că în fiecare an România pierde o localitate din mediul rural

HotNews.ro a stat de vorbă cu medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie din cadrul Societății de Medicină de Familie din România, despre cifrele sumbre privind incidența și mortalitatea provocată de cancerul de col uterin în țara noastră.

Concluzia medicului este că "atât prevenția primară, cât și prevenția secundară nu funcționează în țara noastră. Prevenție primară înseamnă vaccinare, adică acea intervenție specifică împotriva agentului cauzator, cel care inițiază, practic, leziunile care duc în final la cancer și prevenție secundară înseamnă screening pentru cancer de col uterin, care înseamnă să depistezi acele femei la care leziunile au fost inițiate până la a ajunge în faza de cancer invaziv. Din păcate, în România, cifrele spun că în fiecare an sunt descoperite aproximativ 4.000 de cazuri noi și în fiecare an pierdem în jur de 2.000 de femei din cauza acestei boli."

Gindrovel Dumitra atrage atenția că "Gândiți-vă că 2.000 de femei înseamnă că în fiecare an România pierde o localitate din mediul rural. E o cifră pe care nu știu dacă noi ne-o permitem, dar tragedia constă în faptul că aceste femei sunt de obicei femei tinere, femei care nu ar trebui să moară, femei din grupa de vârstă 20 până în 40-50 de ani care sunt mame, care sunt soții și care lasă în urmă alte tragedii."Gindrovel Dumitra era medic de familie și în anul 2008, primul și singurul an în care în România a existat un program de vaccinare gratuită împotriva HPV, cu vaccinuri cumpărate de Ministerul Sănătății. Își amintește că acea campanie a fost un eșec "din cauză că un grup de iresponsabili, ca să nu spun altfel, au generat o campanie anti-vaccinare cu argumente false, care a făcut, în final, ca părinții să refuze acest vaccin. În acești 10 ani puteau să fie vaccinate toate aceste cohorte. Înseamnă că 10 ani înmulțit cu 2.000 de femei care mor în fiecare an ar fi dus la 20.000 de femei care ar fi fost salvate".

El subliniază că, după acel eșec, o eventuală nouă campanie de vaccinare trebuie să fie precedată obligatoriu de o campanie de informare. "Acolo unde părintele trebuie să înțeleagă foarte bine care este rolul acestui vaccin și care este profilul de siguranță, respectiv de eficiență. Absența campaniei de informare în anul 2008 a luat pe nepregătite Ministerul Sănătății și a dus, practic, la eșecul acelei campanii de vaccinare. Obligatoriu trebuie gândită o campanie de informare."

"Datele în ceea ce privește impactul vaccinării HPV le avem deja din țări precum Australia, care arată că reduce considerabil numărul de cazuri de cancer, iar pe de altă parte arată reducerea considerabilă a numărului de leziuni necanceroase, cum ar fi verucile vulgare, cele care apar pe tegument și care sunt produse de anumite subtipuri de virus HPV. Cum spuneam, există o experiență de peste 12-14 ani în alte state care au vaccinat cu acest vaccin și există argumente aduse acum 10 ani care nici atunci nu au stat în picioare și cu atât mai mult nu mai pot sta acum în picioare", explică medicul.

"Pe de altă parte, lucrurile nu mai stau așa cum s-a întâmplat în anul 2008, pentru că de atunci până acum, noi, Societatea Națională de Medicină de Familie, am desfășurat cel puțin 3 campanii de informare în rândul colegilor noștri medici de familie legat de vaccinarea HPV pe de o parte, iar pe de altă parte, Direcțiile de Sănătate Publică au colectat, la nivel național, un număr destul de mare de cereri din partea părinților pentru ca copiii lor să fie vaccinați. Din punctul meu de vedere, trebuie prioritizate în acest moment, cumpărate vaccinurile HPV pentru acei părinți care deja au semnat acele cereri pentru vaccinare, pentru că în felul acesta constituim bulgărele de încredere, bulgăre care trebuie să se rostogolească și să atragă din ce în ce mai mulți părinți în a accepta să primească vaccinul HPV pentru fetițele lor", adaugă medicul.

Concluzia lui Gindrovel Dumitra este că "Ministerul Sănătății poate să cumpere acest vaccin. Acest vaccin este împotriva virusului HPV, virus care generează leziunile care duc la cancerul de col uterin, dar nu numai la cancerul de col uterin. Ele pot să genereze mai multe tipuri de cancer, care sunt inițiate de virusul HPV: cancerul vulvar, cancerul vaginal, anumite forme de cancer de piele, cancerul laringian, cancerul faringian, cancerul penian la bărbați. Acest vaccin nu previne doar cancerul de col uterin, ci și multe alte forme de cancer."

"Beneficiul nu este doar al unei femei care urmează să fie salvată de la moarte. Este un beneficiu al întregii familii - al copiilor acelei femei, al soțului acelei femei și, nu în ultimul rând, al societății noastre. Sper ca Guvernul României să prioritizeze într-un final, din punct de vedere financiar, alocarea resurselor", subliniază medicul.


 • O femeie din Brașov are cancer de col uterin, dar refuză să își vaccineze fiica de 16 ani

HotNews.ro a descoperit cazul unei femei din Brașov care a refuzat să își vaccineze fiica de 16 ani împotriva virusului HPV, cu toate că ea, mama, a fost diagnosticată cu carcinom de col uterin.

"Această doamnă are carcinom de col uterin (cancer). Ea s-a dus direct în Austria și s-a tratat. Din fericire, l-a prins într-o fază incipientă și totul a decurs ok. Acum, ea a refuzat să își vaccineze fetița care are 16 ani", a povestit Mihaela Corina Mihăilescu, medicul de familie al femeii, pentru HotNews.ro.

Femeia care suferă de carcinom de col uterin a refuzat să ofere vreo explicație pentru faptul că, în ciuda sfatului medicului, nu dorește să își vaccineze fiica: "Fără nicio explicație, ne-a semnat în fișă, este tutore legal, nu am ce să fac", spune medicul.

Medicul Mihaela Corina Mihăilescu spune că a mai avut și alte cazuri de părinți care au refuzat să își înscrie fiicele pe lista de așteptare pentru vaccin, dar cazul mamei bolnave este de departe cel mai șocant.

"Părerea mea este că acest acord informat a stricat toată piața vaccinurilor în România. Și, mai ales, când s-a luat acordul părintelui prin școli, când erau campaniile școlare, și pe vremea când noi eram copii, părintele nu era întrebat dacă dorește sau nu să își vaccineze copilul. Și copilul meu a venit în clasa zero acasă cu o hârtiuță pe care să o semnez dacă sunt de acord să îi fac vaccinul antipolio. În momentul ăla s-a stricat tot, pentru că unora li se pare ceva suspect", mărturisește medicul Mihaela Corina Mihăilescu.

Medicul Mihaela Corina Mihăilescu subliniază, de asemenea, faptul că vaccinarea împotriva HPV nu ar trebui să se oprească la 14 ani: "Prietena mea care este ginecolog și-a vaccinat fetița la 16 ani. Efectul maxim al acestui vaccin este după 5 ani. Chiar și prietena mea ginecolog a refuzat la medicul de familie la intervalul la care este făcut și a spus: 'Degeaba îl faci la 11-12 ani. Pentru că până la 16 ani poate că nici nu o să își înceapă viața sexuală.' Și atunci, ea a ales să își vaccineze fiica, dar când a făcut 16 ani și nu în intervalul 11-14 ani. Și a preferat să și-l plătească. Și ăsta poate să fie un motiv, pentru că statul îți dă, dar îți dă strict pentru lotul de fetițe 11-14 ani. Dacă vrei să o vaccinezi la 16 ani, nu intră în categoria de vârstă, trebuie să îi plătești din bani proprii. Poate și ăsta să fie un motiv. Înțeleg că vârsta de începere a vieții sexuale a mai coborât, dar nu înțeleg de ce statul român acordă vaccinul gratuit doar pentru intervalul de vârstă 11-14 ani.Până la 14 ani, în accepțiunea DSP-urilor, înseamnă 15 ani fără o zi."


 • Virusul HPV - cea mai cunoscută infecție cu transmitere exclusiv sexuală din lume, "vinovată" pentru declanșarea câtorva tipuri de cancer

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume, potrivit Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Victor Babeș din București. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcurcul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV. (sursa: Institutul Național de Sănătate Publică).

În multe cazuri, virusul este eliminat de sistemul imunitar al organismului, dar, atunci când acest lucru nu se întâmplă, infecțiile cu HPV pot declanșa câteva tipuri de cancer: cancer de col uterin, cancer anal, cancer vaginal, cancer de penis sau cancer la gât.

Singura modalitate considerată eficientă de prevenție a cancerului de col uterin şi a bolilor asociate infecţiei cu HPV este vaccinul anti-HPV.Prima versiune a vaccinului împotriva virusului HPV - Gardasil - a fost aprobată în anul 2006 și acoperea 4 tulpini ale virusului. Cea mai nouă versiune a vaccinului, Gardasil 9, protejează împotriva a 9 tulpini ale virusului HPV.

La doi ani de la aprobarea primei versiuni a vaccinului, în anul 2008, el ajungea și în România, sub formă de program oferit gratuit de Ministerul Sănătății. După eșecul acelei campanii, cauzat, așa cum spun medicii, de faptul că nu a fost dublată și de o campanie de informare corespunzătoare, "s-a lăsat tăcerea", spun medicii.

Australia a introdus un program gratuit de vaccinare împotriva HPV în anul 2007, iar Marea Britanie simultan cu România, în anul 2008.

În timp ce România se zbate de 10 ani fără să mai aloce bani pentru achiziționarea vaccinului HPV, țările care au introdus vaccinarea odată cu țara noastră, în perioada 2007-2008, sunt acum departe: Australia a anunțat că ar urma să elimine complet cazurile de cancer de col uterin în următorii 20 de ani.

Unele țări încep deja să extindă vaccinarea și la băieți/bărbați, deoarece și ei sunt purtători ai virusului: Marea Britanie a decis anul trecut să vaccineze și băieții între 12 și 13 ani, iar Statele Unite au extins vaccinarea împotriva virusului HPV pentru femeile și bărbații cu vârsta între 27 și 45 de ani.

Experții spun că actualul vaccin, care protejează împotriva a 9 tulpini HPV, este cel mai eficient atunci când este administrat înainte de începerea activității sexuale. Vaccinul este considerat însă eficient și după acest moment, pentru că, cu toate că mulți adulți care și-au început viața sexuală au fost expuși la anumite tipuri de HPV, majoritatea nu au fost expuși la toate cele 9 tulpini acoperite de vaccin.

În România, vaccinarea împotriva bolilor provocate de virusul HPV se regăseşte, deocamdată doar pe hârtie, în Programul Naţional de Imunizare, iar, începând de anul trecut, Ministerul Sănătăţii a început colectarea solicitărilor adresate de părinţi.

În anul 2018, peste 570.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în întreaga lume, iar peste 311.000 au murit din această cauză. Cancerul de col uterin este al 4-lea cel mai frecvent diagnosticat și a 4-a cauză de mortalitate prin cancer la femei, la nivel global. În 42 de țări din lume, este principala sursă de mortalitate prin cancer la femei. (sursa: Observatorul Global de Cancer - GLOBOCAN).

În perioada 21-27 ianuarie este celebrată Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin - un demers menit să ajute la comunicarea și informarea asupra metodelor de prevenție împotriva acestei boli și la creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la această boală. Cum România și Polonia sunt singurele dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene care nu alocă finanțare pentru vaccinarea anti-HPV în cadrul Programelor Naționale de Vaccinare, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin pune accent, anul acesta, pe importanța screeningului împotriva cancerului de col uterin.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10145 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  ...de ce a fost omorât Ceaușescu?? (Vineri, 25 ianuarie 2019, 8:52)

  Entiu [utilizator]

  Intrebare,
  de ce a fost omorât Ceaușescu, când se știe câte a făcut pentru binele nostru al tuturora?!
 • -4 (18 voturi)    
  eu sunt pro (Vineri, 25 ianuarie 2019, 9:09)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  eu sunt pro vaccinare, insa ce-i cu campania asta de propaganda de vaccinare aparuta in ultimul timp pe net? plateste ministerul ceva banet pe articole pe saituri?

  Cei care nu vor vaccine, sa-i premieze Darwin.
  • +9 (15 voturi)    
   propaganda (Vineri, 25 ianuarie 2019, 11:53)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   "Propaganda" de care vorbiti (eu i-as spune mai degraba semnal de alarma, campanie de educare) e necesara pentru ca multi parinti nu isi vaccineaza copilul din nestiinta.

   Eu una am vazut de aproape ce inseamna cancerul de col, si nu as risca viata copilului meu cand un vaccin poate indeparta mare parte din risc.

   "sa-i premieze Darwin". Va dati seama ca cei care vor fi "premiati de Darwin" nu sunt cei care refuza vaccinurile, ci copiii lor nevinovati, nu?
   • -1 (9 voturi)    
    propaganda 100% (Vineri, 25 ianuarie 2019, 14:27)

    Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui KayT

    Se mediatizeaza fiecare caz de gripa sau rujeola..
   • 0 (0 voturi)    
    flyingroses74@gmail.com (Joi, 6 iunie 2019, 19:36)

    Dr.EmaPopa [utilizator] i-a raspuns lui KayT

    Vaccinul HPV nu previne cancerul de col uterin numai in cazul in care cancerul respectiv este cauzat de o infectie.

    Tulburari hormonale precum sindromul ovarelor polichistice cresc riscul acestui tip de cancer precum si terapiile hormonale ( inclusiv contraceptivele) pe termen lung.

    Un alt factor de risk este numarul de parteneri sexuali cat si varsta la care se incepe viata sexuala. Daca se incepe prea devreme exista iarasi un risc mic pentru acest tip de cancer.
 • -4 (12 voturi)    
  10 years challenge?! (Vineri, 25 ianuarie 2019, 10:44)

  cezv [utilizator]

  Ce relevanta au acesti 10 ani? Cate dintre fatalitati sunt la persoanele vaccinate in ultimii 10 ani? Problema se manifesta la femeile care nu au apucat vaccinul inainte de 2008 si acare acum au varste de 30+ .

  De ce puneti titluri irelevante?
  • +9 (13 voturi)    
   de ce puneti intrebari irelevante? (Vineri, 25 ianuarie 2019, 11:44)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui cezv

   Intr-adevar, fatalitatile sunt acum din randul femeilor care nu au apucat vaccinul. Peste 10 ani, vor fi din randul femeilor care ar fi putut sa faca vaccinul, dar nu l-au facut.

   Peste 10 ani, problema va deveni brusc relevanta. Sa asteptam pana atunci inainte sa punem intrebari incomode, sau cum?
 • +7 (13 voturi)    
  Romania (Vineri, 25 ianuarie 2019, 10:52)

  florinos [utilizator]

  Sunt românce care nu au fost niciodată la un control ginecologic mai ales in zonele rurale. De ce nu se face un control obligatoriu la o anumita vârsta ?

  In Programul de Guvernare PSD se promite ca se vor construi in 3 ani un Spital republican și 8 spitale regionale. Valoarea totală finanțată din FSDI este estimata la 3,5 mld. €. ... Au trecut 2 ani de Guvernare PSD si singurul lucru de remarcat in sanatate este ca PSD a hotarat ca cei 3 milioane euro din Taxa pe Viciu sa intre in Bugetul Public nu in Bugetul Ministerului Sănătății.
 • +7 (13 voturi)    
  Update, pentru cei interesati (Vineri, 25 ianuarie 2019, 11:07)

  fat.cat [utilizator]

  In ultimul an a intrat si pe piata din Ro vaccinul anti-HPV 2.0, impotriva a 9 tulpini virale high-risk. Varsta ideala de administrare este <15 ani. Sub aceasta varsta sunt suficiente 2 doze (0-6 luni). Peste varsta de 15 ani trebuie 3 doze (0-2-6 luni). Acestea sunt recomandari de la sfarsitul lui 2018 in State, unde unii chiar fac studii si recomandari periodice pentru imunizare, in timp real. Vaccinul poate fi administrat pana la varsta de 45 de ani, pe baza ultimelor date colectate. Exista un beneficiu real inclusiv la aceste categorii de varsta. Dar in timp ce unii fac studii si investesc in sanatate publica si preventie, la noi exista medici (!), uneori de specialitate (!) care contraindica vaccinarea anti-HPV. Ca sa nu mai vorbesc despre pleiada de vrajitoare, experte in obstetrica-ginecologie, care emit opinii de specialitate mai des decat societatile medicale si care influenteaza multe vieti, fara nicio raspundere. Cam atat am avut de spus. À bon entendeur, salut!
 • -6 (14 voturi)    
  unora (Vineri, 25 ianuarie 2019, 11:10)

  Toni_Romania [utilizator]

  Unora nu o sa le convina dar in RSR statul obliga femeile de peste 35 sa faca testul Papanicolau. Era neplacut, nedemocratic, dar rata cancerelor de uter era de multe ori ma redusa decat azi. In plus si promiscuitatea sexuala de azi e cauza (infectiile genitale cronice).
 • -2 (6 voturi)    
  Prostia ucide (Vineri, 25 ianuarie 2019, 13:23)

  CalinMircea [utilizator]

  Încă o dovadă în acest sens, dacă mai era nevoie - mai ales pentru prostuții cu lozinca aceea "corupția ucide". Dar probabil e o formă de selecție naturală.
 • -3 (7 voturi)    
  Transparenta (Vineri, 25 ianuarie 2019, 14:39)

  CHURCHILL [utilizator]

  Sa zicem ca sunt reale aceste cifre. Sa zicem ca disgnosticul este clar ca negru pe alb. Ar fi dragut sa fim informati si de tragediile si numarul lor provocate de administrarea acestui vaccin: decese, sterilitate, efecte adverse. Nu cred ca se va face pentru ca deja stim: "este greu de dovedit ca din cauza vaccinului s-antamplat vreo nenorocire" - logic


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by