15 decese provocate până acum de gripă, toate la persoane nevaccinate, și 1.155 de cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate numai în ultima săptămână. Prin comparație, în aceeași săptămână a anului trecut se înregistrau doar 80 de cazuri de gripă.
România este, deocamdată, departe de a îndeplini criteriile Organizației Mondiale a Sănătății pentru declararea unei epidemii, însă, în cazul în care se va menține tendința actuală de creștere a cazurilor, ne-am putea confrunta oficial cu o epidemie peste doar două săptămâni.
Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au anunțat oficial debutul sezonului gripal și faptul că săptămâna 7-13 ianuarie "a fost caracterizată ca săptămână epidemică", însă acest lucru nu este similar cu o epidemie: pentru declararea unei epidemii este nevoie de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice.
Ce înseamnă săptămână epidemică - creştere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetica a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) şi cel puţin 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică.
Pentru o perioadă epidemică este nevoie, însă, de succesiunea a cel puţin 3 săptămâni epidemice (ce îndeplinesc criteriile de mai sus).
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, avertizează că "Suntem în pragul unei epidemii de gripă, având în vedere că săptămâna trecută numărul cazurilor de gripă a depăşit numărul cazurilor estimate, săptămâna trecută a fost săptămâna epidemică."
"Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe . DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal", a precizat ministrul Sorina Pintea.
Două țări vecine României, Bulgaria și Ungaria, au declarat, săptămâna aceasta, epidemie de gripă, însă ambele îndeplinesc condițiile Organizației Mondiale a Sănătății. Ungaria a declarat epidemie la nivel național, iar Bulgaria la nivelul a 8 județe.
- Bilanțul gripei și infecțiilor respiratorii în acest moment în România
În acest interval s-au înregistrat la nivel național 1.155 de cazuri de gripa clinică comparativ cu 80 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

- focar local - creșterea morbidității peste nivelul așteptat la nivel local (județ) sau focare în două sau mai multe colectivități din județ, cu confirmări de laborator.
- activitate regională - creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în unul sau mai multe județe din teritoriul de supraveghere regional, dar numai cu confirmări de laborator.
- săptămână epidemică - creștere de minim 20% a numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) și cel putin 10% virusuri gripale aparținând aceluiași subtip în izolatele din totalul produselor patologice testate.
- perioadă epidemică - succesiunea a cel puțin 3 săptămâni epidemice (care îndeplinesc criteriile de mai sus).
- epidemie extinsă - creșterea morbidității peste nivelul maxim așteptat în una sau mai multe regiuni, populația însumată a acestor regiuni totalizând 50% sau mai mult din populația totală a țării, cu confirmări de laborator în toate zonele în care se înregistrează creșteri ale numărului îmbolnăvirilor.
- Cum să te ferești de gripă. Sfaturile specialiștilor
Ministrul Sănătății a făcut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândiri virusului gripal:
- Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
- Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
- Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
- Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
- Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
- Continuarea vaccinării antigripale. Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.
În acest sezon, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze și până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se afla în cabinetele medicilor de familie sau în stocul DSP.
Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.
Populatia Romaniei: 2016: 22,242 mil ; 2017: 22,223 mil ; 2018: 22,194 mil sursa: Insse.ro
Cazuri de gripa: 2016: 1064 ; 2017: 1560 ; 2018: numa gasit un calcul la zi, doar in ultima saptamana au fost confirmate 1155 cazuri
Decese datorate gripei: iarna 2016 : 0 ; iarna 2017: 6 ; iarna 2018: 15 decese.
Care este explicatia stiintifica prin care, in 3 ani, cresterea ratei de vaccinare antigripala de la 2,88% la 5,86% (o majorare de peste 2 ori) este insotita de o crestere accelerata a incidentei gripei (+50% pe an) si a mortalitatii din cauza gripei (+ 150% pe an).
Nu militez contra vaccinarii, caut doar sa aflu un raspuns calificat, pentru care multumesc anticipat.