​Creșterile salariale semnificative pe care anul 2018 le-a adus în sistemul sanitar par să nu îi fi convins pe o parte dintre medici să rămână să profeseze în țară. Chiar dacă salariile unora dintre ei au crescut substanțial sau chiar s-au dublat începând din martie anul trecut, numărul celor care au făcut cerere pentru a obține certificate de conformitate (documente care le permit să profeseze în afara țării) a scăzut nesemnificativ în 2018, după creșterea substanțială a salariilor din sistem, comparativ cu anul 2017, arată datele transmise HotNews.ro de Ministerul Sănătății. Datele arată că România a pierdut, în medie, 6 medici în fiecare zi din 2018.

MediciFoto: sxc.hu

În total, 2.312 medici au cerut eliberarea certificatelor de conformitate în anul 2018, în timp ce în 2017, numărul total a fost de 2.794 de medici, potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro.

2.312 medici înseamnă o medie de 6 medici pe zi care au cerut documentele pentru a părăsi țara și a putea profesa în străinătate în anul 2018.

Cu un an mai devreme, în 2017, înainte de creșterea salariilor din sistemul sanitar, totalul de 2.794 însemna o medie de 7,6 medici plecați zilnic din țară.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat, pentru HotNews.ro, că nu este obligatoriu ca toți medicii care au cerut eliberarea acestor certificate de conformitate să plece din țară, putând exista și excepții.

Numărul medicilor care au solicitat certificate de conformitate în 2017 și 2018 (sursa: date transmise de Ministerul Sănătății la solicitarea HotNews.ro):

Certificatele de conformitate în baza cărora medicii români au dreptul să profeseze în afara țării sunt eliberate, la cerere, de Direcțiile de Sănătate Publică, aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

  • Ministerul Sănătății transmisese în urmă cu o lună alte date privind numărul medicilor deciși să plece din țară: S-au strecurat inexactități

Pe de altă parte, cu doar o lună în urmă, în decembrie 2018, Ministerul Sănătății a transmis alte date privind numărul de certificate de conformitate cerute de medicii care vor să profeseze în afara țării, care arătau o ușoară creștere în 2018 comparativ cu anul 2017. Datele respective au fost transmise de Ministerul Sănătății ca răspuns la o interpelare pe această temă formulată de deputatul PSD Ioan Dîrzu. Potrivit răspunsului Ministerului Sănătății la interpelarea deputatului PSD, numărul medicilor care au solicitat eliberarea documentelor de conformitate pentru a putea profesa în străinătate în perioada ianuarie 2018 - noiembrie 2018 a fost de 2.580, în creștere foarte ușoară față de aceeași perioadă a anului 2017 (2.548 de cereri).

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, pentru HotNews.ro, că în răspunsul oferit în urmă cu o lună de instituția pe care o conduce, publicat pe site-ul Camerei Deputaților, "s-au strecurat inexactități".

Deputatul PSD Ioan Dîrzu scria, în interpelarea sa, că "a venit momentul să culegem rezultatele implementării din Programul de guvernare 2018-2020, referitoare la majorarea salariilor medicilor, care au primit într-o singură tranșă măririle salariale pentru următorii 3 ani".

El i-a adresat ministrului Sănătății, Sorina Pintea, următoarea întrebare: "Care este numărul cererilor depuse de medici pentru a profesa în afara țării, după implementarea majorărilor salariale și comparativ cu perioada de dinaintea majorărilor?"

Răspunsul oficial transmis de Ministerul Sănătății la interpelarea formulată de deputatul PSD Ioan Dîrzu:

"Referitor la întrebarea/interpelarea dvs. privind "cererile medicilor de a pleca din țară", vă comunicăm următoarele:

Situația solicitărilor depuse de medici pentru eliberarea documentelor de conformitate se prezintă astfel:

- în perioada ianuarie 2017 - noiembrie 2017 s-aua înregistrat 2.548 de cereri.

- în perioada ianuarie 2018 - noiembrie 2018 s-au înregistrat 2.580 de cereri."

De asemenea, în noiembrie anul trecut, Sorina Pintea declara că "cererile depuse de medici pentru a pleca în străinătate, pentru acele certificate de conformitate, au scăzut cu aproximativ 45-50%. Există, în schimb, foarte multe solicitări pentru a se întoarce în România".

Sorina Pintea a explicat, săptămâna aceasta, pentru HotNews.ro, că declarația sa din luna noiembrie făcea referire la o anumită perioadă din an, nu la întreg anul 2018, fiind vorba, la acea vreme, despre date parțiale.

  • Salariile medicilor au crescut substanțial începând din martie 2018

Salariile angajaților din sistemul sanitar, în special medici și asistente, au crescut substanțial începând din martie 2018.

Cei mai norocoși angajați din sistem au primit chiar salariile dublate după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor. Doar o parte dintre angajații din sistem - personal TESA, biologi, chimiști și biochimiști - nu au beneficiat de majorări salariale.

Sorina Pintea a anunțat, încă de la instalarea în funcția de ministru al Sănătății, în februarie 2018, că salariile medicilor și asistenților urmau să crească în luna martie cu procente cuprinse între 70% și 172%, față de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice.

Ministrul Sănătății a dat asigurări, la acea vreme, că există bani cuprinși în buget pentru aceste majorări subtsanțiale, adaugând că "Principala mea temere este să avem un act medical de calitate, corespunzător acestor salarii. Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred că trebuie să oferim și servicii la nivel de Uniunea Europeană. În acest moment nu mai există scuză."

  • Un medic român a plecat din țară la fiecare 6 ore până în 2016

În România, un medic plecă din țară la fiecare 6 ore, arătau datele prezentate de Colegiul Medicilor la finalul anului 2016. Peste 14.500 de medici români au solicitat de la Colegiul Medicilor actele necesare pentru a putea profesa în afara ţării în perioada 2010-2016. La finalul anului 2016, peste 10.000 de medici români lucrau în Germania, Franţa şi Marea Britanie - cele mai importante 3 destinații alese de medicii români care părăsesc țara.

În domeniul asistenței medicale, scurgerea de creiere a devenit o reală urgență în România, profesioniștii calificați devenind din ce în ce mai greu de găsit, arată și un studiu al Băncii Mondiale, publicat în vara anului trecut de HotNews.ro. De exemplu, în 2017, rata de neocupare a locurilor de muncă în sectorul sănătății a fost mai mult decât dublă față de media economiei, arată studiul citat.

Practic, unul din patru medici a plecat să lucreze în străinătate. Între anii 2000 și 2013, numărul medicilor români care au părăsit țara a crescut cu peste 650 la sută, depășind 14.000 în 2013 (peste 25% din totalul medicilor români). Ca urmare, multe zone rurale sunt lăsate fără asistență medicală, agravând situația celor mai săraci români.