​"Suplimentele naturiste sau cum or fi ele trebuie reglementate, testate și autorizate de către Agenția Națională a Medicamentului sau de Agenția Europeană a Medicamentului. Așa vom ști exact ce conțin, ce interacțiuni medicamentoase au, ce efecte au, dar și ce riscuri. Și pentru că siguranța cetățenilor este de importanță majoră, atunci asta da temă pentru dezbătut și votat pe rapid în Parlament", scrie, într-o postare pe pagina sa de Facebook, Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reacția Rozalinei Lăpădatu vine după ce Agenția Națională a Medicamentului a anunțat, în urmă cu două zile, că produsul Aur Derm Crema cu mimoză, smirnă şi propolis urmează să fie retras de pe piață. Agenția Națională a Medicamentului a sfătuit, de asemenea, oamenii "să nu achiziţioneze Aur Derm Crema cu mimoză, smirnă şi propolis până la finalizarea procedurii de retragere de la comercializare, urmată de distrugerea produsului, având în vedere posibilul impact negativ asupra sănătăţii persoanelor cărora li se administrează".

Crema Aur Derm cu mimoză, smirnă şi propolis, produsă de firma românească Laur Med Plant, va fi retrasă complet de pe piața din România, în perioada următoare, de către Inspecția Sanitară de Stat. Procedura de retragere este în curs, a declarat joi, pentru HotNews.ro, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, Anca Crupariu.

Totuși, la o zi după avertismentul Agenției Medicamentului, crema continua, joi, să fie disponibilă în unele farmacii, în special în cele online, iar președintele Colegiului Farmaciștilor, Dumitru Lupuleasa, a declarat, joi, pentru HotNews.ro, că nu au fost notificați până în acest moment în legătură cu retragerea ei, pentru a îi informa pe farmaciști.

Crema nu este un produs nociv sau toxic propriu-zis, însă este "un cocktail de substanțe medicamentoase", cu toate că a fost etichetată de producător drept un produs naturist, cosmetic. Ea poate cauza reacții alergice sau reacții adverse, mai ales să este recomandată frecvent de pediatri, inclusiv pentru bebeluși.

Citește și: