Sorina Pintea: Nu există scăderi de venituri pentru personalul medical, nici la salarii, nici la gărzi

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 8 ianuarie 2019, 16:53 Actualitate | Sanatate


Sorina Pintea
Foto: AGERPRES
"Nu există scăderi de venituri nici la salarii, nici la gărzi" pentru personalul medical, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la finalul unei întâlniri cu sindicatele din domeniu. "OUG 114/2018 nu duce la scăderi de venituri", afirmă ministrul Sănătății. Sorina Pintea mai spune că "salariații cărora le rămân înghețate sporurile beneficiază de majorările prevăzute de legea salarizării". Sindicatele din sănătate au acuzat faptul că Ordonanţa de Urgenţă nr. 114/2018 rezolvă una dintre probleme, respectiv asigură creşterea salariilor de bază pentru circa 50% dintre salariaţii din sănătate, însă introduce, în acelaşi timp, o serie de măsuri care au un impact negativ semnificativ asupra tuturor salariaţilor din sistem - inclusiv pierderea unor sporuri.

"Prin acest act normativ adoptat în perioada sărbătorilor, Guvernul a decis, în mod paradoxal, să-i lipsească de drepturile cuvinte pentru activitatea desfăşurată în această perioadă tocmai pe cei aflaţi acum la muncă pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale necesare populaţiei, spun reprezentanții federației sindicale", acuza, la finalul lunii decembrie, Federația Solidaritatea Sanitară.

Personalul care nu a beneficiat de majorarea salariului de la 1 martie 2018 (cca. 50% dintre salariații din sănătate), respectiv farmaciști, biologi, chimiști, fizicieni, biochimiști, kinetoterapeuți, personalul TESA, infirmiere, brancardieri, registratori medicali, îngrijitoare, muncitori vor fi privați de raportarea următoarelor sporuri la noul salariu de bază: sporul pentru condiții de muncă, sporul pentru activitatea prestată în ture, sporul acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, sporul pentru munca prestată în timpul nopţii, potrivit sindicaliștilor.

Asistentele medicale sunt private de raportarea la salariul de bază actual a sporului pentru activitatea prestată în ture, sporului acordat pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, nu se lucrează, susțin sindicaliștii din sănătate.

De asemenea, medicii sunt lipsiți de raportarea sporurilor aferente activităţii prestate în linia de gardă la noul salariu de bază/tariful orar aferent salariului de bază. Acordarea tarifului orar aferent salariului de bază actual pentru activitatea desfășurată în gărzile suplimentare este și ea incertă, afirmă sindicaliștii din domeniu.

Ei au mai arătat că această OUG "generează ruperea legăturii firești și legale dintre salariul de bază și sporuri, caracterizată de raportarea sporurilor la salariul de bază actual, pe termen nelimitat, întorcându-ne astfel la perioada 2009-2016".

"Având în vedere "obiceiul" Guvernului de a adopta acte normative ce vizează soarta salariaţilor din sănătate fără respectarea regulilor de dialog social (aceasta fiind principala cauză a efectelor negative) şi de a face acest lucru în perioada sărbătorilor, protestele noastre sunt întemeiate. Pentru a ne asigura că astfel de situaţii nu se vor repeta în viitor, considerăm că orice acţiune a Guvernului în perioada sărbătorilor va trebui urmată de proteste în aceeaşi perioadă, ce trebuie să includă şi greva generală. În acest moment, acţiunea inadecvată a Guvernului din timpul sărbătorilor este sancţionată prin intermediul acestui protest simbolic, el reprezentând punctul de început al unor acţiuni ce asigură intrarea în anul 2019 în plin conflict colectiv de muncă", a arătat Federația Solidaritatea Sanitară.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

426 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    Legea Salarizării Unitare trebuie abrogata (Marţi, 8 ianuarie 2019, 17:59)

    simplex1 [utilizator]

    Legea Salarizării Unitare i-a îmbogățit nejustificat pe medici și asistente. Majoritatea medicilor primari au strâns destui bani în nici un an sa-și cumpere o garsoniera.

    90% din doctori sunt slabi ca 90% din profesori sau oameni din orice alt domeniu. Salariile uriașe ale personalului medical, medici și asistente, date la grămadă fără a se tine seama de nici un fel de criterii de performanta nu aduc nimic bun, sunt bani aruncați.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by