​Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și denunțătorul lui Mihai Lucan în dosarul în care acesta este cercetat de DIICOT pentru delapidarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, afirmă, la exact un an de la reținerea lui Mihai Lucan de către procurori, că este îngrijorat de ritmul foarte lent în care se desfășoară ancheta în acest caz. Emanuel Ungureanu mai spune că nu știe dacă DIICOT a deschis și un dosar de trafic de organe pe numele lui Lucan, cu toate că au fost depuse mărturii, acuzații și probe în acest sens.

HotNews.roFoto: Hotnews

Emanuel Ungureanu a declarat vineri, pentru HotNews.ro, că multe dintre victimele lui Mihai Lucan și ale grupului infracțional pe care l-a organizat pentru delapidarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj nu mai cred că acesta va plăti pentru jefuirea institutului.

"În acest an care s-a scurs de la reținerea medicului Mihai Lucan și a fiului acestuia, din păcate, multe dintre victimele acestui individ și a grupului infracțional pe care l-a organizat pentru delapidarea ICUTR Cluj-Napoca nu mai cred că acesta va plăti pentru jefuirea institutului. Este foarte dureros să văd cât de greu se desfășoară ancheta DIICOT. (...) Îngrijorarea mea este legată de ritmul în care se desfășoară această anchetă, la care se adaugă preocuparea majoră privind celelalte suspiciuni ridicate, privind traficul de organe al lui Lucan în cadrul ICUTR, în condițiile în care DIICOT nu l-a audiat pe Iulian Iacob, care a povestit cum și-a traficat un rinichi lui Lucan la ICUTR în anii 2000, și nici pe mine în această speță. Acuzațiile și probele mele ar fi trebuit să determine o acțiune mult mai fermă. La această oră, nu știm dacă DIICOT are în cercetare un dosar de trafic de organe pe un grup organizat despre care multe structuri, cum ar fi SRI, știu foarte multe lucruri de foarte muți ani", afirmă deputatul USR.

Emanuel Ungureanu mai spune că DNA și-a declinat competența de soluționare spre DIICOT- Structura Centrală, deși a cercetat alte fapte de abuz în serviciu săvârșite de Mihai Lucan, aspect dovedit prin textul unei ordonanțe pe care a primit-o în decembrie în urma unui denunț făcut în vară.

În ordonanța respectivă a DNA – Serviciul Teritorial Cluj se arată că în ceea ce privește fapta de abuz în serviciu săvârșită de Mihai Lucan și semnalată de Emanuel Ungureanu "există, indubitabil, identitate de obiect, fiind prezentate aceleași împrejurări factuale ce compun prezumtivul ilicit penal supus investigației organului de urmărire penală", potrivit deputatului USR.

Medicul urolog Mihai Lucan a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DIICOT în urmă cu exact un an, pe 21 decembrie 2017, alături de fiul său, de directorul administrativ al Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj și de directorul economic. Ulterior, instanța a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Lucan.

Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, este denunțătorul medicului Mihai Lucan în mai multe dosare penale care vizează neregulile de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj și din domeniul transplantului. Acuzațiile lui Emanuel Ungureanu la adresa lui Lucan, fost director al institutului, merg de la delapidarea institutului până la trafic de organe.

Emanuel Ungureanu a lucrat ca asistent social în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. În paralel, în anul 2007, a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie 'Delia Grădinaru', dedicându-se îngrijirii copiilor și tinerilor cu insuficiență renală cronică, dependenți de dializă, unii dintre ei aflați pe listele de așteptare pentru transplant renal.

Citește și: