​Bărbatul infectat cu bacilul piocianic la Spitalul "Caritas" din Roșiorii de Vede a murit. Direcția de Sănătate Publică Teleorman a deschis o anchetă, iar patru secții ale spitalului sunt în acest moment închise. Raportul preliminar al DSP arată că infecția este asociată actului medical, fiind descoperită în spălătoria spitalului și în lenjerii, potrivit Mediafax. Reprezentanții spitalului au susținut inițial că pacientul a venit cu bacteria de acasă.

Spital din RomaniaFoto: Hotnews

Bărbatul infectat cu piocianic s-a internat la Spitalul din Roșiorii de Vede pe 7 decembrie, cu sindrom subocluziv. A fost operat, din cauza unui ulcer perforat, iar în timpul operației i-au fost prelevate probe din infecție. În urma analizelor s-a constatat că pacientul era infectat cu bacilul piocoanic, bacterie găsită pe 26 noiembrie de DSP Teleorman în spălătoria spitalului.

Reprezentanții spitalului au susținut că pacientul venise cu bacteria de acasă. Același pacient fusese, însă, internat în spital din cauza unei fracturi de col femural stâng, exact în perioada în care activitatea spălătoriei spitalului fusese suspendată, pentru că se găsise bacilul piocianic în lenjerii.

Concluzia raportului efectuat de DSP Teleorman a fost una extrem de clară: "Având în vedere că pacientul a fost reinternat la o zi după externare și a fost depistat cu Pseudomonas Aeruginosa, infecția acestuia se încadrează în definiția de infecție asociată actului medical (nosocomială), apărută la 48 de ore de la internare până la 28 de zile de la externarea lui din spital".

Andra Priboi, purtătorul de cuvânt al Spitalului din Roșiorii de Vede, a declarat că după ce pacientul a murit, sunt așteptate rezultatele analizelor de la DSP: "Pacientul a decedat în cursul zilei de joi, prin stop cardio-respirator, pe insuficiență respiratorie acută. Încă suntem în curs de recoltare probe, venit de analize. Câteva secții sun suspendate, funcționăm cu restul secțiilor deschise, activitatea se desfășoară ca de obicei. Încă așteptăm răspunsul DSP-ului."

Drectorul DSP, Mioara Comana, a declarat, după moartea bărbatului, că "A murit, da. Din ce știu eu, omul era oricum foarte în vârstă, avea peste 80 de ani. El a fost internat prima oară de fractură de col femural, apoi ulcer perforat, a avut o peritonită veche. I-am întrebat și eu pe medicii spitalului care e povestea lui. Au zis că nici ei nu știu mare lucru, dar avea un singur vizitator și pare să fi fost un pacient neglijat."

Problemele la Spitalul Caritas au început să fie semnalate încă din luna martie a acestui an, când o echipă a DSP București a suspendat temporar activitatea spălătoriei spitalului pentru motive precum: starea igienico-sanitară necorespunzătoare, zugrăveala deteriorată a pereților spălătoriei, igrasia și zonele întinse de mucegai, absența unui sistem de ventilație mecanică.

Citește o amplă analiză HotNews.ro privind situația infecțiilor în spitalele din România: