În viața unei familii apar diverse probleme. Un singur membru al familiei afectat de un accident sau o problemă de sănătate apărută din senin, de exemplu, poate schimba viața întregii familii. Totuși, foarte puține familii au asigurări de sănătate în România. Investim foarte puțin în sănătatea noastră și nu suntem pregătiți pentru situații neprevăzute.

Protectia financiara a familieiFoto: Colaj foto

Syndex, Institutul de Cercetare a Calității Vieții împreună cu Fundația Friedrich Ebert Stiftung au lansat recent un studiu privind banii de care are nevoie o familie pentru un trai decent. A reieșit că valoarea coșului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt 8-10 ani. Pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.551 lei, pentru una de doi adulți fără copii de 4.146 lei, iar pentru o persoană adultă de 2.552 lei/lună.

În ceea ce privește serviciile, studiul arată că, în general, familiile nu investesc în asigurări de sănătate. La capitolul cheltuieli legate de sănătate nu se află acest serviciu. Putem presupune că sumele se află, indirect, la secțiunea de economii, în valoare de 615 lei/lună.

Cu 386 de lei pe lună, așa cum arată calculatorul celor de la NN, o familie formată din doi adulți și doi copii poate fi protejată în fața evenimentelor nedorite. Asigurarea de sănătate trebuie gândită ca o investiție în siguranța financiară a familiei. E bine să luăm măsuri când suntem sănătoși și să încercăm să ne menținem sănătatea cât mai mult timp.

Potrivit unui studiu al Millward Brown, în România există circa 150 spitale și mai mult de 600 de clinici private în care lucrează 15.000 de medici, complementar infrastructurii din sistemul public de sănătate. Așadar, în cazul problemelor de sănătate, familiile din România au unde alege să se trateze.

Să fii tratat în privat costă destul de mult în situații neprevăzute, pentru care nu ți-ai planificat bugetul, dar asigurarea de sănătate se ocupă de acest lucru. Pe lângă lucrurile de baza, precum costul transparent și decontarea cheltuielilor, un beneficiu interesant, adițional, este reprezentat de posibilitatea părinților de a se caza alături de copil în spital.

Studiul Millward Brown precizează și că veniturile medii lunare ale unei familii din România sunt de 4.650 lei, iar operațiile costă mult peste. De exemplu, chirurgia minoră este între 3.780 - 4.650 lei, cea complexă - între 18.600 - 37.200 lei, iar cea majoră peste 46.500 lei. O asigurare poate acoperi până la 400.000 lei/an, câte 100.000 de lei pentru fiecare persoană, pentru o familie de patru persoane, cu 386 lei/lună.

Mai mult, pentru câteva zeci de lei în plus se pot introduce și alte beneficii ce țin de prevenție, precum analize consultații și analize de sânge. Un produs care oferă astfel de beneficii este și Asigurarea de Sănătate NN.

În situațiile delicate și imprevizibile, preia grijile financiare și birocrația, oferă acces la servicii medicale superioare, igienă și condiții mai bune de tratament și vindecare.

Pașii pe care trebuie să-i parcurgi dacă ai asigurare de sănătate de la NN și ai o problemă medicală ce necesită spitalizare, cu sau fără intervenție chirurgicală:

1. Suni la linia non-stop de asistență medicală NN - 021 9464. Aici, un reprezentant NN te ascultă și îți cere să transmiți câteva informații medicale pe email (de exemplu, o copie după recomandarea de la medic de spitalizare/intervenție).

2. Pozezi/scanezi rapid documentul și îl trimiți către adresa de email indicată de reprezentant.

3. Reprezentantul NN revine în mai puțin de 2 zile și confirmă dacă intervenția este acoperită de asigurare. De asemenea, la cerere, te îndrumă către un spital care este specializat în problema ta de sănătate sau în apropierea ta. Tu stabilești criteriile care te interesează, el te ajută cu recomandări medicale.

Evaluezi opțiunile și alegi spitalul. Ai libertatea de a alege unul dintre cele 29 de spitale private incluse în rețeaua NN și peste 170 de clinici, orice alt spital privat sau un spital de stat.

În ultimele doua situații, respectiv în situația în care te vei trata în afara rețelei NN, vei plăti interventia din buzunarul tău, trimiți factura primită de la spital către NN și primești înapoi o mare parte din cheltuială.

Dacă alegi un spital din rețea, îți este mult mai ușor:

1. Devii pacient. Programezi operația și anunți NN când și unde are loc și care este costul total. Din momentul acesta, singura ta grija este sa se faci bine. Ai scăpat de orice grijă de plată.

2. După intervenție, spitalul trimite devizul de plată către NN, iar NN plătește spitalului.