Un raport al Direcției de Sănătate Publică după un control efectuat în primăvara acestui an la Maternitatea Giulești constata încă de atunci probleme grave cu dezinfecția în acest spital. Documentul a fost publicat marți pe Facebook de deputatul USR Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. "Amenzi de 10.000 de lei la maternitatea Giulești (Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sirbu) și promisiunea de a redeschide maternitatea. Prea puțin pentru o listă cu nereguli grave despre care toată lumea știa încă din luna mai 2018 – inclusiv Sorina Pintea, ministrul Sănătății dar și conducerea ASSMB, spitalul fiind în subordinea Primăriei București", spune Tudor Pop.

Maternitatea GiuleștiFoto: AGERPRES

Compartimentul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale (nosocomiale) de la Maternitatea Giulești nu este organizat conform prevederilor legale, procedurile și protocoalele de prevenire și limitare a infecțiilor nu au la bază prevederile legislative în vigoare și nu există un plan de efectuare a dezinfecțiilor pe secții - sunt câteva dintre concluziile controlului efectuat în această primăvară de Direcția de Sănătate Publică Argeș la Maternitatea Giulești (maternitatea a fost controlată de DSP Argeș deoarece în acea perioadă au avut loc controale încrucișate în câteva spitale din țară).

Direcția de Sănătate Publică a constatat, de asemenea, că la Maternitatea Giulești nu exista, în această primăvară, un registru electronic de monitorizare a infecțiilor, iar dezinfectanții folosiți erau de nivel mediu, ceea ce contravine Ordinului Ministerului Sănătății ce reglementează folosirea dezinfectanților.

Raportul DSP din luna mai după controlul la Maternitatea Giulești (Spitalul Panait Sârbu):

Tudor Pop despre Maternitatea Giulești: Toată lumea ştia din luna mai, inclusiv Sorina Pintea

"Amenzi de 10.000 de lei la maternitatea Giulești (Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sirbu) și promisiunea de a redeschide maternitatea. Prea puțin pentru o listă cu nereguli grave despre care toată lumea știa încă din luna mai 2018 – inclusiv Sorina Pintea, ministrul Sănătății dar și conducerea ASSMB, spitalul fiind în subordinea Primăriei București", scrie deputatul USR Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, în postarea care însoțește raportul DSP publicat marți pe Facebook.

Tudor Pop

"338 de unități sanitare cu paturi din toată țara au fost supuse unor controale încrucișate în perioada martie - aprile 2018 de către inspectorii direcțiilor sanitare de stat din teritoriu. Printre unități, și maternitatea Giulești, controlată de o echipă de la DSP Argeș. Raportul a fost ministrului în mai 2018.

Chiar dacă maternitatea Giulești se află în subordinea primăriei București, Sorina Pintea avea opțiunea de a comunica public neregulile dar și recomandările pe care inspectorii de la DSP Argeș le-au făcut în raportul adresat Ministerului Sănătății. E cel puțin părtinitor să ieși public și să te rezumi la a spune că vinovați sunt medicii și asistentele care nu se spală pe mâini.

Prin simpla informare publică, ministrul Sorina Pintea putea preveni dezastrul de la maternitatea Giulești. O vină și mai mare o poartă conducerea ASSMB-ul, instituția care are în subordine maternitatea care 1) nu a făcut publice aceste informații și 2) nu au luat măsurile impuse de recomandările inspectorilor. Nu mai zic de managerul unității, care avea și el această opțiune.

Scuzele invocate pe 3 decembrie 2018 de Gabriela Firea la adresa părinților nu fac nici pe departe dreptate.

Ne-au mințit de la un capăt la altul.

45 de copii au plecat de la maternitatea Giulești cu stafilococ auriu meticilino rezistent până acum, iar 15 se află în continuare internați la spitale din București pentru tratament. Săptămâna trecută, doamna ministru Pintea spunea că "ce s-a întâmplat la maternitatea Giuleşti este un exemplu de neaplicare, sau de delăsare. Pentru că, acolo este foarte clar (...) este factorul uman care nu a respectat protocolul”.

Realitatea este că acest spital nu se respecta nici o regulă. O veritabilă bombă cu ceas și repet, toată lumea știa situația. Mai jos, în exclusivitate, lista cu neregulile descoperite la Maternitatea Giulești și recomandările Ministerului Sănătății: mucegai în saloane, protocoale de igienă expirate și decontaminări ale echipamentului medical fără utilizarea de apă sterilă.

Încă o dată, decidenții politici alături de responsabili numiți la conducerea instituților abilitate precum ASSMB, au băgat sub preș toate aceste informații. Încă o dată, opinia publică nu a fost informată asupra condițiilor reale din spitalele românești și a pericolului reprezentat de infecțiile nosocomiale. În consecință, cetățeni ai acestei țări, părinți în cazul de față, au fost înșelați crezând că sunt în siguranță.

Închei cu patru întrebări la care solicit public un răspuns de la ministrul Sorina Pintea, primarul Gabriela Firea și conducerea ASSMB.

1) Câte din măsurile recomandate de DSP Argeș în luna mai 2018 erau îndeplinite la data declanșării epidemiei?

2) De ce nu a existat nici un fel de comunicare publică privind controalele efectuate la cele 338 de unități sanitare cu paturi din țară?

3) De ce au fost nevoie de alte controale la maternitatea Giulești, când exista deja un raport cu nereguli și o suită de recomandări care indică clar care sunt problemele?

4) De ce nu au fost comunicate concluziile acestui raport de îndată ce epidemia a fost raportată în mod oficial?

Indiferent de cum va răspunde la aceste întrebări, Sorina Pintea ar trebui să-și dea demisia pentru că nu a informat opinia publică despre toate aceste aspecte și a pus viața nou-născuților în pericol. Aceeași solicitare o fac și la adresa primarului Gabriela Firea și a conducerii ASSMB." - Tudor Pop

Maternitatea Giulești se redeschide vineri. 45 de bebeluși născuți aici s-au infectat cu stafilococ auriu

Internările la Maternitatea Giulești vor fi reluate începând de vineri, la trei săptămâni după ce au fost suspendate în urma scandalului infectării cu stafilococ auriu meticilino-rezistent a 45 de bebeluși născuți la acest spital. Anunțul a fost făcut marți de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Sorina Pintea a mai anunțat marți că medicii de la Giulești și unitatea sanitară au primit amenzi care însumează 10.000 de lei în urma controlului Direcției de Sănătate Publică.

"Decizia inspectorilor sanitari a fost să amendeze personalul din această unitate sanitară și să amendeze unitatea sanitară cu 10.000 de lei. S-a luat decizia amendării medicului șef de secție de la Neonatologie cu 2.000 de lei, amendarea directorului medical cu 2.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Neonatologie cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la sala de nașteri B2 cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Obstetrică-ginecologie 1, a medicului epidemiolog al spitalului, amendarea medicului șef de laborator, amendarea coordonatorului activității în relația cu mediul și amendarea șefului de spălătorie", a anunțat marți Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a precizat, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, că la Maternitatea Giulești nu au fost prelevate suficiente probe de către medicul epidemiolog înaintea izbucnirii scandalului.

Sorina Pintea a mai anunțat că amenzile pentru astfel de cazuri vor fi majorate prin modificarea Ordinului ce reglementează valoarea lor. Potrivit ministrului Sănătății, valoarea amenzilor pentru astfel de cazuri este neactualizată din anul 2011.

45 copii născuți în ultimele săptămâni la Maternitatea Giulești au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent, doi copii au fost colonizați cu infecția, iar în cazul a încă 5 bebeluși, analizele de laborator au infirmat prezența infecției, a anunțat joia trecută Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică au decis să oprească toate internările la Maternitatea Giulești începând din data de 30 noiembrie. Pe măsură ce pacienții internați sunt externați, se trece la dezinfecție și nu se mai fac alte internări, a anunțat atunci ministrul Sorina Pintea.

Ministerul Sănătății: Stafilococ auriu și germeni în două saloane de la Giulești, evidențiați de probele de laborator

Ministerul Sănătății a anunțat, pe 30 noiembrie, că "primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul Direcției de Sănătate Publică evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într-un salon de lehuze."

"Direcția de Sănătate Publică București a anunțat Ministerul Sănătății că, în data de 28 noiembrie 2018, inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe igienico - sanitare și exudate nazale din Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie 'Panait Sîrbu'.

Astfel, au fost recoltate 40 de probe AMF (aeromicrofloră), 5 probe de ape sterile, 20 teste de salubritate din mai multe săli de operație, saloane, secții ATI, blocuri operatorii, precum și 10 exudate nazale de la medici și asistente medicale, 10 teste igienico - sanitare de pe mâini tot de la medici și asistente medicale, 10 teste de sterilitate recoltate din diverse truse medicale.

Primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul DSPMB evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într- un salon de lehuze, a arătat Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Probele pozitive vor fi trimise la Institutul National de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino" pentru serotipare și lizotipare, mai precizau reprezentanții Ministerului.

Și Gabriela Firea trimite Corpul de control la Maternitatea Giulești

Corpul de Control al Primarului General al Capitalei va face și el un control la Maternitatea Giulești, a anunțat miercuri Gabriela Firea, în ședința Consiliului General al Municipiului București.

În plus, Primăria Capitalei va achiziționa trei clădiri pentru relocarea Maternității Giulești, a Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu", precum și pentru o parte dintre secțiile Spitalului Cantacuzino, potrivit unui proiect adoptat miercuri de Consiliul General al Municipiului București la propunerea primarului Gabriela Firea.

Maternitatea Giulești se află în subordinea Primăriei Capitalei. Controlul recent din maternitate a fost realizat de Direcția de Sănătate Publică, la solicitarea Ministerului Sănătății, care au decis sistarea temporară a internărilor, începând din data de 30 noiembrie. Ministerul Sănătății nu poate dispune însă eventuale sancțiuni conducerii maternității, acest lucru fiind de competența Primăriei Capitalei.

Controlul Primăriei la Maternitatea Giulești a fost cerut insistent de consilerii USR din CGMB. Ana Ciceală, consilier USR în cadrul Consiliului General al Municipiului București și membru al Comisiei de Sănătate din CGMB, acuza, după ședința de marți a acestei comisii, că "Primăria nu a luat nicio măsură, nu se consideră responsabilă pentru nimic din ceea ce se întâmplă la Giulești și nici nu are de gând să facă măcar un control. Așadar, Gabriela Firea nu se simte responsabilă pentru absolut nimic în legătură cu îmbolnăvirea celor aproape 40 de nou-născuți".