Ministrul Sorina Pintea a declarat sâmbătă, la Antena 3, că înțelege temerile sindicaliștilor din sănătate, care au anunțat că vor declanșa proteste sau chiar grevă generală dacă Guvernul îngheață salariile, însă a subliniat că angajații din sistem vor avea venituri majorate potrivit legii salarizării.

Sorina Pintea, la Antena 3Foto: Captura Antena 3

„Personalul medical a primit majorările aferente anului 2022. De aceea, cred că există aceste temeri, pentru că într-adevăr, personalul auxiliar - îngrijtoare, infirmiere - nu a beneficiat de majorări aferente anului 2022. Dar creșterea veniturilor salariale, conform Legii salarizării, se va realiza corespunzător”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, potrivit Mediafax.

Precizările vin după ce sindicaliștii din Federația Solidaritatea Sanitară au anunțat, sâmbătă, că vor demara proteste în cazul în care Guvernul va adopta o OUG prin care veniturile salariale vor fi înghețate și nu vor beneficia de creșteri în anul 2019, ei adăugând că pot ajunge chiar la grevă generală.

„Dacă Guvernul nu-și onorează obligațiile față de salariați vom declanșa proteste! Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară”, întrunit în perioada 14-15.XII.2018, a decis mobilizarea pentru proteste în situația în care Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență prin care veniturile salariale ar fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2018, respectiv dacă salariații nu vor beneficia de creșterea salarială la care au dreptul legal pentru anul 2019 începând cu luna ianuarie 2019. Protestele vor viza un răspuns proporțional din partea salariaților: dacă se ajunge la situația promovării unui act normativ de înghețare a salariilor în perioada sărbătorilor măsurile de protest pot fi declanșate în aceeași perioadă, amploarea protestelor și formele de manifestare fiind corelate cu nivelul de afectare a intereselor angajaților”, au transmis reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în situația în care creșterea salariilor începând de la 1 ianuarie 2019 nu va fi stabilită prin legea bugetului de stat, ei cer Guvernului adoptarea unui act normativ în regim de urgență care să asigure acordarea acestui drept salariaților. Sindicaliștii anunță că se poate ajunge la grevă generală.

„Reamintim că la ora actuală sistemul public de sănătate este marcat de puternice convulsii sociale generate de introducerea unor ritmuri diferite de creștere a salariilor de bază între diferitele categorii de personal. Această măsură a fost adoptată de Parlament prin legea 153/2017 la inițiativa Guvernului, împotriva solicitărilor consecvente ale Federației „Solidaritatea Sanitară ca creșterile salariale să se aplice tuturor categoriilor de salariați simultan, ea afectând în mod negativ buna funcționare a sistemului sanitar. Având în vedere că suntem în perioada negocierii Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar și multe dintre drepturile salariaților fac parte din solicitările pe care Federația „Solidaritatea Sanitară” le are în cadrul acestei negocieri, în cazul neonorării așteptărilor firești ale salariaților, create de angajamentele Guvernului, protestele vor merge până la greva generală”, mai spun sindicaliștii.