​​O boală misterioasă ce provoacă paralizie la copii a înregistrat anul acesta un număr record de cazuri în Statele Unite, au anunțat oficialii americani din domeniul sănătății, potrivit Associated Press. În acest moment nu este clar ce îi determină pe copii să își piardă capacitatea de a își mai mișca fața, gâtul, spatele, brațele sau picioarele, dar s-a observat că aceste simptome au tendința să apară la o săptămână după ce copiii fac febră sau boli respiratorii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Boala nu a provocat decese în acest an, dar a fost legată de un deces anul trecut și este posibil să mai fi provocat și altele, anterior.

De asemenea, centrele unde au fost îngrijiți acești copii spun ca paralizia în cazul lor este de durată și, uneori, au nevoie să fie conectați la aparate pentru a putea respira.

Boala amintește de poliomelită, care provoacă de asemenea paralizie și a afectat, în Statele Unite, zeci de mii de copii anual înainte ca vaccinul anti-poliomelită să devină disponibil în anii '50 ai secolului trecut.

În actualele cazuri de îmbolnăviri însă, specialiștii au exclus poliomelita, spunând că nu au găsit nicio dovadă a acestui virus.

Evoluția cazurilor de îmbolnăviri a putut fi urmărită până în anul 2012, când în California au fost observate trei cazuri de slăbiciune a membrelor.

Primul val de îmbolnăviri confirmate a venit însă în anul 2014, când au fost raportate 120 de cazuri. Un alt mare val s-a înregistrat în 2016, când au fost confirmate 149 de cazuri de îmbolnăviri. În anii 2015 și 2017, cazurile au fost rare și nu este clar din ce motiv.

Anul acesta s-au înregistrat 158 de cazuri.

Afecțiunea a fost denumită mielita acută flaccida sau AFM, iar specialiștii suspectează că este provocată de un virus denumit EV-D68. Un virus care provoacă boala "rămâne principala ipoteză", a declarat un membru al grupului de lucru format din specialiști care studiază această boală.

Există însă și voci care susțin că valurile de îmbolnăviri și răspândirea acestui virus nu au coincis în toți anii, iar testarea bolnavilor nu a confirmat prezența virusului la toate cazurile.