​Numărul bebelușilor născuți în ultimele săptămâni la Maternitatea Giulești și infectați cu stafilococ auriu, confirmat de probele de laborator, a crescut la 33, a declarat joi pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru. Alți 3 bebeluși sunt suspecți de infectare, analizele de laborator fiind în lucru.

HotNews.roFoto: Hotnews

La începutul acestei săptămâni, numărul bebelușilor infectați era de 31. În perioada 10-13 decembrie, cinci bebeluși nãscuți la Maternitatea Giulești au fost internați la Grigore Alexandrescu.

Ministerul Sănătăţii ar putea decide astăzi reluarea internărilor la Maternitatea Giuleşti, suspendate din data de 30 noiembrie în urma scandalului bebeluşilor infectaţi cu stafilococ auriu meticilino rezistent şi a controlului efectuat de minister şi de Direcţia de Sănătate Publică.

Ministrul Sorina Pintea a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că în urma controlului Ministerului și al Direcției de Sănătate Publică la maternitățile din București nu s-au descoperit probleme și în alte spitale, în afară de Giulești. Ministrul Sănătății mai spunea că concluziile complete ale controlului vor fi prezentate anul viitor.

Potrivit ministrului Sănătății, "Numărul mare de cezariene poate fi o cauză (pentru problemele de la Giulești - n.red.), se fac cezariene pe bandă rulantă și nu există timpul fizic pentru a se face curățenie".

Sorina Pintea a amintit că 11 angajați ai Maternității Giulești au fost depistați ca fiind purtători ai infecției cu stafilococ auriu în urma controlului și și-a exprimat speranța că "Lucrurile se vor achimba în maternități după aceste cazuri".

Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică au decis să oprească toate internările la Maternitatea Giulești începând din data de 30 noiembrie. Pe măsură ce pacienții internați sunt externați, se trece la dezinfecție și nu se mai fac alte internări, a anunțat atunci ministrul Sorina Pintea.

Ministerul Sănătății: Stafilococ auriu și germeni în două saloane de la Giulești, evidențiați de probele de laborator

Ministerul Sănătății a anunțat, pe 30 noiembrie, că "primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul Direcției de Sănătate Publică evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într-un salon de lehuze."

"Direcția de Sănătate Publică București a anunțat Ministerul Sănătății că, în data de 28 noiembrie 2018, inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe igienico - sanitare și exudate nazale din Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie 'Panait Sîrbu'.

Astfel, au fost recoltate 40 de probe AMF (aeromicrofloră), 5 probe de ape sterile, 20 teste de salubritate din mai multe săli de operație, saloane, secții ATI, blocuri operatorii, precum și 10 exudate nazale de la medici și asistente medicale, 10 teste igienico - sanitare de pe mâini tot de la medici și asistente medicale, 10 teste de sterilitate recoltate din diverse truse medicale.

Primele rezultate ale probelor lucrate în laboratorul DSPMB evidențiază prezența stafilococului auriu pe suprafața unui scutec al unui copil internat într-un salon de normoponderali, precum și prezența germenilor mezofili și hemolitici într- un salon de lehuze, a arătat Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Probele pozitive vor fi trimise la Institutul National de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino" pentru serotipare și lizotipare, mai precizau reprezentanții Ministerului.

Și Gabriela Firea trimite Corpul de control la Maternitatea Giulești

Corpul de Control al Primarului General al Capitalei va face și el un control la Maternitatea Giulești, a anunțat miercuri Gabriela Firea, în ședința Consiliului General al Municipiului București.

În plus, Primăria Capitalei va achiziționa trei clădiri pentru relocarea Maternității Giulești, a Spitalului de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu", precum și pentru o parte dintre secțiile Spitalului Cantacuzino, potrivit unui proiect adoptat miercuri de Consiliul General al Municipiului București la propunerea primarului Gabriela Firea.

Maternitatea Giulești se află în subordinea Primăriei Capitalei. Controlul recent din maternitate a fost realizat de Direcția de Sănătate Publică, la solicitarea Ministerului Sănătății, care au decis sistarea temporară a internărilor, începând din data de 30 noiembrie. Ministerul Sănătății nu poate dispune însă eventuale sancțiuni conducerii maternității, acest lucru fiind de competența Primăriei Capitalei.

Controlul Primăriei la Maternitatea Giulești a fost cerut insistent de consilerii USR din CGMB. Ana Ciceală, consilier USR în cadrul Consiliului General al Municipiului București și membru al Comisiei de Sănătate din CGMB, acuza, după ședința de marți a acestei comisii, că "Primăria nu a luat nicio măsură, nu se consideră responsabilă pentru nimic din ceea ce se întâmplă la Giulești și nici nu are de gând să facă măcar un control. Așadar, Gabriela Firea nu se simte responsabilă pentru absolut nimic în legătură cu îmbolnăvirea celor aproape 40 de nou-născuți".