Echipa medicală de la Spitalul Clinic ''Sf. Maria'' a efectuat miercuri al patrulea transplant de plămâni realizat în țara noastră, starea pacientului fiind una bună, anunță Administrația Spitalelor din București. Beneficiarul este o femeie în vârstă de 51 de ani, din Iaşi, care se afla pe lista de aşteptare pentru transplant.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Intervenţia chirurgicală a fost complicată, deoarece pacientei i s-a montat o pompă exterioară, pentru a-i fi asigurată circulaţia sanguină, metodă pe care puţine spitale din Europa o folosesc. Femeia suferea de fibroză pulmonară, hipertensiune pulmonară şi avea şi emfizem pulmonar. După ce va parcurge toate etapele medicale, potrivit protocoalelor, şi va ajunge acasă, la Iaşi, pacienta va fi îngrijită chiar de mama primului beneficiar al transplantului de plămâni, Mugurel Amariei. El şi cel de-al doilea bărbat care au primit plămâni noi se simt excepţional, fac sport şi au luat în greutate peste 10 kg. Cel de-al treilea pacient se află acum în perioada de recuperare medicală postoperatorie", au precizat reprezentanții Administrației Spitalelor, într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit managerului spitalului, Narcis Copcă, starea pacientei este bună, ea aflându-se într-o secţie specială de terapie intensivă, unde este monitorizată.

Primul transplant pulmonar din România a fost efectuat în primăvara acestui an, la Spitalul ''Sf. Maria".

Citește aici o amplă analiză HotNews.ro privind situația transplantului în România: