Mulți dintre cei care au trecut de vârsta de 100 de ani împărtășesc un hobby comun, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dan Buettner, scriitor și membru National Geographic, a studiat cinci locuri din lume unde oamenii sunt recunoscuți pentru longevitatea lor: Okinawa în Japonia, Nicoya în Costa Rica, Icaria din Grecia, Loma Linda din California, SUA și Sardinia din Italia.

Personale care trăiesc în așa-numitele „zone albastre” au anumiți factori în comun: rețele de sprijin social, obiceiul de a face exerciții fizice zilnic și o dietă bazată pe plante. În fiecare dintre comunitățile enumerate mai sus, rezidenții au drept ocupație comună grădinăritul chiar și la vârsta de 80, 90 de ani.

Este binecunoscut faptul că activitățile în aer liber și exercițiile fizice frecvente merg mână în mână cu o viață îndelungată, iar grădinăritul le îmbină foarte bine pe amândouă. „Dacă vă ocupați cu grădinăritul faceți în mod frecvent activități fizice și aveți tendința de a lucra în mod constant” spune Buettner.

El spune că există dovezi că grădinarii trăiesc mai mult și nu sunt la fel de stresați ca majoritatea oamenilor. O varietate de studii confirmă acest lucru, indicând atât beneficiile fizice, cât și al sănătății mintale ale grădinăritului, mai scrie BBC.