14 bebeluşi născuţi la maternitatea Giuleşti din București au ajuns în ultimele zile la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii 'Grigore Alexandrescu', 12 dintre ei fiind infectați cu bacteria stafilococ auriu. 6 dintre acești copii au rămas internați. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru, a declarat, pentru HotNews.ro, că unitatea medicală a sesizat Direcția de Sănătate Publică în acest caz. Primăria Capitalei și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie 'Panait Sârbu' (Maternitatea Giulești) arată, într-un comunicat, că "resping ferm acuzațiile apărute în presa referitoare la presupusa infectare a celor 10 nou-născuti și solicita rectificarea informațiilor eronate", dar admit că "în prezent, la Spitalul Clinic de Obstetrică ți Ginecologie Panait Sarbu se derulează o investigație epidemiologică pentru a stabili dacă există o legatură între nașterile celor 10 bebeluși și informațiile apărute în presă".

BebelusFoto: sxc.hu

"Am tratat 14 pacienți (toți în prima lună de viață), dintre aceștia 12 au fost depistați cu stafilococ auriu meticilino rezistent în diferite culturi. La ceilalți doi - la unul s-a infirmat infecția cu stafilococ auriu și la celălalt este în lucru. Cei mai mulți au fost cu manifestări cutanate de diferite gravități (tratați în secțiile de pediatrie și chirurgie). În prezent, în clinica noastră mai sunt internați 6 bebeluși - 3 cu probleme respiratorii și 3 cu infecții cutanate la secția de chirurgie. Toate cazurile au fost raportate către Direcția de Sănătate Publică", a precizat Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu.

De cealaltă parte, Primăria Capitalei și Spitalul Panait Sârbu (Maternitatea Giulești) spun că "cei 10 nou-nascuti nu au fost 'transferati' la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii 'Grigore Alexandrescu', ci au fost externati din maternitate fara sa prezinte vreun semn de afectare cutanata. De asemenea, potrivit documentelor, internarea bebelusilor la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' s-a realizat la un interval de 10-21 de zile de la externarea din maternitate.

Și purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti neagă că mai mulţi bebeluşi s-ar fi infectat în cadrul unităţii spitaliceşti, precizând că instituţia a demarat o acţiune de investigaţii epidemiologice: "Din maternitatea Giuleşti nu a fost transferat nici măcar un bebeluş cu infecţie intraspitalicească. Am întrebat şi noi. Mi s-a spus că aceştia ar fi copii care s-au născut în urmă cu trei săptămâni. Dacă sunt externaţi de la noi şi apare în 48 de ore (nr. - infecţia), într-adevăr se consideră infecţie intraspitalicească. Dar dacă ei s-au internat după zece zile sau 28, după cum se spune, atunci nu mai este infecţie intraspitalicească", a declarat, pentru Mediafax, Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti.

HotNews.ro i-a contactat pe parcursul zilei de miercuri atât pe directorul DSP București, Cristina Pelin, cât și pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore. Ambele au refuzat să facă vreo precizare în legătură cu acest caz.

Primăria Capitalei și Maternitatea Giulești resping acuzațiile, dar admit că fac anchetă epidemiologică

Primaria Municipiului Bucuresti si Spitalul 'Panait Sarbu' precizează că "ca cei 10 nou-nascuti NU au fost „transferati' la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' ci au fost externati din maternitate fara sa prezinte vreun semn de afectare cutanata. De asemenea, potrivit documentelor, internarea bebelusilor la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' s-a realizat la un interval de 10-21 de zile de la externarea din maternitate."

Primăria și maternitatea admit, de asemenea, că "la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie 'Panait Sarbu', se deruleaza o investigatie epidemiologica pentru a stabili daca exista o legatura intre nasterile celor 10 bebelusi si informatiile aparute in presa".

Primaria Municipiului Bucuresti si Spitalul de Obstetrica si Ginecologie 'Panait Sarbu' arată, într-un comunicat, că "resping ferm acuzatiile aparute in presa referitoare la presupusa infectare a celor 10 nou-nascuti si solicita rectificarea informatiilor eronate, conform prezentelor precizari. Astfel, o minima documentare si solicitarea unui punct de vedere oficial ar fi fost suficiente pentru a evita raspandirea de informatii false, menite sa dezinformeze opinia publica. Semnalam, pe aceasta cale, ca difuzarea de catre mass-media a unor informatii neverificate si fara a avea documente care sa ateste o legatura directa intre Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie 'Panait Sarbu' si presupusa infectare a celor 10 nou-nascuti, aduce prejudicii serioase sistemului de sanatate si scade increderea pacientilor in calitatea actului medical."

"De asemenea, este important de mentionat ca in lunile octombrie si noiembrie 2018, la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie 'Panait Sarbu', s-au nascut, in total, 637 copii, fara complicatii infectioase declarate. Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie 'Panait Sarbu' a alocat anul trecut 793.253 de lei pentru dezinfectie, iar in 2018 s-au alocat 937.631 de lei tot pentru prevenirea infectiilor. Subliniem faptul ca, in sectia de neonatologie si in tot Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie 'Panait Sarbu', procedurile de prevenire a infectiilor sunt strict aplicate", se mai arată în comunicatul Primăriei Capitalei.