Laura Zarafin, medic la secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Colentina și unul dintre inițiatorii memoriului prin care se cere ca gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă, depus recent la Parlament și la Ministerul Sănătății, explică, într-o postare pe Facebook, "de ce nu poți lega de glie rezidenții". Laura Zarafin subliniază că "Dacă s-ar dori păstrarea tinerilor rezidenți în țară s-ar scoate posturile la concurs în toate spitalele cu deficit" și atrage atenția că "Sistemul de sănătate trebuie regândit complet pentru a deveni atractiv."

HotNews.roFoto: Hotnews

Postarea medicului Laura Zarafin:

"De ce nu poți lega de glie rezidenții?

Cei ce vor să plece dintr-un stat ce nu își respectă medicii și nu oferă condiții de muncă corespunzătoare , vor pleca oricum.

Vor pleca , indiferent dacâ vor plăti penalizări. Vor pleca , indiferent de obstacolele puse , vor pleca pentru că aici rezidenții sunt de prea multe ori umiliți , folosiți , puși să facă gărzi fără număr , de multe ori neplătite.

Dacă s-ar dori să fie păstrați medicii tineri în țară ar trebui să începem prin a da un examen de rezidențiat în care să se vadă gândirea medicală , nu să punem zeci - sute de întrebări despre clasificări TNM , despre citologie , despre tot felul de aberații care nu au nici o relevanță în practică . Facultățile de medicină au scos în ultimii ani mii de absolvenți cărora nu li s-a indus în 6 ani nici pe departe o gândire practică care să îi lumineze , dimpotrivă au fost siliți să învețe mii de pagini din cărți învechite , cu informații contradictorii.

Dacă s-ar dori păstrarea tinerilor rezidenți în țară s-ar scoate posturile la concurs în toate spitalele cu deficit . S-ar crea condiții pentru a fi atrași să lucreze în spitale mai mici : locuințe , școli performante pentru copii , asigurarea transportului și , nu în ultimul rând , condiții normale , de secol 21 , de muncă.

Dacă s-ar dori păstrarea rezidenților în țară , aceștia ar trebui să aibă îndrumători de rezidențiat care să îi învețe meserie , să îi lase să facă medicinâ , intervenții chirurgicale , sigur - asistați îndeaproape de seniori - , nu să fie folosiți doar pentru foi , rețete , bilete de ieșire , epicrize de deces si codări.

Pentru a putea păstra tinerii medici în sistem , chiar și în centrele universitare , ar trebui să nu mai ținem oameni trecuți de 60 - 65 de ani în activitate, multi dintre ei rămânând în sistem doar de frica pensiei mizerabile , în fapt nemaiputând face față muncii epuizante din gărzi , alegând să trimită rezidenții la solicitările din gardă.

Sistemul de sănătate trebuie regândit complet pentru a deveni atractiv.

Cu o simplă mărire de salariu , măsură reparatorie tardivâ , desi salutară , nu se rezolvă nemulțumirile medicilor legate de politizarea sistemului , de lipsa de conditii , de spitale noi cu circuite corespunzătoare , de lipsa dotărilor , de lipsa unei legi a malpraxisului , de lipsa de programe de screening si prevenție , de lipsa specialiștilor în medicină de familie , de lipsa de facilități în caz de îmbolnăvire a personalului medical și mai ales , peste toate acestea , de lipsa completă de respect din partea societății.

La lipsa de respect s-a lucrat neîntrerupt timp de 28 de ani , prin știri eminamente negative , fără ca nimeni să spună câte zeci de mii de pacienți sunt însănătoșiți / salvați de medicii români , chiar și cu actualele spitale și dotări . E adevărat că și breasla noastră a contribuit la această lipsâ de respect , fie și numai prin tăcere și lipsa de reacție la toate aberațiile medicale difuzate de părerologi.

PS Dacă alegi să îi legi de glie pe absolvenții de medicinâ , atunci trebuie să faci același lucru cu absolvenții de orice altă facultate !

PPS Absolvenții de medicină sunt singurii absolvenți ai unei facultăți care nu au drept de practică și cred că sclavia a existat pentru că au existat rezidenții români."

Sorina Pintea vrea să îi țină mai mult în țară pe medicii rezidenți: "Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă"

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, că "Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătății. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară pentru că, ştiţi foarte bine, în urma aplicării Legii salarizării salariile rezidenţilor au crescut considerabil", potrivit Agerpres.

Sorina Pintea mai spune că în mediul rural sunt aproximativ 700 de cabinete de medici de familie neocupate: "În acest moment, în România există în jur de 700 de cabinete de medici de familie din zona rurală neocupate."

Sorina Pintea a adăugat că anul acesta a fost suplimentat numărul de locuri la rezidenţiat pentru specialităţile deficitare - medicină de familie şi epidemiologie: "Eu cred că vocaţional s-au înscris doar şase, ceilalţi nu s-au înscris, decât au accesat la un loc, pentru că au avut medie mai mică, din cauza salariilor. Mărindu-se salariile mult la medicii specialişti, partea de medicină de familie a rămas oarecum în urmă, dar am precizat de nenumărate ori - vom încerca să facem un echilibru, va trebui să facem acest echilibru. Să nu uităm că au fost momente în care medicii de familie erau mult mai bine plătiţi decât un medic specialist, de exemplu."