Un medic explică "de ce nu poți lega de glie rezidenții": Dacă s-ar dori păstrarea rezidenților în țară s-ar scoate posturile la concurs în toate spitalele cu deficit

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 28 noiembrie 2018, 15:54 Actualitate | Sanatate


Laura Zarafin
Foto: Facebook
Laura Zarafin, medic la secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Colentina și unul dintre inițiatorii memoriului prin care se cere ca gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă, depus recent la Parlament și la Ministerul Sănătății, explică, într-o postare pe Facebook, "de ce nu poți lega de glie rezidenții". Laura Zarafin subliniază că "Dacă s-ar dori păstrarea tinerilor rezidenți în țară s-ar scoate posturile la concurs în toate spitalele cu deficit" și atrage atenția că "Sistemul de sănătate trebuie regândit complet pentru a deveni atractiv."

Postarea medicului Laura Zarafin:


"De ce nu poți lega de glie rezidenții?

Cei ce vor să plece dintr-un stat ce nu își respectă medicii și nu oferă condiții de muncă corespunzătoare , vor pleca oricum.

Vor pleca , indiferent dacâ vor plăti penalizări. Vor pleca , indiferent de obstacolele puse , vor pleca pentru că aici rezidenții sunt de prea multe ori umiliți , folosiți , puși să facă gărzi fără număr , de multe ori neplătite.

Dacă s-ar dori să fie păstrați medicii tineri în țară ar trebui să începem prin a da un examen de rezidențiat în care să se vadă gândirea medicală , nu să punem zeci - sute de întrebări despre clasificări TNM , despre citologie , despre tot felul de aberații care nu au nici o relevanță în practică . Facultățile de medicină au scos în ultimii ani mii de absolvenți cărora nu li s-a indus în 6 ani nici pe departe o gândire practică care să îi lumineze , dimpotrivă au fost siliți să învețe mii de pagini din cărți învechite , cu informații contradictorii.

Dacă s-ar dori păstrarea tinerilor rezidenți în țară s-ar scoate posturile la concurs în toate spitalele cu deficit . S-ar crea condiții pentru a fi atrași să lucreze în spitale mai mici : locuințe , școli performante pentru copii , asigurarea transportului și , nu în ultimul rând , condiții normale , de secol 21 , de muncă.

Dacă s-ar dori păstrarea rezidenților în țară , aceștia ar trebui să aibă îndrumători de rezidențiat care să îi învețe meserie , să îi lase să facă medicinâ , intervenții chirurgicale , sigur - asistați îndeaproape de seniori - , nu să fie folosiți doar pentru foi , rețete , bilete de ieșire , epicrize de deces si codări.

Pentru a putea păstra tinerii medici în sistem , chiar și în centrele universitare , ar trebui să nu mai ținem oameni trecuți de 60 - 65 de ani în activitate, multi dintre ei rămânând în sistem doar de frica pensiei mizerabile , în fapt nemaiputând face față muncii epuizante din gărzi , alegând să trimită rezidenții la solicitările din gardă.

Sistemul de sănătate trebuie regândit complet pentru a deveni atractiv.

Cu o simplă mărire de salariu , măsură reparatorie tardivâ , desi salutară , nu se rezolvă nemulțumirile medicilor legate de politizarea sistemului , de lipsa de conditii , de spitale noi cu circuite corespunzătoare , de lipsa dotărilor , de lipsa unei legi a malpraxisului , de lipsa de programe de screening si prevenție , de lipsa specialiștilor în medicină de familie , de lipsa de facilități în caz de îmbolnăvire a personalului medical și mai ales , peste toate acestea , de lipsa completă de respect din partea societății.

La lipsa de respect s-a lucrat neîntrerupt timp de 28 de ani , prin știri eminamente negative , fără ca nimeni să spună câte zeci de mii de pacienți sunt însănătoșiți / salvați de medicii români , chiar și cu actualele spitale și dotări . E adevărat că și breasla noastră a contribuit la această lipsâ de respect , fie și numai prin tăcere și lipsa de reacție la toate aberațiile medicale difuzate de părerologi.

PS Dacă alegi să îi legi de glie pe absolvenții de medicinâ , atunci trebuie să faci același lucru cu absolvenții de orice altă facultate !

PPS Absolvenții de medicină sunt singurii absolvenți ai unei facultăți care nu au drept de practică și cred că sclavia a existat pentru că au existat rezidenții români."


Sorina Pintea vrea să îi țină mai mult în țară pe medicii rezidenți: "Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă"

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, marți, că "Ne gândim la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătății. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară pentru că, ştiţi foarte bine, în urma aplicării Legii salarizării salariile rezidenţilor au crescut considerabil", potrivit Agerpres.

Sorina Pintea mai spune că în mediul rural sunt aproximativ 700 de cabinete de medici de familie neocupate: "În acest moment, în România există în jur de 700 de cabinete de medici de familie din zona rurală neocupate."

Sorina Pintea a adăugat că anul acesta a fost suplimentat numărul de locuri la rezidenţiat pentru specialităţile deficitare - medicină de familie şi epidemiologie: "Eu cred că vocaţional s-au înscris doar şase, ceilalţi nu s-au înscris, decât au accesat la un loc, pentru că au avut medie mai mică, din cauza salariilor. Mărindu-se salariile mult la medicii specialişti, partea de medicină de familie a rămas oarecum în urmă, dar am precizat de nenumărate ori - vom încerca să facem un echilibru, va trebui să facem acest echilibru. Să nu uităm că au fost momente în care medicii de familie erau mult mai bine plătiţi decât un medic specialist, de exemplu."

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2264 vizualizari

 • -1 (7 voturi)    
  ? (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 16:22)

  tirolez [utilizator]

  Si-atunci de ce pleaca din Focsani la Bucuresti sau de la Bals la Bucuresti? De ce au mai incurcat lumea cand au promis(semnat) ca stau acolo 10 ani? Erau alte posibilitati? Dar oamenii aia ce vina au ca nu au medic neonatolog desi l-au asteptat 5 ani?
  Facultatea de medicina este una foarte scucmpa in toate tarile. In America nici nu visezi sa o urmezi. Daca pleaca, sa plateasca. Ce li se pare atat de jignitor?
  Sunt orase mici unde nu mai au nici anestezist. Nu vine nimeni, mai vin din cand in cand niste pensionari. Din ce in ce mai rar, ca... au imbatranit. Posturi sunt scoase la concurs. La Braila de ex.
  Dar realitatea e ca majoritatea se inscriu la medicina doar cu ochii dupa bani.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 17:15)

   [anonim] i-a raspuns lui tirolez

  • +3 (3 voturi)    
   raspuns (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 17:26)

   anonim19711 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Pleaca pentru ca isi doresc sa lucreze in conditii adecvate . Nu cred ca e cazul sa detaliez ... Nu e suficient sa maresti salariile cu x lei ca sa-i cumperi . Sunt oameni care GANDESC si in plus isi doresc o viata decenta . Ar trebui ca tot sistemul medical sa fie regandit , dar nu are cine sau nu 'se vrea' .

   Oamenii aia care au asteptat un medic 5 ani ar trebui sa-l intrebe pe senatorul/deputatul ce-i reprezinta ce au facut pentru ei (pentru alegator adica) in domeniul asistentei medicale (si nu numai) .

   In caz ca nu stiai doar cei care opteaza pentru POST semneaza acel contract , restul sunt someri dupa terminarea rezidentiatului si trebuie sa-si caute de lucru . E adevarat ca in conditiile din Romania nu e o problema majora .

   In plus , emigreaza si tineri care au absolvit si alte facultati si la ei nu se intreaba nimeni de ce . Foarte probabil si ei isi doresc tot un trai decent . Ti-o spune un parinte de absolvent de medicina 2018 .
  • +2 (2 voturi)    
   Nu poti aplica retroactiv legi. (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 17:30)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Cand omul a intrat la facultate, a stiut ca invatamantul e gratuit si nu are vreo obligatie sa presteze un numar de ani, cum e de ex. la Academia Militara unde daca iesi din sistem, trebuie sa dai bani inapoi. Mai mult, parintii unui medic au cotizat la stat la fel cum cotizam toti, pentru a avea invatamant gratuit pentru odrasle. Contractul social statul zice asa: "fiecare da acelasi procent din venituri impozit la stat si indiferent cat de bine invata odrasla si cat de sus ajunge sa invete, noi, statul, asiguram acces tuturor la scoala generala, apoi, cei mai buni, care prind loc la institutiile de invatamant mai inalte, liceu, facultate, vor primi deasemenea inv. gratuit". Cum ar veni, cotizam toti pt. ca un numar de copii, cei mai buni, sa aiba acces la invatamantul superior.

   Daca vrem sa ii legam de glie in primul rand nu putem sa o facem decat de acum incolo, sa ii avertizam pe cei care se inscrie la facultate. Sa stie dinainte in ce se vor baga.

   Mai mult, daca e sa facem comparatie cu SUA, unde ma tem ca comparam mere cu pere ( fac. particulare de la ei cu cele de stat de la noi ), daca ne pune statul la plata, atunci sa ne mai putine taxe, ca in SUA, adica undeva la 30%, nu peste 50% din sal. brut si ne ocupam sa platim singuri facultatile.

   Revenind la contractul social, intre noi si stat, e putin cam hilar, dar ma tem ca nu multi inteleg: idiotii care nu pot lua bac-ul si nu pot in general sa aiba grija de ei, primesc ajutoare, iar cei care invata, chiar si pentru a pleca in strainatate, trebuie sa dea bani inapoi statului desi ei nu vor mai pune presiune pe sistemul de ajutoare sociale.

   Ma tem ca multi comunisti din tara asta, nu numai cei de la guvernare, nu inteleg toate aste la care se mai adauga principiile de libera circulatie a oamenilor in UE si ca singura solutie e sa fie platiti cum trebuie.

   Unii s-au invatat ca niste oameni de maxim bun-simt sa taca si sa indure, in timp ce alte paturi sociale, mai vocale, sa primeasca ajutoare generoase.
  • +3 (3 voturi)    
   de ce pleaca? (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 17:54)

   clam [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   poate nu stiti cum arata cele mai multe spitale din tara. pleaca pentru ca ajung acolo si sunt oripilati de ceea ce gasesc. pleaca pentru ca isi dau seama ca nu isi pot desfasura profesia in asemenea conditii. pleaca pentru ca realizeaza ca nu au cum sa ajute pacientii in conditiile in care dotarile sunt cele de acum 40 de ani, nu exista bani nici macar pentru ata chirurgicala sau manusi, iar singurul rmn din spital e stricat. de pilda. pe deasupra, mai gasesc si spitalul plin de fosile comuniste care le vorbesc ca la usa cortului si ii pun sa le faca toata treaba birocratica, fara a-i invata nimic util.. si atunci normal ca se orienteaza spre bucuresti unde, se stie, conditiile sunt un pic, macar un pic, mai bune. eu nu sunt medic dar as face la fel. de ce sa fiu acuzat de malpraxis fiindca din lipsa de personal sunt obligat sa lucrez cate 48 de ore fara oprire? cine plateste pentru oalele sparte si oamenii morti?
 • 0 (4 voturi)    
  cum ? (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 16:26)

  codrean [utilizator]

  "Gandire practica" fara o baza teoretica ? Se poate asa ceva ? Medicina cere peste tot multa munca, insusirea unor cunostinte de baza - anatomie, histologie, fiziologie - fara de care nu ai pe ce rationa ! Harnicie, memorie buna (nu te ajuta tableta la o urgenta ), multe ore de "toceala", curiozitatea de a sti mai mult! O fi altfel la ATI?
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 28 noiembrie 2018, 17:12)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by