Primul centru pilot pentru gestionarea situațiilor de viol din România, inaugurat la Spitalul Universitar din București

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 26 noiembrie 2018, 15:14 Actualitate | Sanatate


Spitalul Universitar
Foto: Facebook
Un centru pilot pentru gestionarea situațiilor de viol, primul de acest fel din România, a fost inaugurat luni la Spitalul Universitar de Urgență din București. În acest centru ar urma să fie asigurată eficient și rapid examinarea medicală și medico-legală, asistența post-traumatică și consilierea victimelor violenței sexuale.

Inițiatorul acestui program pilot a fost Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse dintre Femei și Bărbați (ANES), în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Spitalul Universitar de Urgență București, Primăria Sectorului 5, Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici și Inspectoratul General al Poliţiei Române.

"Proiectul de astăzi se înscrie ca preambul în linia unui obiectiv major pe care-l avem prevăzut în programul de guvernare și care vizează activarea mecanismului financiar norvegian prin care vom replica la nivel național alte 10 centre de criză pentru situații de viol. Aceste centre urmăresc de fapt o schimbare de paradigmă în privința managementului integrat în legătură cu vitimele situației de viol și încercăm, astfel, să facilităm traseul victimei situației de viol care se prezintă la camera de gardă", a declarat Grațiela Drăghici, secretar de stat al Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

"Prin intermediul centrului pilot din cadrul spitalului nostru se acordă posibilitatea femeilor de a-și declara condiția de victimă a violului și de a primi sprijinul și îndrumarea de care au nevoie. Cele mai multe situații de viol se pierd între spital și INML, deoarece femeile renunță la efectuarea demersurilor legale, fie din lipsă de curaj, fie din lipsă de încredere, fie din imposibilitatea de a se deplasa și a solicita certificat medico-legal. Noutatea în abordarea situațiilor de viol constă în intervenția integrată a unei echipe multidisciplinare", a declarat d;i Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență din București.

"Victimele violenței sexuale se vor putea prezenta direct la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul S.U.U.B, iar medicul specialist al UPU anunță Poliția Secției 17, serviciul Criminalistică și Omoruri care va declanșa procedurile legale pentru începerea urmăririi penale și va emite cele două documente necesare: ordonanța pentru prelevare de probe și pentru examinare medico- legală. În baza acestor documente se vor putea recolta produsele patologice necesare cu o trusă standardizată, care permite uniformizarea practicii medicale, siguranța corectitudinii medicale și garanția obținerii unor rezultate care vor putea fi folosite în demersul juridic. Practic, acest proiect urmărește să plimbe hârtiile și nu pacientele și victimele violului, victimele urmând să primească îngrijiri medicale, consiliere psihologică, îngrijiri sociale și protecție socială, adecvată fiecăreia în parte", a declarat Dorin Ionescu, directorul medical al Spitalului Universitar de Urgență București.

Proiectul prevede o Metodologie de lucru nouă și inovativă la nivel național: pe baza utilizării în practică a unui kit pentru recoltarea mostrelor biologice în cazurile de violență sexuală/viol aprobat de către Consiliului Superior de Medicină Legală prin Hotărârea nr.6/2017 privind "Trusa standard de prelevare a mostrelor biologice în agresiuni sexuale", prin intermediul căruia medicii au posibilitatea să recolteze probe biologice în cadrul UPU și să le transmită prin intermediul polițiștilor către INML.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

412 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by