Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică proiectul de ordin ce prevede înființarea unei comisii care va decide transferul în străinătate al pacienților cu arsuri grave. Potrivit documentului, comisia urmează să fie formată din 6 membri titulari, medici în specialitățile chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă și anestezie și terapie intensivă. Coordonatorul comisiei va fi cel care va primi solicitarea și va întruni comisia în regim de urgență, iar deciziile vor fi luate prin consens, cu acordul a minimum 3 dintre membri.

Raniti transportati cu o aeronava C-27J SpartanFoto: MApN

"Comisia analizează dosarul medical al pacientului și după caz, stabilește, motivând necesitatea, transferul pacientului în vederea efectuării tratamentului în străinătate", se mai arată în proiectul de ordin.

"Decizia comisiei de transfer al pacientului pentru tratamentul în străinatate se aprobă de către ministrul sănătății, care solicită la Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Centrul operativ pentru situații de urgență, asigurarea transportului autorizat. Decizia comisiei se comunică imediat medicului curant al pacientului și celorlalte instituții sau autorități cu competențe în asigurarea transportului medical și plății pentru tratamentul care urmează a fi efectuat", mai prevede documentul.

"Decontarea cheltuielilor pentru pacienții cu arsuri transferați în strainătate se realizează de către Casele Județene de asigurări de sănătate pe baza formularului S2 pentru pacienții asigurați și de către Ministerul Sănătății conform metodologiei de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, pentru pacienții neasigurați", se mai arată în proiectul de ordin postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății.

Potrivit referatului de aprobare a proiectului de act normativ, "Având în vedere capacitatea limitată de paturi la nivel național pentru pacienții arși și necesitatea asigurării în regim de urgență a tratamentului necesar pentru pacienții care au arsuri grave, există situații în care se impune transferul în străinătate al acestor pacienți. În vederea facilitării accesului în timp util al pacienților cu arsuri la tratament, se impune constituirea unei comisii de profesioniști, respectiv medici în specialitățile chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă și de anestezie și terapie intensivă care va analiza documentele medicale ale pacienților și va stabili dacă este necesar transferul acestuia în străinătate, motivând necesitatea transferului."

În România nu poate fi tratat în siguranță nici măcar un singur pacient "mare ars"

România nu are, la 3 ani de la incendiul din clubul Colectiv, condiții pentru a trata nici măcar un singur pacient "mare ars", o spun chiar medicii care se lovesc de astfel de cazuri. Câțiva medici au explicat recent, pentru HotNews.ro, de ce cele 11 paturi pentru mari arși - 6 la Spitalul Floreasca și 5 la Spitalul de Arși din București - la care a făcut referire, în declarațiile publice, ministrul Sorina Pintea, sunt departe de a fi sigure pentru acești pacienți.

Cheia problemei: lipsa de infrastructură care să permită izolarea perfectă a acestor răniți, în lipsa căreia orice renovare/dotare sunt insuficiente.

Singura soluție realistă pentru marii arși rămâne, în acest moment, transferul la spitale din străinătate.

Acesta este și unul dintre puținele lucruri care s-au schimbat după Colectiv: atitudinea față de ei. Anul acesta, Sorina Pintea a aprobat rapid, în câteva cazuri foarte grave, transferul în afara țării.

HotNews.ro a explicat pe larg care sunt motivele pentru care România nu are, în acest moment, condiții pentru a trata nici măcar un singur pacient mare ars: