Cum a fost tâlhărit în propria casă medicul Cătălin Petrencic, care și-a construit cabinetul cu bani împrumutați de la bancă: Aveam sentimentul că îmi trăiesc ultimele clipe. Sunt aici de 30 de ani și mereu am dormit cu ușile descuiate, niciodată nu a venit nimeni

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 19 noiembrie 2018, 19:30 Actualitate | Sanatate


Catalin Petrencic
Foto: Hotnews
Cătălin Petrencic, medic de familie în comuna Mânăstirea din Călărași, a fost tâlhărit în propria casă, în care funcționează și cabinetul său medical, vineri noapte. Medicul a povestit pentru HotNews.ro că a fost "tâlhărit, lovit, încătușat timp de două ore, totul a fost devastat, atât în cabinetul medical, cât și în locuința mea". Cătălin Petrencic a fost protagonistul unui amplu reportaj publicat de HotNews.ro în luna septembrie, în care povestea cum a ales să rămână să lucreze de 31 de ani în aceeași comună din Călărași, în vremuri în care satele românești sunt golite de medici, și cum și-a construit singur, cu bani împrumutați de la bancă, cabinetul medical și locuința, după ce cabinetul pus la dispoziție de autorități fusese distrus de inundații.

"Este adevărat, am fost tâlhărit, lovit, încătușat timp de două ore, totul a fost devastat, atât în cabinetul medical, cât și în locuința mea, au creat un haos de neimaginat în ceea ce era organizat și pus la punct. Eu am încercat să mă apăr, dar aveam tot timpul sentimentul că îmi trăiesc ultimele clipe", a declarat Cătălin Petrencic, pentru HotNews.ro.

Incidentul s-a petrecut vineri noapte, în jurul orei 1:00.

Cătălin Petrencic a subliniat că nu poate oferi alte amănunte despre ceea ce s-a întâmplat, deoarece ancheta în acest caz este în curs. El a subliniat, însă, că "Polițiștii au fost șocați de ceea ce au găsit aici, de această violență. Chiar anchetatorii mi-au spus: "Ceea ce s-a întâmplat la dumneavoastră nu am mai întâlnit până acum.' "

"Hoții au luat din locuință o mică sumă de bani, și tocmai pentru că nu au găsit mai mulți bani, au devastat tot. Eu sunt de peste 30 de ani aici, mereu am dormit cu ușile descuiate, aveam bunuri în curte pe care plecam și le lăsam, și niciodată nu s-a întâmplat să vină absolut nimeni. Eu aici nu am nici măcar gard și nu am pentru că am crezut că nu am de ce să îmi fac gard: oamenii aici mă cunosc, mă respectă, știu ceea ce am, mai degrabă ceea ce nu am, și nu există vreun motiv ca să fiu o țintă. Acești oameni au acționat pentru puținul pe care îl aveam. Sunt un amărât de medic de țară care 31 de ani a dat de la el pentru ceilalți. Au considerat că dacă am o mașină în curte am și miliarde în casă. Acea mașină e munca unui om care nu are soție, nu are copii, are 60 de ani, 30 și ceva de ani de muncă și este culmea a ceea ce putea avea acest om. Am făcut 3 ani de navetă în cele mai mizerabile condiții și am spus că poate voi avea și eu vreodată ceva pentru ca atunci când mă duc de la stânga la dreapta să nu merg într-un tren fără geamuri sau într-o mașină de porci", spune Cătălin Petrencic.

Medicul a subliniat că 13 oameni au muncit timp de o zi, sâmbătă, să pună la punct cabinetul medical și locuința după tâlhărie, iar alți 6 oameni a doua zi, duminică, astfel că luni dimineață "Cabinetul a fost în stare bună luni dimineață la prima oră, funcțional, oamenii puteau să vină la consultație și au venit."

Cătălin Petrencic consideră că astfel de incidente reprezintă o urmare a faptului că în acest moment, în România, "Este încurajat cel care nu muncește, care nu este capabil, care nu vrea, să se ducă peste cel care are, cât de cât, cineva care muncește și are ceva acolo, cât să poată trăi. La țară poate se fura o găină din curte sau niște ouă din cuibar. Dar acum este o violență care este încurajată pentru că nu are răspuns pe măsura faptelor. Este o încurajare. S-a întâmplat acum la mine, s-a mai întâmplat acum o lună sau două la un medic din Călărași. Există mentalitatea că medicii au și atunci acești oameni se gândesc să vină să ne dea în cap. Asta este țara în care trăim."


Cătălin Petrencic lucrează de 31 de ani în aceeași comună din Călărași: "Am zis că nu prea mulți ar face asta, așa că hai să fiu eu"


​"Mi-am dorit chiar din facultate să fiu ceea ce alții n-ar putea fi pentru oameni. Mă gândeam cum ar fi să fiu bolnav și să nu am acces la asistență medicală. Ce medic s-ar duce într-o localitate izolată să acorde asistență medicală în condiții vitrege? Am zis că nu prea mulți ar face asta, hai să fiu eu", povestea în vara aceasta medicul Cătălin Petrencic într-un interviu pentru HotNews.ro.

Ar fi putut să plece să lucreze în București, iar mai târziu în Italia, dar a ales de fiecare dată să rămână. Cel mai greu moment a fost în 2006, când Dunărea a inundat câteva sate din zonă. Sute de case au fost puse la pâmânt, printre care și locuința și cabinetul său. La 50 de ani, Cătălin Petrencic s-a trezit într-o situație disperată: nu mai avea unde locui, nu mai avea cabinet medical, iar Casa Județeană de Asigurări de Sănătate îl amenința cu rezilierea contractului, pe motiv că își consulta pacienții, mulți dintre ei sinistrați, într-o cămăruță de 3 metri pătrați, pusă la dispoziție de Primărie, care "nu îndeplinea condițiile igienico-sanitare de funcționare".

În aprilie 2006, apele Dunării au crescut foarte mult și riscau să inunde Oltenița, Călărași și Brăila. "Cei care erau pe vremea aia în conducere s-au gândit să facă o spărtură în digul Dunării să inunde niște sate și au făcut-o. Au inundat câteva mii de hectare de teren, câteva sute de case au fost dărâmate din cauza apei, printre care și cabinetul meu", își amintește Cătălin Petrencic despre cel mai greu moment de când se află la Mânăstirea.

Clădirea fostului dispensar, în care medicul și locuia pe atunci, a stat sub ape două luni. Cătălin Petrencic a fost nevoit să intre cu barca armatei pentru a recupera, de la etajul clădirii, documentele și registrele.

Primăria i-a pus atunci la dispoziție "o cameră de 3 pe 3 unde dormeam eu, o cameră de 3 pe 3 unde consultam și vaccinam, o bucătărioară de 1 pe 2 și un closet unde aveam și fișierul, tot așa de 1 pe 2. Și am stat din mai până în decembrie acolo".

Cătălin Petrencic avea un teren cumpărat cu câțiva ani în urmă, "în ideea că dacă tot stau la țară, poate cândva îmi voi face și o casă". A hotărât să își construiască o casă și un cabinet medical pe acel teren. "Bani nu aveam, am fost la 4-5 bănci și toate m-au refuzat pentru că nu eram eligibil pentru un astfel de credit."

Într-un târziu, a găsit o bancă ce acorda credite pentru cabinete medicale. Casa, o construcție pe structură metalică, a fost gata repede, în decembrie 2006, când medicul s-a mutat acolo și a început să își primească tot acolo și pacienții. Anul acesta, pe 1 august, a plătit ultima rată la creditul luat pe 12 ani.

În ceea ce privește clădirea fostului dispensar, inundată în 2006, Cătălin Petrencic își amintește că, după inundații, "toți oficialii au venit, au constatat, au zis 'Da, trebuie făcut' ". Reabilitarea clădirii a început abia recent, în 2018.


Deficit de 500 de medici de familie în mediul rural: "În timp, numărul va scădea și mai mult"


400 de localități din România au un deficit de 500 de medici de familie, arată cele mai recente date ale Societății Naționale de Medicina Familiei, centralizate în anul 2015. Cătălin Petrencic spune că, între timp, este posibil ca deficitul să se fi accentuat: "Pentru că media de vârstă a medicilor de familie este de peste 50 de ani, o parte au ieșit la pensie, iar alții au plecat. Pentru că, în condițiile de acum, un cabinet cu 1.000 - 1.200 de asigurați nu poate funcționa. Cheltuielile sunt mari, iar 1.000 - 1.200 de asigurați nu aduc venitul suficient. Deci medicii ori nu se duc în astfel de localități, mai ales dacă sunt izolate sau zone care nu le convin și lasă aceste localități fără medic. La Ulmu (în județul Călărași - n.red.), unde sunt 1.100-1.200 de asigurați, nu au medic stabil de peste 10 ani. Și deși Primăria a renovat clădirea ca să stea medicul în localitate, să aibă condiții, nu au atras niciun medic în 20 de ani."

Cătălin Petrencic crede însă că, așa cum stau acum lucrurile, numărul medicilor de familie, în special în mediul rural, va scădea și mai mult: "În timp, medicina de familie, și datorită veniturilor, dar și a birocrației, a lipsei de înțelegere, nu va mai fi atractivă. Pentru că să faci 6 ani de facultate, să faci 3 sau 4 ani de rezidențiat și să te trezești undeva într-o comună unde populația este puțin numeroasă, nu îți aduce un venit, în care SIUI (Sistemul informatic unic integrat - n.red.) nu funcționează și trebuie să stai nopțile să poți să înregistrezi datele, unde ți se cer o mulțime de lucruri aberante, care nu țin de practica medicală, nu sunt nici în folosul tău, nici în folosul pacientului, nici al sistemului, atunci de ce să meargă medicul acolo? "
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7483 vizualizari

 • +24 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 noiembrie 2018, 19:53)

  [anonim]

  • +24 (24 voturi)    
   O mare prte de vina (Luni, 19 noiembrie 2018, 22:35)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui

   o poarta Tudorel , care a dat drumul din puscarie la mii de infractori ! Ca nu au conditii, chipurile. In loc sa tansforme cazarmile,care stau goale de cand stagiul militar nu mai este obligator, el a cugetat ca mai bine ii elibereaza . E normal la cap acest Tudorel ?!
  • +1 (1 vot)    
   Drogatii (Marţi, 20 noiembrie 2018, 16:56)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui

   Sunt tineri drogati.Traficul de droguri infloreste sub pulpana politiei care tolereaza traficantii.Instantele de judecata care arata clementa pentru traficanti si ii elibereaza sub control judiciar sau ii achita de raspundere numai ca sa iasa pe strada din nou sa comita infractiuni pentru drogul zilei.
 • +23 (23 voturi)    
  Ce sa mai zici? (Luni, 19 noiembrie 2018, 21:14)

  consumator2 [utilizator]

  Nici in Evul Mediu nu se intampla asa ceva! Toti boschetarii de pe « social » care stau la baut toata ziua, se gandesc doar la asta: pe cine sa mai fur? Asta e legislatia noastra, asta e rezultatul politicilor duse din ‘90 pana azi, de TOATA clasa politica!!!
 • +24 (24 voturi)    
  Protejații (Luni, 19 noiembrie 2018, 21:17)

  Celbland [utilizator]

  Eu bănuiesc că sunt pârnăiașii protejați și eliberați de Tudorel Toader, colegii mai mici ai lui Dragnea și mândria partidului.
 • +17 (17 voturi)    
  pai (Luni, 19 noiembrie 2018, 21:57)

  CRMS [utilizator]

  itr-o tara condusa de hoti, hotii "rules" !
 • +13 (13 voturi)    
  asta e roMANIA ... (Luni, 19 noiembrie 2018, 22:04)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  asta e roMANIA ...
 • -9 (9 voturi)    
  rezolvare... (Luni, 19 noiembrie 2018, 22:42)

  elysyum [utilizator]

  JAFURI si talharii sunt in UE de sute de ani in orice tara...mai multe sau mai putine..in general talhariile se fac la cei ce sunt in varful ierahiei sociale si care nu stau aparati....poate era biine la banii care ii castiga domnul doctor sa aiba in curte camere de luat vederi si 2 caini Malinois....sau ciobanesc german.Nu am auzit pana acum de proprietate jefuita cu ciobanesc german pe ea.
  • +11 (11 voturi)    
   Poate parnaii ar trebui sa stea la parnaie (Marţi, 20 noiembrie 2018, 0:32)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui elysyum

   Nu sa li se dea liber la dat in cap de catre TuDorel.
  • +7 (7 voturi)    
   Corect, (Marţi, 20 noiembrie 2018, 9:06)

   micul_licurici [utilizator] i-a raspuns lui elysyum

   Da si nici macar nu are gard, am vazut pe undeva gard cu sarma ghimpata iar pe gard in zidarie erau incastrate cioburi de stica!

   2 caini ? Nuuu cel putin 5 sa scoale satul in picioare cand vine cineva la cabinet.

   Apoi... permis de port arma si deci un pistol cu munitie letala, si niste arme albe la indemana.

   In caz ca domnul doctor mai are timp si citeste articole de speciliatate sa afle ultimile noutati sa faca bine si sa citeasca in schimb tehnici de autoaparare/descurajare a infractorilor.


   Sau autoritatile ar putea sa-si faca treaba si sa descurajeze astfel de fapte prin pedepse exemplare iar amnistiile si gratiierile (cu exceptia cazurilor extrem de speciale) sa fie un vis urat si nu o realitate trista, iar noi sa putem traii linistiti nu frica in san.

   Tudorele, esti autorul moral al acestei talharii! Demisia nenorocitule!
 • +13 (13 voturi)    
  Intolerabil! (Luni, 19 noiembrie 2018, 22:57)

  iaurtica [utilizator]

  Iată efectele "măreţelor realizări" ale lui slugărel şi ale sistemului care îl susţine: puscăriaşi eliberaţi, "scuze" celor care sunt în puşcărie, niciodată celor care muncesc cinstit şi corect. Are dreptate medicul să considere că furtul şi delicvenţa sunt încurajate. RUŞINE!!!!
 • +8 (8 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 20 noiembrie 2018, 6:46)

  elfu [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  inca unul (Marţi, 20 noiembrie 2018, 10:10)

  anion [utilizator]

  Adaugati si fapta recenta a unui puscarias eliberat de Tudorel care a lovit o tanara in scara blocului. Tudorel merita scuipat in ochi de toti cei care il intalnesc.
 • -4 (6 voturi)    
  Habar nu aveti... (Marţi, 20 noiembrie 2018, 12:16)

  bubalacap [utilizator]

  Dragnea i-a trimis!
  Prima data s-au dus la el, dar avea gardul prea mare si in interior patrulau agenti de paza cu armele pe jos si caini in brate.
  Cum stateau ei in fata portii, iese Dragnea cu o roaba de dosare de la DNA si atunci i-a intrebat ce doresc. Astia i-au spus ca au venit sa-i spuna ca vor sa-si dea demisia si sa se pocaiasca. Dragnea le-a raspuns ca in privinta demisiei sa se duca la Firea, iar in privinta iertarii pacatelor sa se duca la Manastire, dar nu la ala de la televiziune, ca ala ii va ataca pe hoti.
  De Firea n-au putut sa dea, cand era pe la Voluntari, in minutul urmator era pe la primaria capitalei si instantaneu si la Cotroceni. Asa ca s-au urcat in metrou care i-a lasat la marginea Manastirii si acolo au intrat in prima casa de la margine.
  Ghinion pentru domn doctor, cum spune un clasic neamt in viata-functie-liber.
  • 0 (0 voturi)    
   un pesedist convins (Marţi, 20 noiembrie 2018, 17:00)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui bubalacap

   Bravo, du-te acum la PSD, intrebi de unu Dragnea acolo si o sa primesti 1 kg de orez,1 kg de ulei,1 kg zahar. Pentru mici sa vii la alegeri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by