Aproape 8.500 de absolvenți de Medicină susțin, duminică, examenul de rezidențiat, cea mai mare aglomerație fiind la Medicina Dentară. Cătălina Poiana, prorectorul Universității "Carol Davila" spune că unul dintre motivele plecării medicilor peste hotare îl reprezintă lipsa dotărilor, transmite Mediafax.

StomatologieFoto: Hotnews

Pe domeniul Medicină au fost repartizate, anul acesta, 1.208 locuri și candidează 2.406 medici înscriși, concurența fiind de doi pe un loc.

Pentru medicină dentară sunt înscriși 600 de candidați, pe un total de 95 de locuri, concurența fiind de 6 pe loc. La Farmacie sunt 243 de candidați și concurează pe 60 de locuri.

"În afară de cele 1.208 locuri, mai sunt 107 posturi care au pregătirea în cemntrul universitar București. Din experiența anilor trecuti, la repartiția care se face la o săptămână de la concurs, cardiologia si endocrinologia sunt cele mai căutate specializări. Mai sunt reumatologia, medicina de familie, a fost o cerere mai mică la specialitățile chirurgicale", a declarat Cătălina Poiana, prorectorul Universității "Carol Davila".

Aceasta a mai declarat că sunt domenii deficitare epidemiologia, medicina nucleară, neurologie, specializări la care este ofertă generoasă.

Cât privește plecările din țară, Cătălina Poiana, prorectorul Universității "Carol Davila", spune că acesta a început să scadă, dar totuși majorările salariale nu au avut efectul dorit.

"Sunt încă multe alte lucruri care trebuiesc rezolvate în sănătate. Deficitul de medici e o realitate, dar e dezechilibru între numărul de medici pe diferite localități. Nu se poate remedia prin posturi scoase la concurs, ci dotări în spitale, ci să facă acele spitale atractive pentru tineri. Am constatat că principalele lucruri nu erau salariile, ci condițiile de muncă, accesul la activitatea de cercetare, resurse pentru cercetare științifică", a mai spus Cătălina Poiana.