​​"Imaginați-vă că ar putea fi vânzătoare, zugravi, fermieri crescători de păsări sau șoferi de camion. Toți au un lucru în comun: oficial, sunt înregistrați ca asistenți medicali. Și mai au încă ceva în comun: toți au fentat autoritățile într-un mod de care acestea nu și-au dat seama" - așa începe o anchetă a televiziunii de stat suedeze care dezvăluie că, în ultimii ani, asistenți medicali români care au o diplomă eliberată de o școală postliceală din România, fără să fi trecut pe la cursuri, au ajuns să își echivaleze aceste diplome în Suedia și să lucreze în spitale din țara scandinavă.

HotNews.roFoto: Hotnews

VIDEO cu ancheta televiziunii de stat din Suedia aici.

Televiziunea de stat suedeză a mai făcut dezvăluiri similare și în urmă cu doi ani, iar autoritățile din Suedia au promis atunci măsuri mai stricte pentru a pune capăt unor astfel de fraude.

"Sunt răspândiți în spitale din toată țara - Danderyd, Sahlgrenska, St. Goran's", spun jurnaliștii suedezi, în ancheta lor, despre falșii asistenți medicali.

Jurnaliștii suedezi au găsit o astfel de asistentă, care a lucrat în ultimii doi ani în câteva spitale din Stockholm: ceea ce nu știu nici colegii, nici pacienții ei, este că ea nu are calificare pentru această meserie.

Potrivit jurnaliștilor suedezi, nu este nici pe departe un caz izolat. Astfel de asistenți medicali fără calificare, dar care au reușit să fenteze autoritățile, ar fi răspândiți în spitale din întreaga Suedie.