Proiectul de lege care își propune să țină antivacciniștii departe de emisiunile tv a fost adoptat de Camera Deputaților

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 15 noiembrie 2018, 8:50 Actualitate | Sanatate


Mihai Gadea si Olivia Steer
Foto: captura Antena 3
Proiectul de modificare a Legii Audiovizualului, inițiat de USR, ce prevede obligativitatea posturilor de radio și televiziune să prezinte "argumente medicale bazate pe dovezi" și să includă în emisiunile în care abordează teme de sănătate "opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată" a fost adoptat de Camera Deputaților cu 264 de voturi pentru și un singur vot împotrivă. Proiectul de lege merge acum la Senat, care este for decizional.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu (ambii membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Adrian Wiener (membru al Comisiei de Sănătate din Senat), Cristian Ghinea și Dan Barna. Inițiativa a fost semnată de majoritatea membrilor Comisiei de Sănătate.

"Așa cum există fake news în politică, există fake news și în sănătate", declara, în luna iulie, deputatul USR Tudor Pop, inițiatorul propunerii legislative, într-un interviu acordat HotNews.ro. Deputatul USR explica, atunci, că și-a propus să stopeze dezinformările din sănătate, precum cele "rostogolite" de anti-vacciniști sau cele de tip "salata de țelină amestecată cu salată de varză poate fi un tratament alternativ la cancer" printr-un proiect de lege ce vizează sancționarea televiziunilor, dacă nu cer și opinia unui medic.

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, o situație ce ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este "comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea, în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți", iar "părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media".

Propunerea de modificare a Articolului 26 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 prevede că "Din motive de sănătate publică și pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligația de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi și de a include în conținutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată."

Potrivit propunerii de modificare a Legii Audiovizualului, pentru aplicarea legii, Consiliul Național al Audiovizualului "emite norme cu caracter obligatoriu, controlează respectarea prevederilor legale și ale normelor emise și sancționează încălcarea acestora".


Inițiatori: "O situație ce ar putea fi prevenită este comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea"

"În România există programe radio și tv care uneori devin platforme de comunicare pentru persoane necalificate și fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranță, contestă fapte dovedite științific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândire de știri false și auto-atribuire abuzivă a unor competențe profesionale inexistente", arată inițiatorii propunerii de modificare a Legii audiovizualului, în expunerea de motive.

Ei subliniază și că "radiodifuzorii români abordează frecvent subiecte din domeniul sănătății printr-un filtru de imparțialitate înțeleasă eronat: ei prezintă opiniile minorităților necalificate ca și cum ar avea aceeași pondere cu consensul științific bazat pe dovezi și studii validate de comunitatea științifică internațională".

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, o situație ce ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este "comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea, în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți", iar "părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media".

"Omisiunea unei perspective importante - consensul științific - asupra unei probleme precum vaccinarea va impacta imparțialitatea programului audiovizual și, mai grav, poate duce la pierderea de vieți. Imparțialitatea unui program radio sau tv nu consistă în includerea unei game largi de perspective sau opinii în proporții egale fără ponderarea acestora, conform ghidului editorial al BBC. Acestea ar genera un echilibru fals. Când este vorba de sănătatea românilor, opinia minoritară, necalificată, nu trebuie să aibă o pondere egală cu consensul validat științific", este concluzia inițiatorilor propunerii legislative.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1823 vizualizari

 • +15 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 noiembrie 2018, 9:03)

  [anonim]

  • -10 (16 voturi)    
   Asa este (Joi, 15 noiembrie 2018, 10:58)

   Cantacuzino [utilizator] i-a raspuns lui

   De acum inainte propun sa avem o comisie formata din oameni de stiinta care sa ne spuna ce este prostie si ce nu, dar mai ales cum sa gandim. Oricine face nota discordanta cu opiniile emise de comisie, sa fie decazut din drepturile sociale pana la pedeapsa cu inchisoarea, pentru ca "instigare impotriva sistemului". Traiasca neocomunismul tovarasi!
   PS: USR nu va mai intra in parlament, chit ca va trebui sa votez cu PSD pentru asta.
  • -8 (16 voturi)    
   Nu exista subiecte de neatins (Joi, 15 noiembrie 2018, 11:00)

   Gicutzu [utilizator] i-a raspuns lui

   Orice lucru trebuie pus sub semnul intrebarii. Doar asa oamenii vor fi mai informati, iar autoritatile vor incerca sa ridice nivelul serviciilor.
   Este rau sa discutam daca este bine ca sa schimbam cate ceva in sistemul vaccinurilor: oare este mai bine sa folosim hexavalente sau cu mai putine radacini. Poate unele vaccinuri au reactii adverse, altele sunt mai sigure. De ce le-as da unor birocrati puterea de a filtra ce putem discuta, ce informatii ne sunt permise.


   Avem sperante IN USR dar cu atitudine anti free spech ma pierd.
  • -9 (13 voturi)    
   sa interzicem tovarasi sau camarazi (Joi, 15 noiembrie 2018, 11:08)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu trebuie avut incredere in discernamantul individului. Statul stie cel mai bine.
 • -2 (18 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 15 noiembrie 2018, 9:09)

  Lok [anonim]

 • -12 (24 voturi)    
  asa e! (Joi, 15 noiembrie 2018, 9:17)

  Point [utilizator]

  cine nu gandeste ca noi trebuie exclus,izolat,pus calus.
  "părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media".
  nu idiotilor!au ALEGERE!si mai ales liber arbitru.ceea ce voi,progresistii,incercati sa suprimati de ani de zile
  nea pop asta trebuie sa mai citeasca ceva istorie si sa vada cum au pornit drumul spre dictatura,toti autocratii
  revenim:''cine nu gandeste ca noi e inamicul nostru''
  cam asa se traduce legea asta,propusa de maretul su multvotatul usr!
  oare exista cai de atac?
  • +12 (12 voturi)    
   asa o fi? (Joi, 15 noiembrie 2018, 9:51)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui Point

   La fel cum si dumneavoastra v-ati informat din diverse surse si ati ALES, pentru ca aveti liber arbitru, sa nu lasati spatii intre virgula si urmatorul cuvant ;)

   Scuze, nu m-am putut abtine.

   Revenind la tema, nimeni nu ar trebui sa aiba dreptul sa isi puna in pericol copiii minori pentru ca s-a "informat" el pe net. Ca sa nu mai vorbim ca ii pune in pericol si pe altii, care din diverse motive nu pot fi vaccinati. Puteti sa faceti ce vreti cu propriul corp si propria sanatate, dar nu cu cele al copiilor dumneavoastra.
   • -11 (15 voturi)    
    iacata (Joi, 15 noiembrie 2018, 10:34)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui KayT

    raspuns...
    eu bateam campii pt alte idei.daca dvs va blocati in usa,nu este vina mea.
    • +8 (8 voturi)    
     am raspuns (Joi, 15 noiembrie 2018, 11:30)

     KayT [utilizator] i-a raspuns lui Point

     la toate ideile pt. care ati batut campii, dar n-ati reusit sa cititi tot ce am scris.

     Faptul ca exista (sau ar trebui sa existe) legi care sa protejeze minorii de abuzurile parintilor "informati" de pe net sau de la antene sau de la baba Rada de la 3 nu are absolut nimic de-a face cu nici o dictatura.
  • +11 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 15 noiembrie 2018, 10:27)

   [anonim] i-a raspuns lui Point

   • -10 (10 voturi)    
    exact (Joi, 15 noiembrie 2018, 11:01)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui

    ce ziceam...
    multumesc de confirmare
  • +9 (9 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 15 noiembrie 2018, 11:59)

   Lok [anonim] i-a raspuns lui Point

   • -2 (2 voturi)    
    problema mea (Joi, 15 noiembrie 2018, 14:17)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    este cine da definitia de ''dezinformare''.
    putin conteaza ca e radio sau tv.calusul e calus.fie ca are pampoane sau brizbrizuri.
    o lege ca asta poate fi aplicata in varii situatii cu consecince negandite.atotputernicul pop/usr au luat in considerare acestea?ma indoiesc.
    de aceea,consider ca aceasta lege are profunde radacini comuniste.
    • +2 (2 voturi)    
     Problema aiurea (Joi, 15 noiembrie 2018, 15:34)

     Encounter [utilizator] i-a raspuns lui Point

     Când larga majoritate a medicilor specialiști spun că vaccinurile nu provoacă autism, există studii pe 'jde mii de oameni care confirmă inexistența unor legături între (să luăm doar) autism și vaccinare dar unii îi dau înainte cu păreri despre pericolul îngrozitor... Aici trag eu linie. Demarcația se află acolo unde unii fac studii serioase, pe zici de mii de subiecți iar alții nu fac altceva decât să fabuleze pe teme de ”da, dar poate că”...
     Când se pune semnul egal intre studii serioase făcute științific și teoria conspirației e cazul să spunem stop.
     Întrebare: în cazul în care un vaccin (să zicem) cauzează probleme statul se angajează să plătească compensații. Scrie în lege. Nu discut despre cât sunt de suficiente compensațiile.
     Cum plătesc părinții ai căror copii se îmbolnăvesc grav și rămân cu sechele din cauza bolii care putea fi evitată? Sau e ”eu te fac eu te omor?” Ori jalnica afirmație”eu mă voi chinui cu el deci pot să-l și distrug”. De parcă asta ar scuti copilul de chin! Aștept un răspuns.
     • 0 (2 voturi)    
      Era pe vremuri un banc... (Vineri, 16 noiembrie 2018, 0:00)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

      - Nu va suparati, caut si eu strada cutare...
      - Nu ma supar, cautati-o!

      Asa si cu dvs. Asteptati raspunsul, dar inarmati-va cu multa rabdare, pentru ca probabil n-o sa vina.
      Ne scufundam repede, ca natiune, in ignoranta, pseudo-cunoastere si negativism. Enorm de multi romani cred sincer ca tot ce trebuie sa stie e la un click-doua distanta, ca educatie = wikipedia, ca toate imbecilitatile de la TV sunt adevarate, ca, deh, s-a dat la televizor, ca toti doctorii sunt spagari si vanduti mafiei medicamentelor etc. etc. etc...
      A ajuns sa-mi fie dor sa aud si pe altcineva (decat mine) spunand sincer - nu stiu, asa ca intreb pe cineva care stie mai mult ca mine, pentru ca asta-i meseria lui si asta a invatat zeci de ani.
    • +1 (1 vot)    
     Comment sters de user (Joi, 15 noiembrie 2018, 20:09)

     Lok [anonim] i-a raspuns lui Point

 • +7 (9 voturi)    
  Nota Bene pentru cei care isi fac reclama “acolo” (Joi, 15 noiembrie 2018, 9:24)

  un domn [utilizator]

  Ati Platit spatii de reclama care au condus la manipulari grave, minciuni, dar mai ales Drame pentru Nestiutori !

  NU mai platiti publicitate acolo ! Aveti mainile manjite cu lacrimile celor suferinzi. !

  https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/stop-publicitatii-pe-televiziunile-mincinoase
 • -8 (16 voturi)    
  Uniunea Socialist Restrictiva (Joi, 15 noiembrie 2018, 10:44)

  xolv [utilizator]

  vasleste inainte spre societatea progresista multilateral dezvoltata!
 • -10 (12 voturi)    
  precedent periculos (Joi, 15 noiembrie 2018, 11:42)

  florin22 [utilizator]

  Acum ca s-a creat precedentul ce altceva nu este capabil cetateanul sa inteleaga singur si are nevoie de ajutor prin cenzurare?

  Si ce are vaccinul de e asa sensibil la critica si nu poate fi dezbatut ca orice alt lucru in societate?
  • +3 (3 voturi)    
   Valabil si pentru dvs.... (Joi, 15 noiembrie 2018, 13:36)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui florin22

   ... si pentru Point, Gicutzu, Cantacuzino si alti cativa.
   Valorizati libertatea cuvantului, free speech etc. intr-atat de mult incat comentati un articol pe care nu l-ati citit, sau nu integral.
   Mai incercati o data si poate pe urma reusiti sa explicati unde se scrie de INTERZICEREA opiniilor anti-vaccin, cenzura, lipsa de dezbatere s.a.m.d.

   Ca sa nu va epuizati cu lectura, iata pasajul cel mai relevant:
   "Propunerea de modificare a Articolului 26 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 prevede că "Din motive de sănătate publică și pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligația de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi și de a include în conținutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată."

   Iar ce vreti dvs. este mai rau decat ipotetica emisiune (pe televiziunea nationala si la ora de varf, sa priceapa tot rumanu') "Modernizarea justitiei romanesti", emisiune moderata de dl. Florin Iordache si avand drept invitati permanenti pe d-nii Nicolicea, Nicolae si Toader.
   Astia macar au, fie si formal, pregatirea necesara sa discute astfel de teme.
   Dvs. insa sunteti foarte nemultumit ca o cunoscatoare de nivelul d-nei Steer (altfel o clienta fidela si frecventa a Spitalului Floreasca, ori de cate ori salata de telina+varza nu mai face fata bolilor copiilor dansei) nu-si va mai putea expune opiniile fara ca publicul sa afle imediat, pe loc si opinii calificate. Adica vreti libertate, da' numai pentru ai nostri.
 • +5 (5 voturi)    
  Foarte bine (Joi, 15 noiembrie 2018, 12:25)

  tordz [utilizator]

  Idiotii periculosi nu au ce cauta la TV.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by