Proiectul de modificare a Legii Audiovizualului, inițiat de USR, ce prevede obligativitatea posturilor de radio și televiziune să prezinte "argumente medicale bazate pe dovezi" și să includă în emisiunile în care abordează teme de sănătate "opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată" a fost adoptat de Camera Deputaților cu 264 de voturi pentru și un singur vot împotrivă. Proiectul de lege merge acum la Senat, care este for decizional.

Mihai Gadea si Olivia SteerFoto: captura Antena 3

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu (ambii membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Adrian Wiener (membru al Comisiei de Sănătate din Senat), Cristian Ghinea și Dan Barna. Inițiativa a fost semnată de majoritatea membrilor Comisiei de Sănătate.

"Așa cum există fake news în politică, există fake news și în sănătate", declara, în luna iulie, deputatul USR Tudor Pop, inițiatorul propunerii legislative, într-un interviu acordat HotNews.ro. Deputatul USR explica, atunci, că și-a propus să stopeze dezinformările din sănătate, precum cele "rostogolite" de anti-vacciniști sau cele de tip "salata de țelină amestecată cu salată de varză poate fi un tratament alternativ la cancer" printr-un proiect de lege ce vizează sancționarea televiziunilor, dacă nu cer și opinia unui medic.

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, o situație ce ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este "comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea, în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți", iar "părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media".

Propunerea de modificare a Articolului 26 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 prevede că "Din motive de sănătate publică și pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligația de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi și de a include în conținutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată."

Potrivit propunerii de modificare a Legii Audiovizualului, pentru aplicarea legii, Consiliul Național al Audiovizualului "emite norme cu caracter obligatoriu, controlează respectarea prevederilor legale și ale normelor emise și sancționează încălcarea acestora".

Inițiatori: "O situație ce ar putea fi prevenită este comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea"

"În România există programe radio și tv care uneori devin platforme de comunicare pentru persoane necalificate și fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranță, contestă fapte dovedite științific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândire de știri false și auto-atribuire abuzivă a unor competențe profesionale inexistente", arată inițiatorii propunerii de modificare a Legii audiovizualului, în expunerea de motive.

Ei subliniază și că "radiodifuzorii români abordează frecvent subiecte din domeniul sănătății printr-un filtru de imparțialitate înțeleasă eronat: ei prezintă opiniile minorităților necalificate ca și cum ar avea aceeași pondere cu consensul științific bazat pe dovezi și studii validate de comunitatea științifică internațională".

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, o situație ce ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este "comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea, în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți", iar "părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media".

"Omisiunea unei perspective importante - consensul științific - asupra unei probleme precum vaccinarea va impacta imparțialitatea programului audiovizual și, mai grav, poate duce la pierderea de vieți. Imparțialitatea unui program radio sau tv nu consistă în includerea unei game largi de perspective sau opinii în proporții egale fără ponderarea acestora, conform ghidului editorial al BBC. Acestea ar genera un echilibru fals. Când este vorba de sănătatea românilor, opinia minoritară, necalificată, nu trebuie să aibă o pondere egală cu consensul validat științific", este concluzia inițiatorilor propunerii legislative.