​Un tenor în vârstă de 40 de ani din Craiova, care a suferit un infarct similar cu cel al lui Florin Busuioc în primăvara acestui an, a murit pe drumul spre București după ce în orașul său nu s-a găsit niciun medic care să îl opereze, scrie Mediafax. Medicul Paul Trașcă, cel care a fost chemat de acasă, marți seară, pentru a îl opera pe Florin Busuioc, era plecat în străinătate.

Spitalul Judetean CraiovaFoto: Spitalul Judetean Craiova

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară construită în curtea Spitalului Județean de Urgență din Craiova și inaugurată la finalul lunii aprilie, după o investiție de 9,5 milioane de euro a Consiliului Judeţean Dolj, nu poate asigura intervenții chirurgicale de urgență și gărzi ale medicilor, ci doar intervenții programate, pentru pacienți cronici. "Astfel de intervenții se fac cu programare, pentru pacienți programați, pacienți cronici. Nu există gărzi pentru că nu sunt suficienți medici", a declarat miercuri, pentru HotNews.ro, Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgenţă din Craiova.

Tenorul care a murit după ce nu s-a găsit niciun medic care să intervină

În primăvara acestui an, unui tenor al Filarmonicii, în vârstă de 40 de ani, i s-a făcut rău în timpul repetițiilor. În cazul lui Mircea Tudora nu s-a putut interveni, deoarece singurul medic specialist care ar fi putut opera, dr. Paul Trașcă, era plecat în străinătate, astfel că s-a pierdut foarte mult timp în încercarea de a-l transporta pe tenor la București.

Directorul Filarmonicii Craiova, Gabriel Zamfir a declarat, pentru Mediafax, că își amintește cum tenorului i s-a făcut rău în timpul unei pauze de la repetiții: "Mircea Tudora se numea tenorul, avea 40 de ani. Era o pauză la cor și a urcat spre sală să înceapă repetițiile, i s-a făcut rău, a căzut și a făcut infarct. A fost resuscitat timp de 40 de minute, și-a revenit, a fost dus la spital. Acolo s-a încercat transportarea lui cu elicopterul la București. Însă, din cauza presiunii atmosferice, când urcau, iar nu mai avea puls. Au coborât. După trei încercări, au decis să-l ducă cu ambulanța și la kilometrul 40, pe autostradă, l-au declarat decedat."

Medicul Paul Trașcă, cel care a fost chemat de acasă pentru a-l opera pe actorul Florin Busuioc, își amintește și el despre caz: "Din păcate au murit foarte mulți oameni în același mod (din infarct – n.red.), chiar în Filarmonică a fost un caz. Acum câteva luni de zile, un domn care lucra acolo, la Filarmonică, a făcut un infarct. Eu nu eram aici, eram plecat din țară și a murit. Exact la fel s-a întâmplat (ca și în cazul lui Florin Busuioc – n.r.) și a murit la 40 de ani. A murit în urgență. Nu avea cine să facă (operație de montare a unui stent – n.r.)."

"Sunt cei care fac cardiologie intervențională, adica montează stent-uri și cei care fac cardiologie vasculară. Dr. Paul Trașcă face cardiologie intervențională. Mai este dr. Livia Goanță, care e competentă pe montarea stimulatoarelor cardiace, pe cardiologie vasculară. Sunt doar doi, mari și tari. Pentru liniile de gardă ar trebui să fie 4 sau 5. Se vor suplimenta în cel mai scurt timp locurile. Oameni care să vină avem și printre prioritățile mele este aceea de a putea să facem linie de gardă la Cardiologie intervențională. Despre cazul tenorului nu știu, pentru că sunt doar de trei săptămâni în această postură", a declarat, pentru Mediafax, directorul Spitalului de Urgență Craiova, Eugen Georgescu.

Oamenii din sistem spun însă că, deși sunt scoase posturi la concurs, medicii specialiști nu se înghesuie.

Actorul Florin Busuioc a făcut infarct imediat după spectacolul pe care-l avea la Craiova, la fața locului fiind chemat un echipaj SMURD care l-a resuscitat minute bune, după care l-a transportat la spitalul din oraș.

Aici, au fost chemați de acasă doi medici tineri, singurul medic specialist pe cardiologie intervențională de la Craiova, Paul Trașcă, și doctorul rezident Eugen Țieranu. Cei doi au reușit să-l salveze după ce i-au montat un stent.