La Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Craiova, unde Florin Busuioc a ajuns după infarct, nu se fac intervenții de urgență, ci doar cu programare. Clinica a costat 9,5 milioane de euro, dar nu are medici pentru gărzi

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 7 noiembrie 2018, 13:02 Actualitate | Sanatate


Busu
Foto: Facebook
​​Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară construită în curtea Spitalului Județean de Urgență din Craiova și inaugurată la finalul lunii aprilie, după o investiție de 9,5 milioane de euro a Consiliului Judeţean Dolj, nu poate asigura intervenții chirurgicale de urgență și gărzi ale medicilor, ci doar intervenții programate, pentru pacienți cronici. "Astfel de intervenții se fac cu programare, pentru pacienți programați, pacienți cronici. Nu există gărzi pentru că nu sunt suficienți medici", a declarat miercuri, pentru HotNews.ro, Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgenţă din Craiova.

Pacienții care reprezintă urgențe medicale "sunt transferați, pe cale aeriană, la un spital din București, după ce au fost trombolizați în Unitatea de Primiri Urgențe sau în centrul de cardiologie", a precizat Cristina Geormăneanu.


Intervenția suferită de Florin Busuioc, prima de urgență efectuată la clinica din Craiova

Potrivit acesteia, intervenția suferită de Florin Busuioc a fost prima intervenție de urgență efectuată de la deschiderea clinicii, anterior efectuându-se aici doar intervenții programate.

Florin Busuioc nu a putut fi transferat la București "din cauza condițiilor meteo nefavorabile", a adăugat Cristina Geormăneanu.

Actorul Florin Busuioc se află în acest moment în secția de terapie intensivă, în stare gravă, dar stabilă, și este sub tratament complex, spune purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgenţă din Craiova.

"Deoarece medicii care au efectuat intervenția de aseară sunt puțini și nu pot asigura o activitate permanentă, cu linie de gardă în acest centru, pacienții sunt transferați, pe cale aeriană, la un spital din București, după ce au fost trombolizați în Unitatea de Primiri Urgențe sau în centrul de cardiologie. Nu există gărzi pentru că nu sunt suficieți medici", a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului din Craiova.


Florin Busuioc a fost operat de o echipă de 3 medici, nu de rezidenți

Cristina Geormăneanu a ținut să demonteze și speculațiile apărute în presă, cum că Florin Busuioc ar fi fost operat de un rezident, după ce șeful secției de Cardiologie de la Craiova nu a putut fi contactat telefonic marți seară: "Am văzut speculațiile din presă, sunt oameni care încearcă să umbrească toată această acțiune. Este normal să fie contactat medicul șef de secție pentru a putea fi informat, pentru a putea să i se ceară accesul, pentru a putea să ia act de ceea ce urmează să se întâmple. Toată lumea s-a mobilizat, așa încât managerul spitalului a contactat medicul șef, nu a insistat, pentru că se pierdea timp prețios, în defavoarea pacientului. Și atunci au fost chemați de acasă medicii care au intervenit. Managerul poate să decidă chemarea echipei într-o situație de genul acesta, care să efectueze intervenția."

Echipa care l-a operat pe Florin Busuioc a fost formată din 3 medici: "Este vorba despre un medic rezident în ultimul an la Cardiologie, care a făcut parte din echipa care a efectuat intervenția în noaptea precedentă. Medicul rezident nu a participat singur, nu el a făcut intervenția de unul singur, el a participat în cadrul unei echipe formată din medic primar cu atestat de cardiologie intervențională și un alt medic, specialist cardiologie cu atestat european de electrofiziologie. Este o echipă de specialiști care poate să facă această intervenție și trebuie subliniat că acești medici nu sunt la prima intervenție de acest gen, ei au o experiență în efectuarea unei astfel de intervenții", a precizat Cristina Geormăneanu.


Ministerul Sănătății: La Spitalul din Craiova au fost scoase posturi la concurs, dar acestea nu au fost ocupate. Posturile vor fi scoase din nou la concurs

"Spitalul Județean de Urgență din Craiova a scos la concurs posturi de specialiști, însă acestea nu au fost ocupate. Posturile vor fi scoase din nou la concurs, pentru a crea posibilitatea înființării unei linii de gardă în cardiologie intervențională", anunță miercuri Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Ministerul Sănătății mai precizează că "specialiștii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova au intervenit corect și la timp în cazul lui Florin Busuioc. În acest moment, starea pacientului este stabilă și se află sub supravegherea medicilor din ATI."

"În aproximativ 3 ore din  momentul în care Florin Busuioc a fost preluat de echipele SMURD și transportat la SCJU Craiova, medicii specialiști  au aplicat corect procedurile medicale care se impun în astfel de situații, inclusiv montarea unui stent.  Operația  a fost realizată în cadrul Clinicii de  cardiologie intervențională din cadrul SCJU Craiova, de către o echipă condusă de Dr. Paul Trașcă, medic primar cu competență în cardiologie intervențională și asistat de  dr. Eugen Țiereanu, medic rezient  anul 5 și dr. Emilia Goanță, medic specialist  cu competență europeană în  electrofiziologie", adaugă reprezentanții ministerului.

Potrivit Ministerului Sănătății, "deoarece în acest moment SCJU Craiova nu are  numărul de medici necesari pentru organizarea unor gărzi în specialitatea cardiologie intervențională, unitatea sanitară organizează gărzi la domiciliu pentru această specialitate, astfel încât să asigure intervenția în cazuri de urgență. Această soluție este practicată în mai multe spitale din Europa care se confruntă cu lipsa de personal."

"Procedurile aplicate în acest caz au fost corecte. Pacientul a avut parte de cele mai bune îngrijiri. Însă, avem nevoie  de medici specialiști în  Clinica de CardiologieIntervențională și Chirurgie Cardiovasculară. Am convingerea că  majorările salariale  acordate de Guvern anul acesta, achizițiile  de aparatură de înaltă performanță și proiectele  noilor spitale   vor    determina medicii să rămână în țară, unde avem mare nevoie de  personal", afirmă ministrul Sănătății, Sorina Pintea.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
4953 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  In Craiova e in pericol de moarte (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 13:04)

  emil bobu [utilizator]

  Trebuie dus la Bucuresti cat mai repede.
 • -6 (8 voturi)    
  Fumeaza unii pina cad pe ei (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 13:17)

  Intermezzo [utilizator]

  Si apoi , la primul infarct , vor ca orice spital din tara asta sa le stea la dispozitie zi si noapte . Alea de urgenta sa le stea , ca de-aia-s de urgenta , dar alelalte nu pot avea intotdeauna regim de urgenta .
  • +1 (1 vot)    
   E vorba de Spitalului Județean de URGENTA, da? (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 19:29)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   Vorbim de Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară construită în curtea Spitalului Județean de Urgență din Craiova,

   Spitalului Județean de Urgență din Craiova, da? DE URGENTA!

   Ce tupeu au, nene, pacientii astia? Ajung cu infarct la spitalul de urgenta si vor sa fie tratati imediat!

   Sa astepte, naibii, pana dimineata, daca tot fumeaza ca turcii! Daca au zile de la Dumnezeu, scapa ei. Nu ne apucam sa facem operatii noapte, ca e intuneric.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu te repezi ca curca-n lemne (Joi, 8 noiembrie 2018, 10:32)

    Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Fiindca nu toate clinicile din acel spital au regim de urgenta . Chiar daca sunt in incinta spitalului . De ce ? Pentru ca n-au destui doctori care sa faca de garda , adica sa asigure o permanenta zi si noapte . In aceste conditii cei care fumeaza pina cad pe ei nu mai pot ridica pretentii la tratament cardiologic de urgenta . Ajunge ca o singura clinica din spital sa nu poata asigura regimul de urgenta pentru ca intreaga denumire de "Spitalul judetean de urgenta Craiova " sa devina doar o forma fara fond . Ceea ce chiar a devenit acel spital .
   • 0 (0 voturi)    
    Pai accizele la tutun (Vineri, 9 noiembrie 2018, 16:59)

    Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Nu se mai pun in momentul ăsta? Se duc direct la sănătate? Mă îndoiesc.
 • +4 (4 voturi)    
  minciuna (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 13:29)

  dany-ingineru [utilizator]

  Doamna Ministru uita cand a fost in vizita in Craiova, ca a promis ca se scot posturile pentru clinica.
  degeaba ai doctori, ca fara asistenti si infirmieri nu poti face treaba.
  Asta cu scosul posturilor si nu sa prezentat nimeni e o mare MINCIUNA.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Vineri, 9 noiembrie 2018, 17:03)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui dany-ingineru

   Mincinoși! Ăștia trag linie și gata...
 • +3 (3 voturi)    
  Busule, (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 13:32)

  Levellers [utilizator]

  sa te inzdravenesti ! Multa sanatate !
 • -2 (4 voturi)    
  9,5 milioane euro? (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 14:01)

  Mazeta [utilizator]

  adică 1/5 din costul unei aeronave F16 second hand.
  • 0 (0 voturi)    
   Aeronavele alea iti dau papica (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 19:24)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ca fara aeronave si fara Nato, canci investitii straine. Nu investeste nimeni pe teren nesigur. Si fara investitii straine, canci crestere economica, canci salarii si pensii crescute, canci bani pentru sanatate.

   Nu crezi?

   Ia vezi cum au aratat minunatii ani 90, cand nici nu se punea problema de NATO si UE. Cam 3 miliarde de dolari TOATE investitiile straine directe in 10 ani de zile!!!! Dupa anuntul cu Nato, am avut in 2003 mai multe investitii straine decat in 10 ani de zile (1990-1999)!

   Investitiile directe, banii "capsunarilor" care lucreaza in UE si fondurile europene au impins Romania in fata, pentru ca au intrat undeva la vreo 200 de miliarde de euro in tara din 2002 incoace. Cum credeai ca poti trece de la un PIB de 30 de miliarde de euro la unul de 180 de miliarde de euro azi? Sau de la un salariu mediu net de 80 de euro pe luna la unul de 550 de euro? In doar 15 ani?

   E bine sa pastram un echilibru. Nu e cazul sa consumam 10% din PIB cu armata, ca dementii, dar angajamentele fata de NATO ar fi bine sa le respectam in limita a 2% din PIB. Caci fara stabilitate si securitate, nu ai nimic.

   Nu ai garantii de securitate de la NATO? Nu-i bai, se ocupa imediat Putin si compania sa iti garanteze ei securitatea. Cam cum i-au garantat-o si Ucrainei prin tratatul din 1994, prin care ucrainienii au renuntat la armele nucleara. Hartie igienica a facut Putin tratatatul ala in 20 de ani.
 • +1 (1 vot)    
  Rezidenții au dreptul să opereze (Miercuri, 7 noiembrie 2018, 17:53)

  Traian2015 [utilizator]

  Dacă nu vrei sa fii operat de rezident sau consultat de student nu ai ce căuta în clinică universitară. Du te in altă parte. Chestia că rezidenții nu au dreptul provine din lăcomia de șpagă a dinozaurilor. Orice tentativă a rezidenților de a se apropia de pacient este aspru pedepsită. Cel puțin dacă această apropiere induce in mintea pacientului că rezidentul ar fi făcut ceva important. O altă chestie e ca dinozaurii nu știu și nu vor să facă stenting. De ce nu știu e clar, de ce nu vor este pentru că o mica cicatrice in zona inghinală nu aduce atâta spaga precum atunci când îți este despicat pieptul in doua cu flexul. Au făcut salariu 3000€, frumos, datorie la vot. Dar scopul e îndoielnic. Au vrut să oprească șpaga? Nu cred. Au vrut să aducă ceva corectitudine? Nu cred. Au vrut să plătească tăcerea? Poate. România, pământ amar.
 • -1 (1 vot)    
  PS (Joi, 8 noiembrie 2018, 7:34)

  dany-ingineru [utilizator]

  rezidentii doar participa la inteventie.
  Asta cu rezidentuleste un fake-news
  Oare nu se intreba nimnai, domnu rezident ce note a luat la examenul de specialitate?
  • 0 (0 voturi)    
   Mediciniștii învață (Vineri, 9 noiembrie 2018, 16:37)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui dany-ingineru

   Politehnistii se .... studiază. Un zece la politehnică nu face cat un 3 la medicină.
  • 0 (0 voturi)    
   Minciuni (Vineri, 9 noiembrie 2018, 17:07)

   Traian2015 [utilizator] i-a raspuns lui dany-ingineru

   Rezidenții au voie să facă intervenții. Ei decid dacă se simt competenți sau nu. E o simplă problemă de drept. Sunt medici primari care sunt proști ca noaptea la o stentare și rezidenți de anul doi care sunt geniali. Cum așa? Pentru că oamenii nu sunt egali, tovarăși! Genetic
 • 0 (0 voturi)    
  Băi nene , ia stați așa ! (Joi, 8 noiembrie 2018, 19:51)

  Intermezzo [utilizator]

  Păi in tara asta sunt sute de orășele care n-au nici urma de spital de urgenta , ăia ce fac ? Stim ce fac , mor pe capete pina sa ajunga la un spital . Si in conditiile astea ne-am gasit sa-i căinam pe ăia din Craiova , care de bine de rau au totusi unul ? De unde ideea ca o tara se poate organiza astfel incit sa poata asigura ORICE urgenta , ORIUNDE ? Nu se poate , din start trebuie acceptate si victime inevitabile fiindca Doamna cu Coasa este extrem de inventiva , de imprevizibila si de necrutatoare .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version