Ministerul Sănătăţii anunță că va încheia protocoale cu centrele de mari arşi din Europa pentru a evita problemele birocratice în cazul transferurilor pacienților cu arsuri grave în străinătate, decizia fiind luată după ce săptămâna trecută tânărul ars în urma unei explozii produse într-un bloc din Piatra Neamţ a fost transferat cu dificultate la o clinică din Belgia, din cauza procedurilor greoaie. Ministerul susține că România are bani pentru tratamente în străinătate pentru mari arși și că toate plățile către furnizorii străini de servicii medicale sunt onorate în termenul legal.

Ministerul SanatatiiFoto: AGERPRES

Ministerul Sănătăţii spune într-un comunicat de presă că a contactat conducerea Spitalului Militar din Belgia, urmând ca săptămâna viitoare să se desfășoare primele discuții premergătoare semnării unui protocol care să permită transferul pacienților cu arsuri grave din România în regim de urgență.

"Ministrul Sănătății intenționează să încheie astfel de acorduri cu mai multe unități sanitare din Europa care au capacitate de îngrijire și tratament a marilor arși. De asemenea, în urma unor întâlniri ale experților europeni în România, există în execuție o procedură europeană care va fi aplicată tuturor țărilor membre în cazul în care se confruntă cu lipsa posibilităților de tratare a marilor arși", arată ministerul.

Ministerul Sănătăţii susține că are fondurile necesare tratamentelor în străinătate pentru mari arși și că toate plățile către furnizorii străini de servicii medicale sunt onorate în termenul legal.

În ceea ce privește controlul infecțiilor intraspitalicești, Ministerul Sănătății spune că va dispune în continuare controale pentru verificarea punerii în aplicare a procedurilor pentru controlul infecțiilor intraspitalicești și va înăspri sancțiunile în cazul în care ele nu sunt aplicate corespunzator. "Pentru o monitorizare mai atentă a consumului de antibiotice și a rezistenței microbiene, Ministerul Sănătății a elaborat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea unui comitet intersectorial de limitare a rezistenței la antibiotice", afirmă instituția.

De asemenea, ministerul precizează că Sorina Pintea se va întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanți ai supraviețuitorilor tragediei de la Colectiv, pentru a discuta propunerile lor referitoare la capacitatea de îngrijire și tratament a marilor arși.

Marţi, mai mulți supraviețuitori ai incendiului din urmă cu trei ani din clubul Colectiv i-au scriu premierului Viorica Dăncilă și ministrului Sănătății, Sorina Pintea, cerându-le înființarea unui Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși. Ei spun că ar trebui să existe un transfer automat către centre de mari arși din Europa, cu care să fie încheiate protocoale, precum și un fond permanent de urgență, dedicat atât cheltuielilor imediate generate de transferul marilor arși sau de anumite proceduri suplimentare în situații particulare, cât și achitării costurilor legate de operațiunile de transfer și spitalizare în străinătate, pe toată durata tratamentului și recuperării pacienților.

CITEŞTE ŞI: Scrisoare către premier a unor supraviețuitori ai tragediei din Colectiv: Lucrurile nu mai pot continua cu improvizații și soluții ad-hoc